Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσιπρας: Αυταπόδεικτες οι ευθύνες του Κ. Μητσοτάκη, επτά προτάσεις

Το διαβόητο επιτελικό κράτος στον πιο κρίσιμο τομέα που αφορά την προστασία των πολιτών αποδείχτηκε ξεχαρβαλωμένο και ελάχιστα επιτελικό, δήλωσε. Δεν θα ακολουθήσω την πεπατημένη και δεν ζητώ παραιτήσεις, ακέραια την ευθύνη φέρνει ο πρωθυπουργός.

Τσιπρας: Αυταπόδεικτες οι ευθύνες του Κ. Μητσοτάκη, επτά προτάσεις

Να μην κρυφτούμε πίσω από επικοινωνιακά τεχνάσματα και προσχηματικές συγγνώμες, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου για τις πυρκαγιές.

Στόχος μας, είπε, είναι να συμβάλουμε για την αποκατάσταση των πληγών, ενώ απηύθυνε έκκληση για συνεννόηση προκειμένου να καταφέρει η χώρα να ξεπεράσει τις δυσκολίες.

Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να καλέσει με δική του πρωτοβουλία τις πολιτικές δυνάμεις αλλά αν δεν το κάνει, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συζητήσει με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης προτάσεις για την “επόμενη ημέρα”.

“Η κάθαρση μετά την τραγωδία είναι αναγκαία, αλλά δεν αρκεί. Ως αξιωματική αντιπολίτευση έχουμε υποχρέωση να συμβάλουμε στην αποκατάσταση των ζημιών και τη θωράκιση της χώρας. Δεν θα ακολουθήσω την προεκλογική πολιτική Μητσοτάκη, δεν ζητώ παραιτήσεις, ακέραια την ευθύνη φέρνει ο πρωθυπουργός. Ας αναλάβει αυτός την ευθύνη για τις παραιτήσεις”, είπε χαρακτηριστικά.

Ως συμβολή στην αναζήτησή λύσεων, ο κ.Τσίπρας παρουσίασε ένα πλαίσιο “επτά προτάσεων” (σ.σ. παρατίθεται στη συνέχεια), διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν θεωρεί την εξ΄ολοκλήρου αποδοχή του ως προϋπόθεση για διακομματικό διάλογο.

Αγνόησε το πόρισμα του καθηγητή Γκολντμάερ

Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίσθηκε στην μετεκλογική στάση που ακολούθησε ο κ.Μητσοτάκης στο θέμα της πυροπροστασίας.

Όπως υπενθύμισε, αμέσως μετά την τραγωδία στο Μάτι η κυβέρνηση του ανέθεσε στον Γερμανό καθηγητή κ.Γκολντμάερ, πρόεδρου του Διεθνούς Παρατηρητηρίου για τις πυρκαγιές στο Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ, να συντάξει ένα πόρισμα για την αποφυγή τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον.

“Ο καθηγητής μου έθεσε ως προϋπόθεση να έχει τη συναίνεση και του τότε Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να είναι βέβαιος ότι δε θα ετοιμάσει κάτι που θα αμφισβητηθεί ή που δεν θα αξιοποιηθεί σε περίπτωση αλλαγής της κυβέρνησης. Συμφώνησα, μαζί του. Και τελικά συμφώνησε και ο κ. Μητσοτάκης.

Τον Φλεβάρη του ’19 η Επιτροπή του μας παρέδωσε το πολυσέλιδο πόρισμά της. Τον Απρίλη του ’19 ο καθηγητής Ξανθόπουλος, εκ μέρους της Επιτροπής, το παρουσίασε στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών περιβάλλοντος και θεσμών και διαφάνειας, της Βουλής και υπήρξε διακομματική αποδοχή. Μετά τις εκλογές, η νέα κυβέρνηση το αγνόησε”, κατήγγειλε.

Έκανε γνωστό, μάλιστα, ότι το εν λόγω σχέδιο αξιοποιήθηκε …από άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, αλλά και από τον ΟΟΣΑ: “για εμάς συντάχθηκε, άλλοι το εφήρμοσαν”, είπε.

Τονίζοντας ότι “το διαβόητο επιτελικό κράτος, στον πιο κρίσιμο τομέα που αφορά την προστασία των πολιτών, αποδείχτηκε ξεχαρβαλωμένο και ελάχιστα επιτελικό”.

Στις επίμονες ερωτήσεις για το αν θα ζητήσει παραιτήσεις, ο κ.Τσίπρας απάντησε (πολλάκις) ότι “ο πρωθυπουργός έχει την βασική πολιτική ευθύνη να κατανείμει τις ευθύνες στους πολιτικούς του υφιστάμενους και όσους επιχειρήσαν. Αν είναι ικανοποιημένος από ένα υπουργό που την κρίσιμη ώρα δηλώνει ότι ο μηχανισμός λειτουργεί υποδειγματικά (σ.σ. τον κ.Χρυσοχοϊδη) είναι δικό του πρόβλημα. Αν αισθάνεται ήσυχος όταν οι άνθρωποι που είχαν ευθύνη για την τραγωδία στο Μάτι αναβαθμίστηκαν από την παρούσα κυβέρνηση, ας είναι”, τόνισε.

