Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΙΝΑΛ: Από το σοκ στο ερώτημα «τι κάνουμε τώρα;»

Υπόγειες διεργασίες για αναβολή ή… επίσπευση των εσωκομματικών εκλογών, που θα βγάλουν νέο πρόεδρο. Το «κενό» στον Κανονισμό της Βουλής και οι προτιμήσεις για προσωρινό επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

ΚΙΝΑΛ: Από το σοκ στο ερώτημα «τι κάνουμε τώρα;»

Το πένθος για την απώλεια της Φώφης Γεννηματά και η «παρένθεση» της εθνικής επετείου μετέθεσαν για την ερχόμενη εβδομάδα τις διαδικασίες στο ΚΙΝΑΛ για την εκλογή νέου προέδρου.

Η διαφορά πλέον είναι ότι το κόμμα έμεινε «ακέφαλο» καθώς μέχρι τη Δευτέρα που πέρασε, οι έξι υποψήφιοι ετοιμάζονταν για τις εσωκομματικές κάλπες της 5ης Δεκεμβρίου με την πρόεδρο εν ζωή, ενώ τώρα έχουν να λύσουν ζητήματα που δεν υπήρχαν πριν.

Οι διεργασίες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη αλλά υπογείως, καθώς ουδείς εκ των υποψηφίων και των συνεργατών τους τόλμησαν να κάνουν δημόσιες παρεμβάσεις για τα της διαδοχής.

Σε επίπεδο διαρροών, η πλευρά του Παύλου Χρηστίδη (σ.σ. υποψήφιος για την αρχηγία και στενός συνεργάτης της εκλιπούσης προέδρου) φέρεται έτοιμη να προτείνει και δημοσίως την αναβολή των εσωκομματικών εκλογών για μετά τις γιορτές. Αυτό που προβάλλουν είναι το σοκ και η συναισθηματική φόρτιση, αλλά και το ενδεχόμενο να συμπέσει η εσωκομματική εκλογική αναμέτρηση με το 40ήμερο μνημόσυνο της Φώφης Γεννηματά. Αντιθέτως, οι πλευρές των Ανδρέα Λοβέρδου και Νίκου Ανδρουλάκη απορρίπτουν την αναβολή, με το επιχείρημα ότι θα επιφέρει παραλυσία στο κόμμα και θα επιτείνει ουσιαστικές εκκρεμότητες, όπως το ποιος θα ηγείται της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε μία περίοδο με έντονες συζητήσεις στη Βουλή, που γίνονται σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Κατά ορισμένες πηγές μάλιστα δεν θα έβλεπαν αρνητικά ακόμα και την επίσπευση των εκλογών, για να καλυφθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα το κενό και να αποσοβηθούν μεγάλες εντάσεις.

Ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται αντίθετος με την αναβολή, χωρίς ωστόσο (όπως διευκρινίζουν συνεργάτες του) να προτίθεται να θέσει βέτο υπέρ της μίας ή της άλλης λύσης, ενώ οι Παύλος Γερουλάνος και Χάρης Καστανίδης δεν έχουν πάρει θέση ακόμα.

Ποιος θα ηγηθεί της Κ.Ο.;

Συνάρτηση της ημερομηνίας που θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες αποτελεί η εκπροσώπηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε επίπεδο αρχηγού. Ο Κανονισμός της Βουλής ορίζει τι γίνεται στην περίπτωση θανόντος αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος, δηλαδή του πρωθυπουργού, αλλά δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη όταν η απώλεια αφορά αρχηγό κόμματος της αντιπολίτευσης. Εν προκειμένω, ρυθμίζει την αντικατάσταση «απόντος αρχηγού» από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος. «Άλλο προσωρινά απόντος λόγω υποχρεώσεων και άλλο οριστικά λόγω θανάτου», είναι το επιχείρημα όσων βλέπουν κενό μεγάλης διάρκειας, στην περίπτωση που αναβληθούν για μετά τις γιορτές οι εσωκομματικές κάλπες.

Οι προτάσεις για προσωρινό πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι, αυτή τη στιγμή, δύο:

  • Να αναλάβει ο σημερινός Α' Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Κώστας Σκανδαλίδης, όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής με το «απόντος του αρχηγού» που αναφέρει. Στα συν προσμετράται η μακρά εμπειρία του και το γεγονός ότι δεν έχει «πιάσει θέση» σε ένα από τα στρατόπεδα των έξι υποψηφίων -αν και φέρεται να βρίσκεται πιο κοντά στον κ. Ανδρουλάκη. Επιπλέον, τον ρόλο του Α' Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του τον είχε αναθέσει η Φώφη Γεννηματά, οπότε «και τυπικά και ουσιαστικά μπορεί να αποτελέσει την προσωρινή, έστω, συνέχειά της στη Βουλή».
  • Να αναλάβει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Βασίλης Κεγκέρογλου. Το υπέρ του επιχείρημα είναι ότι βρισκόταν στο στενό επιτελείο της Φώφης Γεννηματά και, επιπλέον, έχει εκλεγεί από τους βουλευτές του κόμματος σ' αυτή τη θέση. Ο αντίλογος; Ότι ο Γραμματέας της Κ.Ο. βαρύνεται κυρίως με οργανωτικά καθήκοντα και όχι αποκλειστικά με πολιτικά. Από την άλλη, τον κατατάσσουν στο «στρατόπεδο» του κ. Παπανδρέου, «τον οποίο θα προβάλει ιδιαίτερα λόγω ρόλου», σύμφωνα με συνεργάτες των αντίπαλων υποψηφίων.

Στελέχη όλων των πλευρών λένε ότι θα μπορούσε να αναλάβει αυτό τον ρόλο και ο κ. Καστανίδης, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος.

Μια άλλη σκέψη που ακούστηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά για ακύρωση των εσωκομματικών εκλογών και εκλογή μόνο προέδρου της Κ.Ο., με τα του κόμματος να ανατίθενται στον Γραμματέα του, Μανώλη Χριστοδουλάκη, δεν βρήκε ευήκοα ώτα στο μεγαλύτερο τμήμα του στελεχικού δυναμικού -αν όχι όλο.

Σε κάθε περίπτωση, διαθέσεις και προθέσεις θα βγουν στην επιφάνεια από τη Δευτέρα, που θα δρομολογηθεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας -και αφού νωρίτερα ορκιστεί βουλευτής η Τόνια Αντωνίου, επιλαχούσα στον Νότιο Τομέα Αθήνας που είχε εκλεγεί η Φώφη Γεννηματά.

Μέχρι τότε, οι υπόγειες διεργασίες θα είναι πυρετώδεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v