Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν ανησυχεί για τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ο Μητσοτάκης

Οι πράξεις και τα μηνύματα προς το συγκεκριμένο ακροατήριο. Η ερμηνεία των δημοσκοπήσεων και του χώρου του Κέντρου. Το «βελούδινο» διαζύγιο με Μπογδάνο και η συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή.

Δεν ανησυχεί για τα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας ο Μητσοτάκης

Οι φήμες για τη δημιουργία κόμματος στα δεξιά της Νέα Δημοκρατία επανήλθαν από ορισμένους μετά την πρόσφατη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης  δεν δείχνει να ανησυχεί.

Όπως σημειώνει στο Euro2day.gr στενός συνομιλητής του πρωθυπουργού, αυτός, «παραμένοντας σταθερά κεντροδεξιός, έχει φροντίσει εμπράκτως -και όχι με τα λόγια- να ικανοποιήσει το εσωκομματικό ακροατήριο που κινείται στη δεξιά πτέρυγα». Προς επίρρωση τούτου, επικαλείται μια σειρά πρωτοβουλιών, που σχετίζονται -μεταξύ άλλων- με τις διεθνείς συμμαχίες, την αμυντική θωράκιση της χώρας, τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών, καθώς και τη  δημόσια ασφάλεια στις γειτονιές των πόλεων.

«Είναι προεκλογικές μας δεσμεύσεις, τις οποίες σταδιακά κάνουμε πράξη», τονίζει και επαναλαμβάνει τη βούληση του κ. Μητσοτάκη για αμφίπλευρη διεύρυνση της Νέας Δημοκρατίας, τόσο προς τα δεξιά όσο και προς το κέντρο, όπως άλλωστε συνέβη και πριν από τις προ διετίας εθνικές εκλογές.

Το πρωθυπουργικό επιτελείο παραπέμπει και στα δημοσκοπικά ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία -κατά τη συγκεκριμένη επιχειρηματολογία- οι συσπειρώσεις των κομμάτων δεν αφήνουν κανένα περιθώριο νέου δεξιού κόμματος. Από την άλλη, διαπιστώνει ότι το πρόβλημα το έχουν στην πραγματικότητα «αυτοί που πλέκουν τέτοια σενάρια και προσπάθησαν μάταια να εμφανίσουν δελφίνους και εσωτερικές διαφωνίες στη Νέα Δημοκρατία».

Έτσι, καταγγέλλουν τον Αλέξη Τσίπρα ότι:

  • «Δεν απαντά στο ερώτημα τι θα κάνει αν χάσει τις εκλογές, εξέλιξη πιθανή με βάση τις μετρήσεις.
  • Δεν μπορεί να κάνει συνέδριο, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία που κάνει κάθε διετία.
  • Δεν μπορεί να ελέγξει το κόμμα του σε διάφορα θέματα, με τελευταίο τις διαφωνίες που υπάρχουν σχετικά με την απόφαση να καταψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την ελληνογαλλική συμφωνία».

«Δικό τους πρόβλημα»

Από την άλλη πλευρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κατ’ επανάληψη διαμηνύσει ότι δεν χαρίζει το Κέντρο σε κανέναν, ενώ μάλιστα αρκετοί από τους συνεργάτες του, τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργικό συμβούλιο, προέρχονται από αυτό το χώρο. «Ολοένα και περισσότεροι οι συμπολίτες μας που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι αυτή τη στιγμή εκφράζονται πολιτικά από τη Νέα Δημοκρατία. Αν αυτό κάποιους τους ενοχλεί είναι δικό τους πρόβλημα. Δεν είναι δικό μου», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο κ. Μητσοτάκης και προσδιόρισε πώς εννοεί το συγκεκριμένο χώρο: «Εκφράζει συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν πολύ έντονες ιδεολογικές αναφορές, οι οποίοι θέλουν πρωτίστως να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα χωρίς πάντα σκληρό ιδεολογικό πρόσημο, και οι οποίοι περιμένουν από την κυβέρνηση σκληρή αποτελεσματικότητα και διαφάνεια», τόνισε.

Όσον αφορά το «βελούδινο» διαζύγιο της Νέας Δημοκρατίας με τον Κ. Μπογδάνο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για το μέλλον. Ο ίδιος διαβεβαιώνει ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να έχει 158 «ναι» στα νομοσχέδια, ενώ και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ερωτηθείς πρόσφατα αν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψει ο βουλευτής  στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας (δεν έχει διαγραφεί από τη κόμμα), δεν ήταν σαφής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται: «Είναι ένα πολύ δυναμικό πολιτικό σκηνικό. Βλέπετε ότι υπάρχουν πολύπλευρες μετεγγραφές μεταξύ διαφορετικών και ετερόκλητων πολιτικών σχηματισμών. Βλέπουμε συμμαχίες μεταξύ συνδυασμών που δεν θα το περίμενε κανείς. Είναι προφανές ότι μέσα στο πλαίσιο ενός δυναμικού παιχνιδιού το οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί στο μέλλον», σχολίασε. 

Με ενδιαφέρον αναμένεται, εξάλλου, η εκδήλωση που διοργανώνει την Τετάρτη το Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», με αφορμή τα 40 έτη από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, όπου θα δώσουν το παρόν -μεταξύ άλλων- ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής. Κύριος ομιλητής θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα απευθύνει χαιρετισμό, με τους δύο να συναντιούνται δια ζώσης μετά από καιρό, σε μια ιδιαίτερη συγκυρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v