Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Βόρεια Εύβοια μεταβαίνει ο Αλέξης Τσίπρας

Απευθείας ενημέρωση για την κατάσταση, τον (μη) σχεδιασμό και την επάρκεια των μέσων πυρόσβεσης.

Στη Βόρεια Εύβοια μεταβαίνει ο Αλέξης Τσίπρας

Στην βόρεια Εύβοια θα βρεθεί ο Αλέξης Τσίπρας νωρίς το μεσημέρι σήμερα, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση στην περιοχή και για τα επιχειρησιακά μέτρα που ελήφθησαν (ή δεν ελήφθησαν) προς αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Παρότι η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους όσο διαρκούν οι πυρκαγιές που κατακαίνε (για τρίτη ή δεύτερη ημέρα) ημέρα Εύβοια, Μεσσηνία και Αρχαία Ολυμπία, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να παραπέμψει στα σοβαρά και αναπάντητα ερωτηματικά που εγείρουν κάτοικοι και φορείς. Όχι τόσο για “να πέσει φως” στα περί επιχειρησιακής ετοιμότητας για την οποία μιλά ο κ.Χρυσοχοϊδης, όσο για να προβλεφθούν χειρότερες καταστάσεις.

Το μείζων ερώτημα αφορά τις δεκάδες καταγγελίες για απουσία πτητικών μέσων πυρόσβεσης και για ελλιπή παρουσία επίγειων δυνάμεων.

Ο μικρός αριθμός εποχιακών συμβάσεων (σε σχέση με τα προηγούμενα καλοκαίρια) και η μεταφορά αρμοδιοτήτων της Πυροσβεστικής στην Πολιτική Προστασία με αποτέλεσμα το “αλαλούμ” στον συντονισμό και στην επάρκεια δυνάμεων, συζητείται ήδη ως μία από τις αιτίες του κακού.

Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όταν ξέσπασαν οι πυρκαγιές σε Βαρυμπόμπη, βόρεια Εύβοια, Μεσσηνία και Ολυμπία, οι δυνάμεις της Αστυνομίας στράφηκαν, “υποχρεωτικά και ευτυχώς”, στην εκκένωση των χωριών, ενώ οι περιοχές αφέθηκαν στις φλόγες, ελλείψει δυνάμεων πυρόσβεσης.

Όσο για τις συνθήκες που επικρατούσαν, ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος επανέλαβε χθες: “όταν ξέσπασε η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη είχαμε ανέμους μέτριους, έντασης 2-3 μποφόρ”.

Με την επισήμανση: “είχαμε προειδοποιήσει ότι αυτός ο καύσωνας θα είναι επικίνδυνος και θα δημιουργήσει πολύ δύσκολες συνθήκες τόσο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών όσο και λόγω της μεγάλης διάρκειας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v