Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Κοινωνία-οικονομία δεν θα ξανακλείσουν λόγω των ανεμβολίαστων

Εισηγήσεις από τους ειδικούς περιμένει η κυβέρνηση για το εάν θα διενεργούνται τεστ και από τους εμβολιασμένους. Ποιες πρόνοιες λαμβάνει το υπ. Υγείας για τη φαρμακευτική δαπάνη.

Μητσοτάκης: Κοινωνία-οικονομία δεν θα ξανακλείσουν λόγω των ανεμβολίαστων

Την απόφαση της κυβέρνησης να μην κλείσουν εκ νέου η κοινωνία και η οικονομία, παρά την έξαρση της πανδημίας, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εστιάζοντας στην ανάγκη να εμβολιαστούν όσοι «ακόμα το σκέφτονται».

Ο πρωθυπουργός άνοιξε την Ημερίδα που διοργανώνει σήμερα η επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα «Διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων και προαγωγή του προσυμπτωματικού ελέγχου μετά την πανδημία Covid-19».

Αναφερόμενος στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, είπε ότι υπηρετούν τρεις αρχές:

  1. Η κοινωνία και η οικονομία δεν θα ξανακλείσουν.
  2. Οι εμβολιασμένοι δεν θα χάσουν τα δικαιώματα που απέκτησαν.
  3. Όσοι δεν θωρακίζονται με το εμβόλιο θα πρέπει να ελέγχονται περισσότερο.

«Θα ζητήσω από όσους ακόμα το σκέφτονται να εμβολιαστούν αύριο κιόλας, για να πάψουμε να θρηνούμε απώλειες που θα μπορούσαμε να είχαμε προλάβει, εάν είχαμε υψηλότερα επίπεδα εμβολιασμού», είπε.

Τονίζοντας ότι μόνο έτσι, με το μεγάλο όπλο του εμβολίου, θα μειωθεί η πίεση στα νοσοκομεία, «θα ξεφύγουμε επιτέλους από αυτή την περιπέτεια» και «θα χτίσουμε ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα υγείας αντί για ασθενοκεντρικό», που θα βασίζεται στην πρόληψη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη να σπεύσουν οι ήδη εμβολιασμένοι για την ενισχυτική τρίτη δόση (σ.σ. όταν παρέρχεται 6μηνο από τον πλήρη εμβολιασμό τους). Σημείωσε ωστόσο ότι αυτή η διαδικασία θα είναι πιο εύκολη, καθώς θα αφορά το τμήμα του πληθυσμού που δεν έχει αρνηθεί τον εμβολιασμό.

Πέραν της αναφοράς στην πανδημία, μίλησε γενικά για την ανάγκη της πρόληψης: «Ο υγιεινός τρόπος ζωής, δηλαδή η άσκηση, το κόψιμο του καπνίσματος, ο περιορισμός του αλκοόλ, ο έλεγχος του σωματικού βάρους και η σωστή διατροφή, ανεβάζουν μέχρι και 18 χρόνια το προσδόκιμο ζωής», είπε, επικαλούμενος σχετικές έρευνες.

«Τα προγράμματα που αφορούν την εκπαίδευση της ελληνικής κοινωνίας στον υγιεινό τρόπο ζωής θα έχουν την απόλυτη στήριξή μου», τόνισε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις πρόνοιες που λαμβάνει το υπουργείο για τη φαρμακευτική δαπάνη: «Εφτά ομάδες καινοτόμων φαρμάκων έχουν ενταχθεί προς διαπραγμάτευση στο υπουργείο, ενώ με το clowback επιβραβεύουμε τις καινοτόμες εταιρείες», πρόσθεσε.

Και παρέπεμψε στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμών, φυσικής άσκησης, προεγχειρητικού ελέγχου, ανακουφιστικής φροντίδας ασθενών με καρκίνο ή άνοια, που ήδη βρίσκονται είτε σε εξέλιξη είτε δρομολογούνται.

Η Ημερίδα συνεχίζεται με ομιλίες εκπροσώπων των κομμάτων και επιστημόνων.

Οι εμβολιασμένοι

Στο περιθώριο της Ημερίδας, ο Κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε ότι δεν πρέπει να κοιτάμε μόνο τον αριθμό των κρουσμάτων αλλά τον βαθμό θετικότητας. Σε ερώτηση αν θα πρέπει να κάνουν τεστ και οι εμβολιασμένοι, απάντησε ότι προς το παρόν η ανάγκη αυτή αφορά τους ανεμβολίαστους, ωστόσο «περιμένουμε την εισήγηση των ειδικών για το τι πρέπει να γίνει».

«Ναι έχουμε μία πίεση στο ΕΣΥ, όχι ευκαταφρόνητη, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά καμία σχέση με αυτό το οποίο είχαμε δει πέρυσι τον Νοέμβριο. Είμαστε πολύ πιο έτοιμοι αυτή τη φορά», δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός.

Α. Ξανθός: Να αποτρέψουμε την “κοβιντοποίηση” του συστήματος Υγείας

Tην ανάγκη επιστράτευσης των υγειονομικών δομών και δυνάμεων για “να περιορίσουμε τις απώλειες, να σωθούν άνθρωποι και να προστατευτούν οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε burnout” ανέδειξε στη δική του παρέμβαση ο πρώην υπουργός Υγείας (και νυν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) Ανδρέας Ξανθός.

“Η συζήτηση γίνεται μεσούσης της πανδημίας, ίσως της πιο ακραίας και απειλητικής μορφής της εδώ κι 1,5 χρόνο”, τόνισε, επισημαίνοντας ότι δεν είναι ώρα ούτε μόνο για κριτική, αλλά ούτε για αυτάρεσκες δηλώσεις ότι όλα γίνονται καλά.

Το (ρητορικό) ερώτημα που έθεσε είναι εάν μπορούν, ειδικοί και Πολιτεία, να πετύχουν ένα νέο restart, καθώς υπάρχει κρίση εμπιστοσύνης μεγάλου τμήματος της κοινωνίας.

Ως μεγάλο στοίχημα ανέφερε την αποτροπή της “κοβιντοποίησης” του συστήματος Υγείας, καθώς ήδη υπάρχει πρόβλημα με την αντιμετώπιση των λεγόμενων “λοιπων ασθενειών” (πλην της covid).
“Δεν πρέπει να κατεβάσει ρολά το ΕΣΥ για τα λοιπά περιστατικά, δεν πρέπει να πάμε σε ένα lockdown στα νοσοκομεία”, είπε χαρακτηριστικά.

Γενικώτερα, για την ανάγκη της πρόληψης, αμφισβήτησε εμμέσως την μονομερή αναφορά του κ.Μητσοτάκη στον υγιεινό τρόπο ζωής: “σαφώς είναι απαραίτητος αλλά υπάρχουν και οι κοινωνικοί προσδιοριστές”, σημείωσε, παραπέμποντας στα προβλήματα φτώχειας, ανεργίας, επισφαλούς εργασίας κ.α. που επιτείνουν το στρες.

Αναφερόμενος, με τη σειρά του, στην απώλεια της Φώφης Γεννηματά, πρότεινε να δοθεί το όνομά της στο Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών που αποτελεί “ομπρέλα” στην πρόληψη του καρκίνου και βρίσκεται στα χαρτιά.

“Μην ανακοινώνουμε προγράμματα προληπτικών εξετάσεων που είναι θεσμοθετημένα από το 2018”, είπε, αναφερόμενος (εμμέσως, πάλι) στην πρωθυπουργική δήλωση ότι θα δοθεί το όνομα της εκλιπούσης στο πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v