Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο θετικό κυβερνητικό αφήγημα επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Διευρύνει τον δημόσιο διάλογο και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, επισκεπτόμενος τη Σάμο. «Σημαία» του, η μείωση κατά 90% σε δύο χρόνια όσων φτάνουν στα ελληνικά νησιά. Οι συστάσεις στην Τουρκία και οι αιχμές προς την Ευρώπη.

Στο θετικό κυβερνητικό αφήγημα επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Επιμένει στην εκπομπή θετικών μηνυμάτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, μετά τη συμφωνία με τον Εμανουέλ Μακρόν για την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Γαλλίας, διευρύνει τον δημόσιο διάλογο και στο μεταναστευτικό-προσφυγικό. Το κυβερνητικό αφήγημα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη σύγκριση της κατάστασης στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα σε σχέση με την προηγούμενη διακυβέρνηση της χώρας, με τον πρωθυπουργό, κατά τη χθεσινή συνομιλία του με τον δημοσιογράφο Steven Erlanger των «The New York Times», να υπογραμμίζει πως ο αριθμός των ατόμων που φτάνουν στα ελληνικά νησιά έχει μειωθεί σχεδόν κατά 90% μέσα σε δύο χρόνια.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, σήμερα ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στη Σάμο, όπου θα επισκεφτεί τη νέα σύγχρονη Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή για τη φιλοξενία αιτούντων άσυλο στη θέση «Ζερβού» (η παλαιά δομή θα αποδοθεί και πάλι στον δήμο), και το παλιό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στο Βαθύ. Η καινούργια δομή, ξεκαθαρίζουν στην κυβέρνηση, λειτουργεί με απόλυτη ασφάλεια στο κέντρο του νησιού, μακριά από κατοικημένες περιοχές, το ίδιο έχει επιτευχθεί και στη Μυτιλήνη, ενώ στην Κω, τη Λέρο και τη Χίο τα σχετικά έργα προχωρούν. Στα πέντε νησιά σύντομα θα υπάρχουν μόνιμες δομές, ενώ -υπενθυμίζεται- ως αντιστάθμισμα, αυτά θα έχουν χαμηλότερο ΦΠΑ για όσο θα υπάρχουν δομές υποδοχής προσφύγων.

Αντιμετώπιση κυκλωμάτων

Αυτό που λένε στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η χώρα μας εφαρμόζει συστηματικά μια στρατηγική ενεργής φύλαξης των συνόρων, με έμφαση στην αντιμετώπιση των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών. «Θα ξέρουν οι ενδεχόμενοι πελάτες τους ότι μπορεί να δώσουν 1.000 και 2.000 δολάρια και να μη φτάσουν στην Ελλάδα. Και νομίζω ότι αυτό το έχουμε πετύχει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διαφοροποιήσουμε την πολιτική μας», τόνισε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, κάνοντας παράλληλα λόγο για κοινό συμφέρον Ελλάδας και Τουρκίας να περιορίσουν τις ροές από το Αφγανιστάν.

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης πετάει το μπαλάκι στη γείτονα, συστήνοντάς της να συμφωνήσει στην επιστροφή σε αυτήν από τα ελληνικά νησιά περίπου 2.000 ατόμων, ως «μία πολύ καλή ένδειξη εκ μέρους της Τουρκίας ότι όντως προσπαθεί να βελτιώσει το επίπεδο της συνεργασίας της με την Ευρώπη -καθότι πρόκειται για μια συμφωνία με την ΕΕ- στο θέμα της μετανάστευσης».

Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για «έλλειμμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» και φέρει ως επιχείρημα την αδυναμία συμφωνίας σε ένα κοινό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, εξαιτίας κάποιων χωρών της βόρειας και ανατολικής Ευρώπης. «Θεωρούν ότι αυτό δεν αποτελεί ούτε στο ελάχιστο δικό τους πρόβλημα. Ρίχνουν όλο το βάρος στα κράτη της πρώτης γραμμής. Αυτό είναι άδικο. Και δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων. Φυσικά λαμβάνουμε χρήματα από την Ευρώπη για να χτίσουμε τις εγκαταστάσεις μας, αλλά θα πρέπει να δούμε περισσότερη αλληλεγγύη. Θα πρέπει καταρχάς να έχουμε κοινούς κανόνες ασύλου, ώστε να  αποφευχθεί αυτό που ονομάζουμε "asylum shopping". Αλλά δεν είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος ότι θα κάνουμε σημαντική πρόοδο σε αυτό το ζήτημα στο άμεσο μέλλον», τόνισε ο πρωθυπουργός στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v