Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: «Συγγνώμη» και επιχείρηση αλλαγής κλίματος

Υπουργικό συμβούλιο για τα πρώτα μέτρα με εξειδικεύσεις ανά υπουργό. Στο Γραφείο Πρωθυπουργού ανατίθεται το συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης. ΣΥΡΙΖΑ: «Η ‘συγγνώμη’ χωρίς ανάληψη ευθυνών είναι απλός επικοινωνιακός ελιγμός». Έκτακτη συνέντευξη Τύπου του Α. Τσίπρα.

Κυβέρνηση: «Συγγνώμη» και επιχείρηση αλλαγής κλίματος

 Την “φυγή προς τα εμπρός” επιχειρεί πλέον η κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό να έχει δώσει από χθες το πλαίσιο της επόμενης ημέρας και το υπουργικό συμβούλιο, σήμερα, να συνέρχεται για να επικυρώσει την πρώτη φάση των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους.

Δεδομένου ότι οι πυρκαγιές συνεχίζονταν μέχρι αργά το βράδυ στην βόρεια Εύβοια, η απόδοση ευθυνών παραμένει ακόμα στο επίπεδο των διαρροών - αν όχι του προβληματισμού. Κυβερνητικά στελέχη, πάντως, θεωρούν δεδομένο ότι θα αναζητηθούν ευθύνες στο επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς, μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται επέκταση τους στην πολιτική κορυφή, δηλαδή στην ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Μία πρώτη προσπάθεια που όμως… έμεινε μισή, διαπιστώθηκε χθες με τον φημολογούμενο εξαναγκασμό σε παραίτηση του Διοικητή της Αεροπορίας Στρατού, Γιώργου Κουμεντάκου, στον οποίον χρεώνεται η επιχειρησιακή ανετοιμότητα των Σινούκ.

Οι πληροφορίες που διέρρευσαν σχεδόν αμέσως για τις προειδοποιήσεις που είχε κάνει ο ίδιος εδώ και καιρό για την ανάγκη τεχνικής υποστήριξης του στόλου (οι οποίες, προφανώς, δεν εισακούστηκαν) καθώς και άλλα “μηνύματα” που εστάλησαν στο Μαξίμου από την πλευρά των θιγόμενων του Πενταγώνου, οδήγησαν στην παραμονή του κ. Κουμεντάκου στη θέση του. Και, μάλιστα, με ανακοίνωση που εξέδωσε το ίδιο το ΓΕΣ χθες το απόγευμα, ότι “τα εν λόγω δημοσιεύματα (σ.σ. για την παραίτηση) δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.

Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι “η υπόθεση θα έχει συνέχεια” (όχι κατ' ανάγκην η υπόθεση Κουμεντάκου) διότι “δεν νοείται ο πρωθυπουργός να ζητάει συγγνώμη για την πύρινη καταστροφή και να μην υπάρξει καμία παραίτηση/αποπομπή”.

Αποζημιώσεις σε πρώτο πλάνο

Έτσι κι αλλιώς, το Μαξίμου επιλέγει να επικεντρώσει, σ' αυτή τη φάση, στο τρίπτυχο αποζημιώσεις-αναδασώσεις-ενίσχυση της πολιτικής προστασίας ώστε, μεταξύ άλλων, να αλλάξει την ατζέντα.
Ο κ.Μητσοτάκης στη “διαγγελματικού” τύπου δήλωση του χθες μίλησε για ένα έξτρα κονδύλι μισού δισ. ευρώ που θα δοθεί για τις αναδασώσεις, πέραν των πόρων (220 εκατ. ευρώ) που προβλέπονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, με προτεραιότητα στην Εύβοια και στην Αττική.

Μίλησε επίσης για “πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας του μέλλοντος”, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ ανέθεσε στο πρωθυπουργικό γραφείο, δηλαδή στον ίδιον, το συνολικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Κατά τον σχεδιασμό, ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει τον “κορμό” των αποζημιώσεων σήμερα το μεσημέρι, μετά το υπουργικό συμβούλιο, ενώ οι εξειδικεύσεις θα γίνουν από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Ενέργειας.

