Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συμμαχίες και μηνύματα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης από τη σημερινή τριμερή Σύνοδο Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας. Η απάντηση Μητσοτάκη στην επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα. Η διακρατική οικονομική συνεργασία και η έρευνα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συμμαχίες και μηνύματα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Με πολλή προσοχή παρακολουθούν στην κυβέρνηση τις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις, με τελευταία αυτή κατά την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα της Κύπρου. Όπως διαπιστώνουν, το θετικό κλίμα που πήγε να διαμορφωθεί στις σχέσεις των δύο χωρών κατά την τελευταία συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο διήρκεσε πολύ λίγο, με τη διαφορά ότι πλέον η χώρα μας, σύμφωνα τουλάχιστον με την ερμηνεία που δίνει το Μέγαρο Μαξίμου, έχει στην πλευρά της το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός επιδιώκει να συνεχίσει να κτίζει συμμαχίες με χώρες της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής απέναντι στην τουρκική απειλή και στοχεύοντας στην ενίσχυση των οικονομικών διακρατικών δεσμών, προς όφελος όλων. Σε αυτή την προσπάθεια εντάσσεται η συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στη σημερινή τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ιορδανίας στην Αθήνα. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά Σύνοδο μεταξύ των τριών χωρών. Η πρώτη έγινε στη Λευκωσία τον Ιανουάριο του 2018 και η δεύτερη στο Αμάν τον Απρίλιο του 2019. Η τρίτη Σύνοδος ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Απριλίου 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας και έτσι θα διεξαχθεί σήμερα. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα σχήματα συνεργασίας μεταξύ χωρών της περιοχής (αλλά και ευρύτερα), στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, «καταδεικνύουν μια συναντίληψη για τις περιφερειακές προκλήσεις και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Λειτουργούν δε εξισορροπητικά στην επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας, αλλά και χωρίς αποκλεισμούς έναντι όποιων χωρών προσυπογράφουν την προσέγγιση αυτή».

Δικαίωμα αυτοάμυνας

Ο πρωθυπουργός, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, είχε την ευκαιρία να στείλει νέο μήνυμα προς την Τουρκία, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας, που της αναγνωρίζει ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών». Όπως τόνισε επικαλούμενος και τη σχετική επιστολή της Άγκυρας προς τα Ηνωμένα Έθνη για την αμυντική προστασία των νησιών μας, «η Τουρκία, που εισέβαλε και κατέχει το 38% της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έχει κηρύξει casus belli, που ισχυρίζεται ότι απειλείται η ασφάλειά της από τα μέτρα αυτοπροστασίας της χώρας, μια χώρα που διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας τη στρατιά του Αιγαίου με αποβατική ταξιαρχία, διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα. Επιτέλους, χρειάζεται λίγη σοβαρότητα», ανέφερε.

Πέραν της γεωστρατηγικής συνεργασίας, πάντως, με φόντο την πανδημία, στη διάρκεια της σημερινής τριμερούς Συνόδου Κορυφής, οι τρεις ηγέτες (Μητσοτάκης, Αναστασιάδης και Abdullah II bin Al-Hussein) βρίσκονται αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα και η συγκυρία, όπως λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, επιτάσσει, παράλληλα, την αποτελεσματική διακρατική συνεργασία, πρωτίστως σε νευραλγικούς τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και οι μεταφορές, καθώς και στην προώθηση της έρευνας για την προστασία της δημόσιας υγείας. Μάλιστα, δρομολογείται η συγκρότηση ομάδων εργασίας εκπροσώπων των τριών χωρών που θα επεξεργαστούν σε τεχνικό επίπεδο συγκεκριμένες προτάσεις.

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραθέσει γεύμα στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και στον Βασιλιά της Ιορδανίας, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Abdullah II bin Al-Hussein.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v