Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο καύσωνας δοκιμάζει τα κυβερνητικά αντανακλαστικά

Πυρκαγιές και πτώση του ρεύματος οι δύο μεγάλοι κίνδυνοι, πέραν της πανδημίας. Εγρήγορση, ετοιμότητα και ευρεία σύσκεψη για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων. Τα νέα πιθανά περιοριστικά μέτρα και η ανάγκη επιπλέον εμβολιασμών.

Ο καύσωνας δοκιμάζει τα κυβερνητικά αντανακλαστικά

Ο πρωτόγνωρος και παρατεταμένος -σύμφωνα με την ΕΜΥ- καύσωνας που θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας σε όλη τη χώρα έχει σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση. Πέραν της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού, η μεγάλη άνοδος της θερμοκρασίας έρχεται να δοκιμάσει τα κυβερνητικά αντανακλαστικά κυρίως σε δύο επίπεδα: την αυξημένη πιθανότητα πρόκλησης πυρκαγιών και τις αντοχές του συστήματος όσον αφορά την τάση του ρεύματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά, από τους οποίους έχει ζητήσει απόλυτη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν έκτακτων δυσάρεστων γεγονότων.

Για σήμερα, μάλιστα, λίγο πριν από το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), με τη συμμετοχή των δύο υπουργών, για τον βέλτιστο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και την καλύτερη αντιμετώπιση των συνεπειών του ισχυρού κύματος καύσωνα που πλήττει ήδη τη χώρα. Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν οι περιφερειάρχες των 13 Περιφερειών της χώρας, εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ), της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, του ΕΚΑΒ, της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), καθώς και του ΔΕΔΔΗΕ.

Ήδη, χθες το βράδυ παρατηρήθηκαν κάποιες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος σε περιοχές της Αττικής (Ηλιούπολη, Κυψέλη, Πολύγωνο, Ρέντη) και με δεδομένο ότι το σύστημα θα πιεστεί από τη μεγάλη χρήση ηλεκτρικών συσκευών λόγω του καύσωνα, ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε εγρήγορση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έχει δοθεί εντολή σε όλες τις υπηρεσίες να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καύσωνα κι έχει θέσει σε επιφυλακή κρίσιμους τομείς της κρατικής μηχανής.

Εξίσου κρίσιμη είναι η κατάσταση και με τον κίνδυνο των πυρκαγιών. Οι σταθερά πολύ υψηλές θερμοκρασίες καθ’ όλα τα επόμενα 24ωρα, σε συνδυασμό με τα μελτέμια που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους, καθιστούν πολύ πιο εύκολες τις συνθήκες ανάπτυξης μιας πυρκαγιάς, κάτι που αποτυπώθηκε στην πράξη τις προηγούμενες μέρες με τις φωτιές στον Διόνυσο και στην Αχαΐα.

Νέα μέτρα

Όσον αφορά την πανδημία, το επιδημιολογικό φορτίο έχει αυξηθεί ιδιαίτερα κατά τις τελευταίες μέρες και, αν η κατάσταση δεν βελτιωθεί, δεν μπορούν να αποκλειστούν νέα  περιοριστικά μέτρα, σε τοπικό επίπεδο. «Χρειάζονται περισσότεροι εμβολιασμοί για το τείχος ανοσίας», λένε στην κυβέρνηση και το στηρίζουν με αριθμούς: Έως τώρα στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί περίπου το 54% του γενικού πληθυσμού, που αντιστοιχεί περίπου στο 65% του ενήλικου πληθυσμού. Στο μεταξύ έχουν καταγραφεί περίπου 440.000 περιπτώσεις νόσησης -περίπου 4 με 5%- αλλά οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο πραγματικός  αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Παρά όμως την ανοσία που φαίνεται να έχει αποκτήσει το 70% περίπου των ενηλίκων, απαιτείται μεγαλύτερο ποσοστό και κυρίως να πειστούν οι πολίτες άνω των 50 ετών να εμβολιαστούν, αφού αυτοί κινδυνεύουν περισσότερο με βαριά νόσηση.

Το παρήγορο, πάντως, έχει να κάνει με τη μικρή σε σχέση με τα κρούσματα πίεση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, όπως προχωράμε στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, το όφελος του εμβολιασμού γίνεται ολοένα και πιο ξεκάθαρο. Όταν την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου είχαμε μέσο κυλιόμενο όρο 7ημέρου στο επίπεδο των 2.500 κρουσμάτων ανά ημέρα όπως έχουμε και τώρα, είχαμε κατά μέσο όρο 813 διασωληνωμένους και 79 θανάτους την ημέρα. Σήμερα εξάλλου έχουμε 70% λιγότερες εισαγωγές ανά ημέρα, 80% λιγότερους νοσηλευόμενους, 85% λιγότερους διασωληνωμένους και 90% λιγότερους θανάτους σε σύγκριση με τρεις μήνες νωρίτερα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v