Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ιδιωτικοποίηση συντάξεων και ακρίβεια στο στόχαστρο

Συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου για το νομοσχέδιο Χατζηδάκη-Τσακλόγλου ενόψει Βουλής. Πρωτοβουλίες και δράσεις για το «καλάθι της νοικοκυράς» και τα τιμολόγια που έχουν πάρει την ανηφόρα από την άνοιξη, χωρίς καμία κυβερνητική πρόνοια.

ΣΥΡΙΖΑ: Ιδιωτικοποίηση συντάξεων και ακρίβεια στο στόχαστρο

Εν αναμονή των πρωθυπουργικών αποφάσεων για τον ανασχηματισμό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κεντράρει στα μείζονα ζητήματα της κυβερνητικής πολιτικής, η οποία, όπως λένε, δεν θα αλλάξει όσες αλλαγές προσώπων γίνουν στο υπουργικό σχήμα.

Είναι ενδεικτικό ότι το πρωί της Δευτέρας συνεδρίασε το Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με αντικείμενο το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο των Χατζηδάκη-Τσακλόγλου, καθώς την Τετάρτη εισάγεται προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η θέση του κόμματος, ως γνωστόν, είναι «κάθετα αντίθετη» στην ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, διότι:

  • Θέτει σε κίνδυνο τις συντάξεις από πιθανά μελλοντικά «κανόνια» των ιδιωτικών εταιρειών που θα αναλάβουν τον περίφημο «κουμπαρά».
  • Αφήνει στον αέρα τις επικουρικές που χορηγούνται ήδη καθώς σταδιακά θα «στερεύουν» τα ασφαλιστικά ταμεία και, άρα, δεν θα τροφοδοτούνται με νέες εισφορές.
  • Χάνεται περίπου ένα δισ. ευρώ από τον τακτικό προϋπολογισμό που η κυβέρνηση Μητσιτάκη είχε ορίσει ως το ελάχιστο ποσό για κοινωνικές παροχές στους χαμηλοσυνταξιούχους. Κι αυτό διότι στις αρχές του καλοκαιριού, η Κομισιόν είχε εγείρει ενστάσεις στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη-Τσακλόγλου, επειδή δεν προέβλεπε χρηματοδότηση του κόστους μετάβασης στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης.

«Οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας που περίμεναν ότι φέτος και τα επόμενα χρόνια θα λάβουν κοινωνικό μέρισμα, θα πρέπει να το ξεχάσουν. Προφανώς, αυτό θα χρηματοδοτεί εφεξής τους μισθούς και τις προμήθειες των golden boys που θα παίζουν τις εισφορές των ασφαλισμένων, στα χρηματιστήρια», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά η αρμόδια τομεάρχης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Το «καλάθι της νοικοκυράς»

Κατά τον σχεδιασμό, η αξιωματική αντιπολίτευση θα αναδείξει και το θέμα της ακρίβειας, καθώς το περίφημο «καλάθι της νοικοκυράς» και τα τιμολόγια έχουν πάρει την ανηφόρα από την άνοιξη, χωρίς καμία κυβερνητική πρόνοια να ελέγξει την κατάσταση. Πέραν της επίκαιρης ερώτησης που θα καταθέσει ο τομεάρχης Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, μελετώνται στοχευμένες παρεμβάσεις «εντός κι εκτός Βουλής».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v