Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγωνία στο Μαξίμου για τις φωτιές, τα μηνύματα Μητσοτάκη

Εντείνεται ο φόβος για ένα νέο… Μάτι. Αναγνώριση ευθυνών, αλλά μετά τον «πόλεμο» η απόδοσή τους. Το κάλεσμα για ενότητα και η κατανόηση της οργής των πυρόπληκτων.

Αγωνία στο Μαξίμου για τις φωτιές, τα μηνύματα Μητσοτάκη

Ο τρόμος ενός νέου… Ματιού πλανάται πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου. Η χώρα έχει γίνει παρανάλωμα του πυρός, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν επαρκούν για την κατάσβεση των δεκάδων πυρκαγιών και στην Κυβέρνηση αγωνιούν μήπως τα χειρότερα ακόμα δεν έχουν έρθει, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ιδιαίτερα δραματικούς τόνους, με τη χθεσινή του δήλωση επιχείρησε να περιγράψει την κρισιμότητα των στιγμών και ενώ η σημερινή μέρα, με την αύξηση της έντασης των ανέμων, εντείνει το φόβο όσον αφορά την αποτελεσματικότητα αντιμετώπισης της πύρινης λαίλαπας.

Ήδη, ο πύραρχος και μετεωρολόγος του Πυροσβεστικού Σώματος Αριστοτέλης Παπαδόπουλος, πριν από την χθεσινοβραδινή ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, υπογράμμισε την επικινδυνότητα της σημερινής ημέρας, υποστηρίζοντας ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες «δυστυχώς, ομοιάζουν με εκείνες που επικράτησαν στην περιοχή του Ματίου Αττικής, στις 23 Ιουλίου του 2018 και σε συνδυασμό με τον ισχυρό καύσωνα που επικρατεί αποτελούν συνθήκες ιδιαίτερα επικίνδυνες για την εξέλιξη των πυρκαγιών».

Το κλίμα χθες ήταν… στραβό με τις τεραστίων διαστάσεων φωτιές σε Εύβοια και Ηλεία, ήρθε και η νέα πυρκαγιά στα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις και ολοκλήρωσε το εφιαλτικό παζλ.

Η κατάσταση είναι πλέον αντικειμενικά δύσκολη και η Κυβέρνηση καταφεύγει στις ύστατες λύσεις για την αντιμετώπισή της. Έτσι, αποφασίστηκε η άμεση περαιτέρω κινητοποίηση του στρατού που θα συνδράμει στην κατάσβεση των πυρκαγιών, ενώ απευθύναμε κάλεσμα βοηθείας στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Ειδικότερα, έχουμε ήδη δεχθεί βοήθεια από Κύπρο και Γαλλία, ενώ σήμερα αναμένεται συνδρομή από Ρουμανία, Σουηδία και Ελβετία. 

«Άλλες που χάσαμε»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη δήλωσή του, για πρώτη φορά μίλησε για «μάχες που κερδίσαμε και άλλες που χάσαμε» και για «αυτοκριτική» που θα γίνει μετά την άσχημη περιπέτεια, αντιλαμβάνεται -όπως είπε- τη δικαιολογημένη οργή των πολιτών που έχασαν τις περιουσίες τους, ενώ πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν απάντηση στην προχθεσινή δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη ότι «οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους».

Παράλληλα, για μία ακόμη φορά έθεσε ως ύψιστη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, έναντι της προφύλαξης των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών. «Δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη», αναγνώρισε. Πρόσθεσε δε ότι «τα σπίτια ξαναχτίζονται και τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν, αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται».  

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση «εξαιρετικά κρίσιμη» και μίλησε για συνθήκες «πρωτόγνωρες καθώς έχουν προηγηθεί πολλές μέρες έντονου καύσωνα, που έχει μετατρέψει ολόκληρη τη χώρα σε πυριτιδαποθήκη».

Παράλληλα, δεν θέλησε να απαντήσει στην έντονη κριτική της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της παρούσας κρίσης, αφού ζήτησε ενότητα απ’ όλους, καθώς «μαζί πρέπει να δώσουμε τη μάχη. Θα υπάρξει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική.  Αλλά όχι τώρα», σημείωσε.

Ενόψει της επόμενης μέρας, δεσμεύτηκε ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα στους πυρόπληκτους τους οποίους θα στηρίξει άμεσα, ενώ, επικαλούμενος το Σύνταγμα, διαμήνυσε ότι οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αμέσως αναδασωτέες.

Αργά το βράδυ, ο Πρωθυπουργός προήδρευσε σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας  στην οποία συμμετείχαν οι ηγεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v