Στην αρχή της συνέντευξης Τύπου ο κ.Τσίπρας μίλησε για «ήττα μιας πολιτείας που δεν μπόρεσε να αποτρέψει μια "μεγάλη καταστροφή"».

«Η χώρα μας βιώνει μια μεγάλη καταστροφή. Οι ώρες της συμφοράς που ζούμε είναι ώρες αλήθειας. Οφείλουμε όλοι μας, και πρώτα η κυβέρνηση, να δούμε κατάματα την τραγωδία και να αναμετρηθούμε με τις αιτίες της», ανέφερε στην έναρξη της ομιλίας του.

Και πρόσθεσε: “Η κλιματική αλλαγή είναι αναμφίβολα μια ζώσα και άκρως επικίνδυνη πραγματικότητα. Δεν μπορεί, όμως, να αποτελεί δικαιολογία. Αντιθέτως, η επίγνωσή της μας προσθέτει το βάρος να προετοιμαστούμε σε βάθος, για την αντιμετώπιση των ακραίων φαινομένων, που από εδώ και στο εξής θα είναι συχνά. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να επικαλεστεί την κλιματική αλλαγή ως δικαιολογία”.

Οι επτά προτάσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επτά προτάσεις, καλώντας την κυβέρνηση σε διάλογο και συνενόηση:

  • Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες όλες οι καμένες εκτάσεις, να απαγορευτεί κάθε αλλαγή χρήσης γης μέχρι να ολοκληρωθεί κατά προτεραιότητα ο χωρικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στις περιοχές αυτές (τοπικά χωρικά σχέδια, δασικοί χάρτες, κτηματολόγιο). Να αποτρέψουμε κάθε είδος παρασιτικής λογικής.
  • Να εκπονηθεί σε συνεργασία με όλα τα κόμματα και επιστημονικούς φορείς Εθνικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών των φυσικών καταστροφών. Το σχέδιο αυτό πρέπει να ενσωματώνει τη σύγχρονη επιστημονική γνώση και γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρχει συνεχής συνεργασία και αλληλοτροφοδότηση με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα της χώρας αλλά και διεθνώς, να έχει ορίζοντα δεκαετίας, να αξιολογείται σε τακτά χρονικά διαστήματα, και να αναθεωρείται εφόσον χρειάζεται.
  • Να αξιοποιηθεί έστω και τώρα το πόρισμα Γκολντμάερ για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών με έμφαση στην πρόληψη και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.
  • Να υιοθετηθεί η ολοκληρωμένη πρόταση Νόμου που καταθέσαμε από το 19 για την ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας και Ανθεκτικότητας που θα την στελεχώσουν πρόσωπα κοινής αποδοχής με συμφωνία να παραμείνουν τα ίδια ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Η πρόταση μεταξύ άλλων προβλέπει η νέα Αρχή να έχει ένα Μόνιμο και διαρκές Επιστημονικό Συμβούλιο από όλα τα ερευνητικά επιστημονικά ιδρύματα και δομές της χώρας που εμπλέκονται στην πρόβλεψη, τη μελέτη, την έρευνα και το πείραμα στον τομέα των φυσικών καταστροφών (Δημόκριτος, ΕΜΥ, Εθνικό Αστεροσκοπείο, ΕΛΚΕΘΕ, Ελληνικός Οργανισμός Διαστήματος, Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, Ινστιτούτα Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων).
  • Να εκπονηθούν Τοπικά Αναπτυξιακά Σχέδια για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη των περιοχών που έχουν πληγεί, με ιδιαίτερη έμφαση στο τοπικό παραγωγικό μοντέλο και ειδική μέριμνα για τη συγκράτηση του πληθυσμού και ιδιαίτερα των νέων στις περιοχές αυτές.
  • Να ανασχεδιασθεί η κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής και τα Τοπικά Σχέδια ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας και των άλλων περιοχών που έχουν πληγεί.
  • Να εκπονηθεί άμεσα σχέδιο για αποζημιώσεις αλλά και για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας των πληττόμενων περιοχών. Δεν αρκεί να ακολουθήσουμε την πεπατημένη, αποκατάστασης κτιρίων και υποδομών, στο 100% των αποζημιώσεων. Οφείλουμε να δούμε τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, τις καταστροφές και τις συνέπειες σε κάθε οικογένεια, σε κάθε πολίτη ξεχωριστά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v