Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι χαμηλοί εμβολιαστικοί ρυθμοί σπρώχνουν προς την... υποχρεωτικότητα

Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν τα επόμενα βήματα. Crash test η άλλη εβδομάδα, με φόντο το άνοιγμα των σχολείων και την εφαρμογή των νέων μέτρων. Έμφαση στις ηλικίες 12-17 ετών.

Οι χαμηλοί εμβολιαστικοί ρυθμοί σπρώχνουν προς την... υποχρεωτικότητα

Η επικοινωνιακή εκστρατεία για την αύξηση των εμβολιασμών και την προσέγγιση του στόχου για το τείχος ανοσίας, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν έχει αποδώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μέχρι και χθες έχουν πραγματοποιηθεί σχεδόν 6.220.000 πρώτες δόσεις εμβολιασμών, ωστόσο οι ρυθμοί με τους οποίους προχωρά η διαδικασία είναι πολύ αργοί.

Παρά τα σκληρά -για τους ανεμβολίαστους- μέτρα που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από την προσεχή Δευτέρα, αλλά και τα σχολεία που ανοίγουν την ίδια μέρα, οι πρώτες δόσεις (νέοι εμβολιασμοί) κυμαίνονται γύρω στις 20.000 ημερησίως, ενώ οι συνολικοί εμβολιασμοί (πρώτες και δεύτερες δόσεις) μετά βίας φτάνουν τις 30.000 ανά 24ωρο. Με δεδομένη και την αλλαγή του καιρού και της πτώσης της θερμοκρασίας, σημαντικό θεωρείται το crash test των επόμενων ημερών, όταν και θα φανεί αν η μέθοδος της πειθούς θα αλλάξει την κατάσταση.

Επί τάπητος, εκ των πραγμάτων, ανάλογα και με την πίεση του εθνικού συστήματος υγείας, βρίσκεται για την κυβέρνηση το ενδεχόμενο της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού και άλλων επαγγελματικών ομάδων, μετά την ΕΜΑΚ, τους εργαζόμενους σε δομές φιλοξενίας και τους υγειονομικούς.

Ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ερωτηθείς για τη συζήτηση περί επέκτασης του μέτρου και στο Δημόσιο, απάντησε: «Συνεχίζει να μας απασχολεί. Οι όποιες αποφάσεις είναι συναρτημένες με την εξέλιξη και την αξιολόγηση της διακινδύνευσης και της δυναμικής της πανδημίας. Το παρακολουθούμε για να δούμε αν θα χρειαστεί», είπε και πρόσθεσε πως θα συναξιολογηθεί και η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων. «Είναι κάτι που παραμένει στο τραπέζι και συζητείται», κατέληξε.

Αλλά και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, εκφράζοντας την προσωπική του γνώμη, σημείωσε πως «διστακτικά έχουμε πάει στην υποχρεωτικότητα, έπρεπε να έχουμε πάει σε μεγαλύτερη. Η υποχρεωτικότητα έχει δουλέψει και στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στην Υγεία».

Στο «παιχνίδι» και οι παιδίατροι

Ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα για το θέμα έχουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τα οποία δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν στις επόμενες σχετικές ανακοινώσεις, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Μέχρι τότε πάντως, το βάρος πέφτει στα νέα παιδιά, από 12 έως 17 ετών, που -κατά την κυβερνητική επιχειρηματολογία- μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα και να αυξήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό τον αριθμό των εμβολιασμένων.

Στο «παιχνίδι» μπαίνουν πλέον και οι παιδίατροι, με τους οποίους οι γονείς παραδοσιακά αναπτύσσουν προσωπική σχέση εμπιστοσύνης και που θα μπορούν να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά μέσα στα ιατρεία τους.

Η ομαλή λειτουργία των σχολείων αποτελεί μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και ο εμβολιασμός όσο το δυνατόν περισσοτέρων παιδιών θα συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συγκαταλέγονται μάλιστα στις επαγγελματικές ομάδες που ανταποκρίθηκαν μαζικά στη διάθεση δωρεάν εμβολίων, καθώς έχουν ήδη εμβολιαστεί σε ποσοστό περίπου 80%, ενώ άλλοι έχουν αναρρώσει και συνεπώς έχουν αναπτύξει φυσική ανοσία.

Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου και του υπουργείου Παιδείας είναι τα σχολεία να λειτουργήσουν με δια ζώσης διδασκαλία και με τα μέγιστα μέτρα προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών.

Την ίδια ώρα, με ανησυχία παρακολουθούν στην κυβέρνηση τις εξελίξεις με τα ψευδή πιστοποιητικά εμβολιασμού και νόσησης, καθώς τα μεμονωμένα αρχικά περιστατικά έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται επικίνδυνα. Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζήτησε την άμεση «αυτεπάγγελτη, ταχεία και σχολαστική διερεύνηση» κάθε σχετικής καταγγελίας από τους εισαγγελείς σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας εξετάζει συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα για τυχόν έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού, ενώ επεμβαίνει προληπτικά, προκειμένου να αποτραπούν παρόμοια φαινόμενα, προχωρώντας σε διασταυρώσεις στοιχείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v