Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Με καμπάνια εμβολιασμού απαντά στην απόρριψη της συναίνεσης

Το «τρίτο όχι» της κυβέρνησης στην πρόταση Τσίπρα για επιστημονική επιτροπή κοινής αποδοχής. Στόχευση σε όσους φοβούνται το εμβόλιο, ενίσχυση του ΕΣΥ, μέτρα για τον συνωστισμό. ΚΙΝΑΛ: Η κυβέρνηση τα έχει χαμένα.

ΣΥΡΙΖΑ: Με καμπάνια εμβολιασμού απαντά στην απόρριψη της συναίνεσης

Εμβολιαστική καμπάνια σχεδιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση, σηκώνοντας παράλληλα τους τόνους για τα ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας που δεν παίρνει η κυβέρνηση, παρά τον εκτροχιασμό κρουσμάτων/θανάτων.

Η ατζέντα γίνεται πάλι μονοθεματική, καθώς τα χθεσινά επιδημιολογικά στοιχεία και, μάλιστα, σε μικρό αριθμό τεστ (μόλις 82.000) δείχνουν ότι επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις επιστημόνων για φθινοπωρινή «έκρηξη».

«Η κυβέρνηση κάθε άνοιξη "νικάει" τον κορωνοϊό και κάθε φθινόπωρο "νικιέται" από την πιο δυναμική επανεμφάνισή του», λένε αρμόδιες πηγές.

Όπως σημειώνουν, χθες είχαμε μαύρο ρεκόρ: 5.449 κρούσματα και 52 νέοι θάνατοι (συνολικά 15.990), ενώ την αντίστοιχη περσινή ημέρα είχαν καταγραφεί 1.547 κρούσματα και δέκα θάνατοι, με συνολικό αριθμό 603 από την αρχή της πανδημίας.

Έξι ημέρες μετά αποφασίστηκε το γενικό lockdown, κάτι που -όπως τονίζουν- δεν πρέπει να συμβεί πάλι.
«Το άνοιξε-κλείσε της οικονομίας είναι καταστροφή», λένε, ωστόσο «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, αν τα στοιχεία χειροτερέψουν, τα νοσοκομεία καταρρεύσουν και οι θάνατοι αυξάνονται καθημερινά».

Ανάκτηση εμπιστοσύνης και εμβολιασμός

Σ' αυτή τη φάση, η προσοχή στρέφεται στον εμβολιασμό και στην έλλειψη ουσιαστικής ενημέρωσης για να καμφθούν οι φόβοι ενός σημαντικού τμήματος πληθυσμού «που δεν είναι ‘ψεκασμένοι’ αλλά έχουν λόγους να φοβούνται το εμβόλιο».

Όπως εξηγούν, αυτή η καμπάνια έπρεπε να έχει τρέξει ήδη από τις αρχές της άνοιξης, , «είτε με στοχευμένα σποτ, είτε με θεματικές εκπομπές όπου επιστήμονες θα απαντούν σε συγκεντρωμένα ερωτήματα είτε με κινητές μονάδες γιατρών».

Αντιθέτως, «το γενικό σποτ "εμβολιαζόμαστε και παίρνουμε τις ζωές μας πίσω" που επελέγη, δεν έδωσε απαντήσεις, δεν διέλυσε φόβους και δεν αύξησε τον αριθμό των εμβολιασμένων, που παραμένει κολλημένο κοντά στο 60%».

Η κυβέρνηση, δια του υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη, απέρριψε πάλι την πρόταση του κ. Τσίπρα για σύσταση ολιγομελούς επιστημονικής επιτροπής κοινής αποδοχής που θα αναλάμβανε πρωταγωνιστικό ρόλο στην καμπάνια και στη συνολική προσπάθεια.

«Καλώς ή κακώς, μέλη της υπάρχουσας επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας έχουν χρεωθεί αντιφάσεις και αχρείαστες παρεμβάσεις που έκαναν καχύποπτους πολλούς πολίτες και έδωσαν άλλοθι στους αντιεμβολιαστές», λένε πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. (Ως ένα από τα παραδείγματα αναφέρουν τον κ. Μαγιορκίνη, που λίγο πριν την έλευση του δεύτερου κύματος της πανδημίας υποστήριζε ότι τα γεμάτα λεωφορεία δεν προκαλούν κίνδυνο διασποράς του ιού). Άρα, «εδώ που φτάσαμε, χρειάζεται ανάκτηση εμπιστοσύνης για να αποδώσει η προσπάθεια όλων: ειδικών, κυβέρνησης, αντιπολίτευσης», τονίζουν.

Στοπ στις σχολικές συγχωνεύσεις

Την ίδια στιγμή, όπως σημειώνουν, και με δεδομένη την εμβολιαστική αποτυχία, η κυβέρνηση όχι απλώς αρνείται να πάρει δραστικά μέτρα για την ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων («αδειάζουν ιατρεία στην πρωτοβάθμια για να μεταφερθούν γιατροί στα νοσοκομεία») και την ένταξη των ιδιωτικών δομών στην αντιμετώπιση της Covid, αλλά συνεχίζει τις πολιτικές… συνωστισμού «σαν να μην τρέχει τίποτα».

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που συγκάλεσε εκτάκτως χθες ο Αλέξης Τσίπρας, συζητήθηκε ιδιαίτερα η εμμονή της κας Κεραμέως με τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων σ' αυτή τη συγκυρία, όπου τον μήνα Οκτώβριο καταγράφηκαν 20.000 κρούσματα σε παιδιά. «Αυτό τουλάχιστον πρέπει να σταματήσει, δεν γίνεται να έχουμε ακόμα περισσότερα παιδιά στις αίθουσες ενώ θα έπρεπε να έχει μειωθεί ο αριθμός τους από πέρυσι το καλοκαίρι», λένε.  Χαρακτηρίζουν, επίσης, «ανέκδοτο» τη συζήτηση (στο Μαξίμου) να κλείνουν στη μία τη νύχτα εστίαση και κέντρα διασκέδασης, αλλά στη διάρκεια της ημέρας «οι επιβάτες να στοιβάζονται σαν σαρδέλες» στα μέσα μεταφοράς, ελλείψει των οχημάτων που απαιτούνται για να πυκνώσουν τα δρομολόγια.

ΚΙΝΑΛ: Μία τρύπα στο νερό τα ημίμετρα

«Με μία πρωτοφανή έξαρση της πανδημίας βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μας, ενώ η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει για ακόμη μία φορά να τα έχει χαμένα», σημειώνει, από την πλευρά του, το ΚΙΝΑΛ.

Αρμόδια στελέχη του χαρακτηρίζουν «μία τρύπα στο νερό τα ημίμετρα που συζητιούνται», ενώ καλούν την κυβέρνηση, «αφού δεν διδάχθηκε από τα λάθη της και την περσινή τραγική εμπειρία της Βόρειας Ελλάδας, τουλάχιστον τώρα, χωρίς παζάρια και υπεκφυγές και κυρίως χωρίς τον φόβο του πολιτικού κόστους, να λάβει άμεσα ουσιαστικά μέτρα».

Στις προτάσεις ανήκουν οι εμβολιασμοί από κινητά συνεργεία, η επέκταση της υποχρεωτικότητας σε επαγγέλματα που έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες «και φυσικά, η ενίσχυση του ΕΣΥ με ένταξη τώρα και του ιδιωτικού τομέα στον σχεδιασμό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v