Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο στη… σκιά του ανασχηματισμού

Οι επαφές του Μεγάρου Μαξίμου με τους εμπλεκόμενους υπουργούς φέρεται να ξεκίνησαν. Τα ονόματα που ακούγονται για παραμονή και μετακίνηση. Έμφαση στην «πολύ γεμάτη μεταρρυθμιστική ατζέντα», δίνει η κυβέρνηση.

Συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο στη… σκιά του ανασχηματισμού

Ο κύβος ερρίφθη και ο πρώτος ευρύς ανασχηματισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη βρίσκεται προ των πυλών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες επαφές με τους… εμπλεκόμενους υπουργούς για τις συνήθεις βολιδοσκοπήσεις φέρεται να έγιναν από το Μέγαρο Μαξίμου, κάτι που σημαίνει ότι ίσως και σήμερα θα ανακοινωθεί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η σύνθεση του νέου σχήματος.

Το παράδοξο είναι ότι για τις 11 το πρωί είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη σημερινή του μορφή και δεν αποκλείεται να ξανασυνεδριάσει άμεσα, ανανεωμένο, μετά την ορκωμοσία των νέων υπουργών. Εκτός και αν οι ανακοινώσεις οδηγήσουν σε αναβολή ή μετάθεση της προγραμματισμένης σημερινής συνεδρίασης.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα πρόκειται για έναν μεγάλο σε κλίμακα, δομικό ανασχηματισμό, με μετακινήσεις αλλά και απομακρύνσεις υπουργών, περισσότερες αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών, είσοδο στην κυβέρνηση αρκετών μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας και έμφαση στην πολιτική προστασία (σύμφωνα με ένα σενάριο μπορεί να γίνει αυτόνομο υπουργείο) και το περιβάλλον, μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την αναδιάταξη των δυνάμεων στην κυβέρνηση, θέλει να προσδώσει νέα δυναμική σε αυτήν και να σηματοδοτήσει την ολική επανεκκίνηση, με φόντο και τη μακράς διαρκείας πανδημία.

«Ο ανασχηματισμός είναι ένα θέμα που αφορά αποκλειστικά τον πρωθυπουργό», τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Όπως είπε, χωρίς να γίνει σαφής, «η ανάγκη, η έκταση, το βάθος, το αποτύπωμα και ο χαρακτήρας της αναδιάταξης του στελεχιακού δυναμικού της κυβέρνησης αφορά αποκλειστικά τον πρωθυπουργό. Είναι ο μόνος που έχει την πλήρη έκταση της εικόνας και την ευθύνη απέναντι στον λαό να παίρνει τις αποφάσεις για να διαμορφώνονται οι καλύτεροι δυνατοί όροι για να πηγαίνουμε την πατρίδα μπροστά».

Σταθεροί και μετακινούμενοι

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, δύσκολα θα μετακινηθούν από τις θέσεις τους οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός.

Αντίθετα, προς αποχώρηση φαίνεται πως είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ίσως μετακινηθεί προς το υπουργείο Τουρισμού, ενώ υπό μετακίνηση ή απόσυρση φέρονται να βρίσκονται οι υπουργοί Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας και Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος ενδεχομένως να παραμείνει εντός Μεγάρου Μαξίμου και να μην αναλάβει τελικά κάποιο άλλο υπουργικό χαρτοφυλάκιο, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη (Alpha) και ερωτηθείς για τον ανασχηματισμό, προέταξε, έναντι των προσώπων, τη σημασία «μιας κεντρικής πολιτικής επιλογής, ενός συλλογικού σχεδίου, που θα υπηρετούν εντέλει τα πρόσωπα». Υπογράμμισε δε την «πολύ γεμάτη μεταρρυθμιστική ατζέντα» της κυβέρνησης για τη σεζόν που ακολουθεί, αρχής γενομένης από το σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Στην ατζέντα του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα νομοσχέδια για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση του υπουργείου Ανάπτυξης και για τις Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών και την εθελοντική απασχόληση του υπουργείου Εσωτερικών. Παράλληλα, θα γίνει παρουσίαση από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Μεταρρυθμίσεων «Ελλάδα Μπροστά», ενώ ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής θα εισηγηθεί για την υπαγωγή στη διαδικασία του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων των έργων γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v