Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Οι πρόσφυγες να μείνουν κοντά στις εστίες τους

Για θετικό κλίμα στο 30λεπτο τηλεφώνημα μιλούν κυβερνητικές πηγές. Συμφωνούν ότι Ελλάδα-Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση αναφορικά με τις προσφυγικές πιέσεις. Δυο χώρες δεν θα πρέπει να γίνουν αποθήκες προσφύγων.

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Οι πρόσφυγες να μείνουν κοντά στις εστίες τους

Σε θετικό κλίμα, σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, έγινε η 30λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν το απόγευμα της Παρασκευής.

Το αντικείμενο ήταν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και οι προσφυγικές πιέσεις που “τυχόν” θα ασκηθούν σε Ελλάδα και Τουρκία, καθώς οι δύο συνομιλητές συμφώνησαν πως και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση.

Κατά τις ίδιες πηγές, δεδομένου ότι ο κ. Ερντογάν είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι η Τουρκία δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων για την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, η οποία έχει αναλάβει πολύ μεγάλο βάρος, καθώς αποτελεί το ανατολικό σύνορο της Ευρώπης.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν, επίσης, ότι οι χώρες που γειτνιάζουν με το Αφγανιστάν (σ.σ. μεταξύ αυτών και η Τουρκία) πρέπει να υποστηριχθούν, ώστε οι πρόσφυγες να παραμείνουν όσο γίνεται πιο κοντά στις εστίες τους.

Κατά τα λοιπά, Μητσοτάκης-Ερντογάν συζήτησαν και για την κλιματική κρίση, με αφορμή τις πολλές πυρκαγιές που ξέσπασαν και στις δύο χώρες το τελευταίο διάστημα. Σ' αυτό το πλαίσιο, μίλησαν για “την κοινή πρόκληση που αφορά όλες τις χώρες της Μεσογείου” και, ως εκ τούτου, για την ανάγκη (και) ελληνοτουρκικής συνεργασίας στον τομέα αυτό.

Παναγιωτόπουλος-Χρυσοχοΐδης στον Εβρο: Η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι σε κάθε απειλή

Η κυβέρνηση πάντως έχει κινητοποιηθεί υπό το φόβο ενός κύματος προσφύγων. Στις Καστανιές του Έβρου βρέθηκαν οι Υπουργοί, Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά και την πρόσφατη απόφαση του ΚΥΣΕΑ να προετοιμαστεί επιχειρησιακά η χώρα για το ενδεχόμενο ενός νέου προσφυγικού κύματος.

Oι δύο υπουργοi συνοδεύονται από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκη.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τόνισαν πως τα σύνορα της Ελλάδα θα παραμείνουν ασφαλή και απαραβίαστα.

Μετά την επιθεώρηση του φράχτη και των μέτρων για την προστασία των συνόρων οι δύο υπουργοί στις δηλώσεις τους τόνισαν μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα θωρακίζεται απέναντι σε κάθε απειλή ασφαλείας, ενόψει μίας πιθανής μεταναστευτικής ροής μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v