Οι ανακοινώσεις θα έχουν “αστερίσκους” δεδομένου ότι η καταγραφή των ζημιών έχει ξεκινήσει σε Αττική, Πελοπόννησο και Φθιώτιδα, αλλά εκκρεμεί η βόρεια Εύβοια καθώς οι πυρκαγιές συνεχίζονται.

Από τις πρώτες εκτιμήσεις προκύπτει ότι θα δοθεί ένα ποσό της τάξης των 6-8.000 ευρώ για τις άμεσες ανάγκες των πυρόπληκτων (“με μόνο μία δήλωση του ενδιαφερόμενου σε μία πλατφόρμα προς αποφυγήν της γραφειοκρατίας”, όπως είπε ο πρωθυπουργός) και ισχυρή κρατική επιχορήγηση, έως και στο 80%, για την αποκατάσταση κτηρίων. Αντίστοιχο πρόγραμμα θα ανακοινωθεί για τις πληγείσες επιχειρήσεις και την επιδότηση ενοικίου.

Δεν προβλέπεται διαγραφή στεγαστικών οφειλών για κτήρια που κάηκαν εξ ολοκλήρου παρά μόνο εξάμηνο πάγωμα (και μόνο για τους ενήμερους δανειολήπτες), ενώ εξάμηνης διάρκειας θα είναι και η αναστολή φορολογικών/ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Στην επίθεση ο Α. Τσίπρας

Η αξιωματική αντιπολίτευση περνάει, με τη σειρά της, στην επίθεση, κάνοντας πράξη τη δέσμευση του Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Παρασκευή που καιγόταν η μισή χώρα ότι “τώρα είναι ώρα μάχης, η απόδοση ευθυνών θα ζητηθεί όταν πρέπει”. Το “πρέπει” ξεκινά από σήμερα, με την έκτακτη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει ο κ. Τσίπρας (12.30 μμ).

Κατά τις πληροφορίες, θα εστιάσει στα μέτρα πυροπροστασίας που, όπως αποδείχθηκε με τον χειρότερο τρόπο πλέον, δεν ελήφθησαν το προηγούμενο διάστημα. Ειδικότερα, θα αναφερθεί στο “ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας” που παρουσίασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον Απρίλιο του 2019, το οποίο εκπονήθηκε μετά την τραγωδία στο Μάτι. Το εν λόγω σχέδιο, όπως σημειώνουν στην Κουμουνδούρου, “παρέμεινε σε κάποιο κυβερνητικό συρτάρι μετά τις εκλογές του ιδίου έτους” και, το χειρότερο, δεν παρουσιάστηκε κανένα άλλο στη θέση του.

Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιμείνει στο μείζον θέμα των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, καθώς, όπως αποδείχθηκε χθες από την παρ' ολίγον παραίτηση Κουμεντάκου, “άλλος αριθμός πτητικών μέσων είναι στα χαρτιά που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Σκέρτσος και άλλο βρισκόταν εν δράσει”.

Με άλλα λόγια, όπως τονίζουν με νόημα, “δεν ρωτούσαμε στον βρόντο γιατί δεν πετούν αεροπλάνα, ούτε εμείς ούτε οι κάτοικοι των περιοχών που καίγονταν ούτε οι δήμαρχοι. Εκείνοι ‘έβλεπαν’ την απουσία τους, εμείς γνωρίζαμε τι συνέβαινε”. Όπως έλεγε αρμόδιο στέλεχος χθες, μετά την πρωθυπουργική δήλωση, “η συγγνώμη πρέπει να συνοδεύεται από ανάληψη πολιτικών και επιχειρησιακών ευθυνών, αλλιώς είναι ένας απλός επικοινωνιακός ελιγμός”.

Κατά τον σχεδιασμό, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επανέλθει με άλλη παρέμβαση στο θέμα των αποζημιώσεων, αφού πρώτα αξιολογήσει τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v