Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τη λίστα με τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ανακοινώνει η Κυβέρνηση

Μάσκες… ψηλά, μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα. Ο «βίος αβίωτος» για τους ανεμβολίαστους. Αγωνία για το άπιαστο τείχος της ανοσίας.

Τη λίστα με τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ανακοινώνει η Κυβέρνηση

Με τη φράση «είμαστε έτοιμοι να περάσουμε με τολμηρότερο και ασφαλέστερο βηματισμό στην προσπάθεια περαιτέρω αποκατάστασης της ζωής», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε χθες το νέο πλέγμα μέτρων και ρυθμίσεων με το οποίο θα πορευτούν οι πολίτες το επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της ανάσχεσης του ιού. Τις σχετικές ανακοινώσεις θα κάνει το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, μέσω των οποίων επιδιώκεται η διασφάλιση της δημόσιας υγείας τόσο σε ιδιωτικούς όσο και σε δημόσιους χώρους.

Τα μέτρα θα αφορούν κυρίως σε απαγορεύσεις για τους ανεμβολίαστους, σε μια ύστατη προσπάθεια να αυξηθεί η πίεση προς αυτούς κα να πειστούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό. «Όσοι εμβολιάστηκαν θα πρέπει να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή, είναι θέμα ηθικής», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας ότι «όσον αφορά τους συμπολίτες μας που δεν έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να συνεχίσουν να τηρούν πολύ αυστηρά υγειονομικά μέτρα, να τεστάρονται και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες».

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, από τον Σεπτέμβριο θα ισχύσουν τα ακόλουθα:

- Υποχρεωτικό rapid test για όλους τους ανεμβολίαστους ή μη κατέχοντες βεβαίωση νόσησης εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μία ή δύο φορές την εβδομάδα, με δικά τους έξοδα. Το προκαθορισμένο κόστος του test υπολογίζεται στα 10 ευρώ.

- Κατάργηση των δωρεάν self-tests για όλους τους εργαζόμενους και διατήρησή τους μόνο για τους μαθητές.

- Ειδικά οι δάσκαλοι και οι καθηγητές που δεν θα έχουν εμβολιαστεί ή δεν θα κάνουν με δικά τους έξοδα δύο μοριακά τεστ την εβδομάδα, «προφανώς δεν θα προσέρχονται και δεν θα παρέχουν εργασία», όπως δήλωσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή και τα κενά θα καλυφθούν από αναπληρωτές.

- Απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων ή όσων δεν ασθένησαν το τελευταίο εξάμηνο στους κλειστούς χώρους σε διασκέδαση και εστίαση.

- Χρήση μάσκας από όλους, παντού, τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους. «Οι μάσκες ουδέποτε βγήκαν από τη ζωή μας, αποτελούν τον πιο βασικό παράγοντα ανάσχεσης της πανδημίας. Η μάσκα ήταν και θα παραμείνει στη ζωή μας όσο χρειαστεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης.

«Δεν θα μπει πουθενά»

«Οι επεμβάσεις θα είναι για τους ανεμβολίαστους, διότι αυτοί έχουν αποφασίσει να ρισκάρουν περισσότερο και για τον εαυτό τους και για τους γύρω τους», τόνισε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, εκτιμώντας ότι «σε κλειστούς χώρους, ανεμβολίαστος δεν νομίζω να μπορεί να μπει πουθενά».  

Στο Μέγαρο Μαξίμου λένε ότι «η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο», με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναγνωρίζει πως «μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας αρνείται να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια, καθώς αρνείται τον εμβολιασμό. Οι λόγοι είναι γνωστοί, αλλά πια μη αποδεκτοί από την επιστημονική κοινότητα, από την πλειοψηφία των πολιτών, από την κυβέρνηση».

Αξίζει να σημειωθεί πως έως σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 11,16 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 5,9 εκατομμύρια πολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 56,2% του γενικού πληθυσμού και 65,4% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ περισσότεροι από 5,61 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 53,5% επί του γενικού πληθυσμού και 62,7% επί του ενήλικου πληθυσμού. Το τείχος της ανοσίας δείχνει μακρινό και η αγωνία για τους επόμενους (και πάλι) δύσκολους μήνες μεγαλώνει.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v