Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Με τρία «ναι» και τρία «όχι» ψηφίζεται η ελληνογαλλική συμφωνία

Στη «σημαντική εθνική παρακαταθήκη για τη χώρα» θα εστιάσει ο Κ. Μητσοτάκης. Τους τρεις λόγους της καταψήφισης θα αναδείξει ο Α. Τσίπρας. Θετική ψήφο από ΚΙΝΑΛ, αρνητική από ΚΚΕ και ΜέΡα25.

Βουλή: Με τρία «ναι» και τρία «όχι» ψηφίζεται η ελληνογαλλική συμφωνία

Σύγκρουση κορυφής θα εκδηλωθεί σήμερα στη Βουλή, στον απόηχο της διαγραφής του «γαλάζιου» βουλευτή κ. Μπογδάνου, όπου με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και τη σχετική ψηφοφορία αναμένεται να κυρωθεί η πρόσφατη συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας για θέματα αμυντικής συνεργασίας.

Όπως διαφάνηκε από την προχθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, υπέρ της συμφωνίας θα ταχθούν ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση, ενώ αναμένεται να καταψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του (σ.σ. στις 10 π.μ., κατά το επίσημο πρόγραμμα) θα κινηθεί σε δύο επίπεδα. Από τη μία, στα οφέλη της συμφωνίας και από την άλλη, στη «μη συμφέρουσα εθνικά» -όπως θα πει- στάση του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα. Το στίγμα της σημερινής του ομιλίας, ο πρωθυπουργός το έδωσε χθες από τη Σλοβενία, όπου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει αναλυτικά τους ομολόγους του.

Επισήμανε ότι είναι μία πολύ σημαντική Συμφωνία, η οποία αναβαθμίζει γεωπολιτικά τη θέση της χώρας και ταυτόχρονα συνοδεύεται και από μία σημαντική επένδυση στον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών μας, ειδικά του Πολεμικού Ναυτικού. «Αγοράζουμε τα καλύτερα πλοία, στην καλύτερη τιμή, με τον γρηγορότερο χρόνο παράδοσης», σημείωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του «που δυστυχώς κάποιοι δεν μπορούν να δουν πέρα από τις κομματικές παρωπίδες το πραγματικό εθνικό συμφέρον της χώρας».

Σύμφωνα με την κυβερνητική ρητορική, η συμφωνία αποτελεί σημαντική εθνική παρακαταθήκη για τη χώρα και δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο όχι μόνο στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά συνολικά στη συζήτηση για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία.

Το Μέγαρο Μαξίμου επικεντρώνεται σε τρία σημεία της συμφωνίας, τα οποία θα προτάξει και ο πρωθυπουργός:

  1. Στη ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής, σύμφωνα με την οποία -όπως λένε- «θωρακίζεται η Ελλάδα έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο και αναβαθμίζεται η αποτρεπτική δύναμη της».
  2. Στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεών μας, με τρεις υπερσύγχρονες γαλλικές φρεγάτες Belharra, που θα παραδοθούν με πλήρη οπλισμό.
  3. Στην «πιο συστηματική συνεργασία» ευρωπαϊκών κρατών, σε μία εποχή που ζητούμενο είναι η Ευρώπη «να ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη».

Α. Τσίπρας: Γιατί καταψηφίζουμε

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας θα αναπτύξει, εκ νέου, τους τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους το κόμμα του θα καταψηφίσει τη συμφωνία: ο αποκλεισμός της ελληνικής ΑΟΖ (και, μελλοντικά, της υφαλοκρηπίδας) από τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής της Γαλλίας προς την Ελλάδα, η στρατιωτική εμπλοκή ελληνικών δυνάμεων στις περιοχές της Αφρικής υπό γαλλικά συμφέροντα (Σαχέλ) και το υπέρογκο εξοπλιστικό κόστος που ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ παρά την εκτίναξη του χρέους της χώρας.

Όπως είχε πει ο ίδιος τη Δευτέρα, εάν υπήρχε κάποιας μορφής επίσημη διόρθωση στη ρήτρα αμυντικής συνδρομής, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ακολουθούσε θετική στάση, καθώς η εν λόγω συμφωνία κρίνεται ότι κινείται «κατ' αρχήν σε θετική κατεύθυνση».

Ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος, μάλιστα, Γιώργος Κατρούγκαλος διευκρίνισε προχθές στη Βουλή, κατά την πρώτη συζήτηση της συμφωνίας στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ότι επειδή το κείμενο έχει υπογραφεί από τις δύο χώρες, η διόρθωση θα μπορούσε να έχει τη μορφή ρηματικής διακοίνωσης από την πλευρά της Γαλλίας.

Κάτι που δεν συνέβη μέχρι χθες.

Σημειώνεται ότι και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ήγειραν ενστάσεις στα δύο επίμαχα άρθρα που αφορούν τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής. Ωστόσο στην επιτροπή της Βουλής ξεκαθαρίστηκε ότι το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία, ενώ το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 θα καταψηφίσουν.
Από πλευράς ΚΙΝΑΛ, ο Ανδρέας Λοβέρδος έθεσε θέμα και μεγάλου κόστους, τονίζοντας ότι πριν από ένα χρόνο η κυβέρνηση έκανε πίσω από την τότε συζήτηση για αγορά φρεγατών, επικαλούμενη τη δημοσιονομική στενότητα.

Όλα τα κόμματα, δε, πλην του κυβερνώντος, καυτηρίασαν τον αποκλεισμό της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας από το εξοπλιστικό πρόγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v