Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείνει κρίσιμες εκκρεμότητες το ΚΙΝΑΛ

Συμφωνία για αναβολή της ψήφισης Εξεταστικής Επιτροπής (ΜΜΕ-εταιρεία δημοσκόπησης). Πρόταση νόμου από ΣΥΡΙΖΑ για κατώτατο μισθό και παρεμβάσεις για ρεύμα-φυσικό αέριο και πανδημία. Ο Α. Τσίπρας εγκαινιάζει τις εξορμήσεις ανά τη χώρα.

Κλείνει κρίσιμες εκκρεμότητες το ΚΙΝΑΛ

Υστερα από μία εβδομάδα μειωμένων (έως και ανύπαρκτων) πολιτικών παρεμβάσεων, εξαιτίας του σοκ που προκάλεσε η απώλεια της Φώφης Γεννηματά και του τετραημέρου της 28ης Οκτωβρίου, η αντιπολίτευση επιχειρεί ανασύνταξη.

Η εκκρεμότητα της εκπροσώπησης του ΚΙΝΑΛ στη Βουλή οδήγησε στην αναβολή, κατά μία εβδομάδα, της συνεδρίασης της Ολομέλειας για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αντικείμενο τη διερεύνηση των κριτηρίων με τα οποία δόθηκαν 41 εκατ. ευρώ σε μέσα ενημέρωσης εξ αφορμής της πανδημίας, καθώς και τη χρηματοδότηση εταιρείας δημοσκοπήσεων.

Κατά τις πληροφορίες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφώνησε με την εβδομαδιαία αναβολή προκειμένου το ΚΙΝΑΛ να λύσει τις οργανωτικές εκκρεμότητές του και, εν προκειμένω, να επαναβεβαιώσει την απόφασή του για υπερψήφιση της Εξεταστικής, όπως είχε ανακοινωθεί όταν κατατέθηκε το αίτημα.

Πλην απροόπτου, σήμερα θα συνεδριάσει η Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ και ενώ προηγουμένως θα έχει ορκιστεί βουλευτής η Τόνια Αντωνίου, καταλαμβάνοντας (ως επιλαχούσα) την κενή έδρα της Φώφης Γεννηματά.

Τόσο από πλευράς σχεδόν όλων των υποψηφίων για την προεδρία του κόμματος όσο και με τη σύμφωνη γνώμη της Χαριλάου Τρικούπη, την οργανωτική ευθύνη για την παρουσία και δράση του κόμματος στη Βουλή, ακόμα και σε συζητήσεις που γίνονται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, θα αναλάβει ο γραμματέας της Κ.Ο. Βασίλης Κεγκέρογλου. Η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση θα παραμείνει στους Α' και Β' κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Κώστα Σκανδαλίδη και Μιχάλη Κατρίνη, αντίστοιχα.

Σε επίπεδο κόμματος, η ευθύνη περνάει στον Γραμματέα του, Μανώλη Χριστοδουλάκη, μέχρι την ανάδειξη νέου προέδρου: παρά τις αρχικές σκέψεις για αναβολή των εσωκομματικών εκλογών, η αρμόδια καταστατική επιτροπή του ΚΙΝΑΛ αποφάσισε οριστικά να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα: στις 5 Δεκεμβρίου ο πρώτος γύρος και στις 12 του μήνα (αν χρειαστεί), ο δεύτερος.

Από σήμερα άλλωστε οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία (Γιώργος Παπανδρέου, Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Χρηστίδης) θα πυκνώσουν τις παρεμβάσεις τους για θέματα της επικαιρότητας, αλλά και τις περιοδείες τους ανά τη χώρα, στο πλαίσιο της προεκλογικής τους καμπάνιας.

ΣΥΡΙΖΑ: Παρεμβάσεις και εξορμήσεις

Το δικό του «βήμα» αναμένεται να ανοίξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε δύο επίπεδα:

Στη Βουλή, όπου αναμένεται να κατατεθεί η πρόταση νόμου του κόμματος για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, ως επιτακτικά αναγκαία κίνηση λόγω ακρίβειας και, κυρίως, έκρηξης στις τιμές του ρεύματος.

Επίσης, θα επαναφέρει την πρόταση για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και παρέμβαση στην τιμολογιακή πολιτική της ΔEΗ, παρά την απόρριψη (από τον υπουργό Ενέργειας κ. Σκρέκα) σχετικής τροπολογίας που είχε καταθέσει προ 15νθμέρου.

«Είναι αλήθεια ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχει αύξηση των τιμών, όμως είναι επίσης αλήθεια ότι η Ελλάδα έχει 'καταφέρει' να έχει τις υψηλότερες τιμές στη χονδρική στο ρεύμα, προκαλώντας πλήγμα στα νοικοκυριά και συνολικά στην παραγωγή» τόνισε προχθές ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος.

Επιπλέον, παρά την ειρωνική απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Οικονόμου, θα επιμείνει στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για συναίνεση σε μία ολιγομελή επιστημονική επιτροπή, που θα εισηγηθεί μέτρα αντιμετώπισης του νέου κύματος πανδημίας που καταφτάνει, με εκτίναξη του αριθμού κρουσμάτων και θανάτων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί επισήμως την κυβέρνηση για «λευκή πετσέτα» στο πρόβλημα και συμβιβασμό στα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού (λίγο πάνω από το 60%). Αρμόδια στελέχη της ωστόσο εκτιμούν ότι πίσω από την αδράνεια κρύβονται σχεδιασμοί για κάθετα περιοριστικά μέτρα (σ.σ. όχι οριζόντια lockdown) και ένταξη στην επιχείρηση αντιμετώπισης της κατάστασης ιδιωτικών μονάδων Υγείας «όχι με επίταξη αλλά με ισχυρά οικονομικά κίνητρα».

Στην κοινωνία: Τις επόμενες ημέρες, ο κ. Τσίπρας θα εγκαινιάσει τη δική του εξόρμηση σε όλη τη χώρα, με αφορμή τις 13 περιφερειακές συνδιασκέψεις που θα κάνει το κόμμα στην πορεία προς το συνέδριο του Φεβρουαρίου.

Παρότι ο σχεδιασμός περιλαμβάνει οι κεντρικές ομιλίες να γίνονται στις πρωτεύουσες των περιφερειών, για την πρωτιά επελέγη η Βόρεια Εύβοια, λόγω των καταστροφών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του Αυγούστου και οι πλημμύρες του Οκτωβρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v