Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο διασύνδεσης Ελλάδας - Μέσης Ανατολής στον τομέα των data

Το περιεχόμενο και η σημασία του project που συμφώνησε ο Κ. Μητσοτάκης στη Σ. Αραβία. Με ποιες ακόμα επενδυτικές προοπτικές στις αποσκευές του επέστρεψε στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός.

Το σχέδιο διασύνδεσης Ελλάδας - Μέσης Ανατολής στον τομέα των data

Σε μια ακόμα σημαντική οικονομική και γεωστρατηγική συμφωνία με τον αραβικό κόσμο επενδύει η Κυβέρνηση, μετά την πρόσφατη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου.

Αφορά την υποθαλάσσια και επίγεια εγκατάσταση ενός διαύλου μεταφοράς μεγάλου όγκου δεδομένων (data cable) στην οποία συμφώνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά το πρόσφατο ταξίδι του στη Σαουδική Αραβία, στοχεύοντας την περαιτέρω προσέγγιση της χώρας μας με τη Μέση Ανατολή και ίσως μακροπρόθεσμα με την ανατολική Ασία.

Η ελληνική πρόταση τέθηκε επί τάπητος από τον Πρωθυπουργό στο τετ α τετ που είχε με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της χώρας, Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν, ενώ είχε προηγηθεί σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και του Σαουδάραβα ομολόγου του. Με αυτή συμφωνήθηκε η συνέχιση και εμβάθυνση των προπαρασκευαστικών επαφών ανάμεσα στην Αθήνα και το Ριάντ, με τη διαδικασία να εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς και πλέον να εξετάζονται οι προοπτικές συγχρηματοδότησης.

Το σχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση, γνωστό ως EMC, προβλέπει τη σύνδεση της Ελλάδας με την Κύπρο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία, ενώ υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης των καλωδιακών υποδομών έως τη Σιγκαπούρη και την Μαλαισία, ενόψει μιας πιθανής νέας συμφωνίας με τις αντίστοιχες χώρες τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου θα αναβαθμίσει ριζικά τη θέση της χώρας μας στον χάρτη της παγκόσμιας και ιδιαίτερα σημαντικής αγοράς data, αφενός μετατρέποντάς την σε διασυνδετήριο κόμβο μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας και αφετέρου κινητοποιώντας και άλλα επενδυτικά κεφάλαια στον αναπτυσσόμενο τομέα της υποδοχής, αποθήκευσης και μεταφοράς δεδομένων.

Αποτέλεσμα τούτου, κατά τις ίδιες πηγές, θα είναι η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, η απόκτηση τεχνογνωσίας, η καλλιέργεια ενός οικοσυστήματος υπηρεσιών και νεοφυών επιχειρήσεων που θα παράγουν άυλο πλούτο, η δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και η προσέλκυση εργαζόμενων υψηλής ειδίκευσης. Έτσι, εξηγούν, θα γίνει εφικτή η προσπάθεια επαναπατρισμού Ελλήνων που έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό όσο και η προσέλκυση ξένων «ψηφιακών νομάδων», ενώ ανάλογα μπορούν να είναι τα οφέλη και για τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα κράτη.

Ως «γέφυρα»

Σε γεωστρατηγικό επίπεδο, η εν λόγω επένδυση χαρακτηρίζεται από το κυβερνητικό επιτελείο ως «κομβική» για την Ελλάδα, καθώς βρίσκεται γεωγραφικά στην πλέον κατάλληλη θέση ώστε να λειτουργήσει ως «γέφυρα» μεταξύ της Ευρώπης και των αγορών της Ασίας σε ό,τι αφορά την ασφαλή και ταχεία ροή των δεδομένων, επιτρέποντας τον ευρύ ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. Είναι ταυτόχρονα ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της ευρύτερης προσπάθειας της ελληνικής διπλωματίας να προχωρήσει σε ανοίγματα στη Μέση Ανατολή και τον αραβικό κόσμο, όπως αποτυπώνεται και από τη σύσταση του νεοϊδρυθέντος Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος – Σ. Αραβίας για την ενίσχυση των δεσμών των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών.

Στο πλαίσιο αυτό, πέραν του σχεδίου για το «data cable», στις συζητήσεις Μητσοτάκη - Μπιν Σαλμάν συζητήθηκαν και βρίσκονται σε καλό δρόμο και άλλα επενδυτικά πλάνα στα οποία θα μπορούσαν να συνεργαστούν οι δύο χώρες.

  1. Εξετάζεται η διασύνδεση Σαουδικής Αραβίας και Ελλάδας για την μεταφορά του μπλε υδρογόνου και στην Ευρώπη, με βάση το σχετικό σχέδιο της ασιατικής χώρας για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης βιομηχανίας.
  2. Επί τάπητος τέθηκε το ενδεχόμενο δημιουργίας στην Ελλάδα resorts που θα προσελκύουν Σαουδάραβες, με ταυτόχρονη επέκταση της τουριστικής σεζόν στη χώρα μας. Παράλληλα, επιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον από πλευράς Σαουδικής Αραβίας για μεταφορά σε αυτήν της ελληνικής τεχνογνωσίας στον τομέα του τουρισμού.
  3. Στενότερη συνεργασία συμφωνήθηκε και για τον κατασκευαστικό κλάδο, για τον οποίο προβλέπεται ραγδαία ανάπτυξη το επόμενο διάστημα. Αποφασίστηκε ελληνικές επιχειρήσεις να επισκεφτούν άμεσα τη χώρα με αποστολή υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κ. Φραγκογιάννη προκειμένου να αξιοποιήσουν τις σχετικές ευκαιρίες. Επίσης στο πρώτο μισό του 2022 θα υπάρξει επιχειρηματική αποστολή από τη Σαουδική Αραβία στην Ελλάδα, με έντονο το αραβικό ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στη χώρα μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v