Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζεστό χρήμα σε γιατρούς-φαρμακοποιούς για να κάνουν εμβολιασμούς

Εντείνεται η «στρατηγική της πειθούς» για τους εμβολιασμούς καθώς μειώνονται τα ραντεβού. Βγαίνει μπροστά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οικονομικά κίνητρα σε φαρμακοποιούς και γιατρούς.

Ζεστό χρήμα σε γιατρούς-φαρμακοποιούς για να κάνουν εμβολιασμούς

Μπορεί χθες οι συνολικοί εμβολιασμοί στη χώρα να έσπασαν το φράγμα των δέκα εκατομμυρίων, ωστόσο η μεγάλη πτώση του αριθμού των πολιτών που κάνουν την πρώτη δόση του εμβολίου προβληματίζει την κυβέρνηση. Ενδεικτικό είναι ότι το τελευταίο 24ωρο, ο συνολικός αριθμός των εμβολιασμών ήταν 75.941, από τους οποίος μόλις οι 25.660 αφορούσαν την πρώτη δόση.

Σε εξέλιξη βρίσκεται πλέον το πιο δύσκολο στάδιο του όλου εγχειρήματος, καθώς αυτοί που ήθελαν να εμβολιαστούν, το έχουν ήδη κάνει και από εδώ και πέρα θα πρέπει να πειστούν οι καχύποπτοι, οι επιφυλακτικοί και οι φοβισμένοι, προκειμένου να προσεγγιστεί ο επιθυμητός αριθμός για τη διαμόρφωση του τείχους ανοσίας.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα τέταρτο κύμα, το οποίο αυτή τη στιγμή οδηγείται από την εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα και ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία πανδημία των ανεμβολίαστων», αναγνώρισε χθες, κατά την επίσκεψή του στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μπαίνει μπροστά στην επιχείρηση «πειθούς» της κοινωνίας για την αξιοποίηση του «δώρου της επιστήμης», με στόχο την επιστροφή στην κανονικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε κίνητρα για γιατρούς και φαρμακοποιούς, έτσι ώστε να κλείνουν οι ίδιοι περισσότερα ραντεβού εμβολιασμού, παρότρυνε νέους να εμβολιαστούν και να αξιοποιήσουν το Freedom Pass, ενώ τόνισε την ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση να εντοπίσει τις περιοχές οι οποίες υστερούν στον εμβολιασμό για να αντιστραφεί η εικόνα.

Για τα κίνητρα μίλησε σήμερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο Open. Ανέφερε ότι οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί θα πιστώνονται 10 ευρώ στον λογαριασμό τους, όταν θα κλείνουν ένα ραντεβού για εμβολιασμό. Επίσης, όπως σημείωσε, το ποσό που θα πιστώνεται σε γιατρούς που εμβολιάζουν ασθενείς στο ιατρείο τους αυξάνεται από 3 ευρώ στα 20 ευρώ. Ακόμα, 50 ευρώ θα δίνονται σε όλους τους γιατρούς που θα εμβολιάζουν κατάκοιτους ασθενείς στο σπίτι τους.

«Θέλω να ζητήσω από όλους σας, πρέπει να πάμε πια πόρτα πόρτα, οι δυνατότητες των εθνικών στρατηγικών αρχίζουν να εξαντλούνται. Το μήνυμα από μας έχει επαναληφθεί σε βαθμό εξάντλησης. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη αξία είναι να πάμε εκεί που ξέρουμε, εκεί που υπάρχει πρόβλημα και στην κυριολεξία να πιάσουμε συμπολίτη μας - συμπολίτη μας να τον πείσουμε ότι πρέπει να κάνει αυτό το βήμα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Θέλησε, εξάλλου, να εκπέμψει το σχετικό μήνυμα και με σποτ που κυκλοφόρησε χθες, καλώντας εκ νέου τους πολίτες να κλείσουν το ραντεβού τους για «να χαρούμε ξανά ό,τι μας έλειψε».

Ραγδαία εξάπλωση

Στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα και της πολύ πιο εύκολης μετάδοσής της συγκριτικά με την αρχική μορφή του ιού, μήπως τα πολλά κρούσματα επιφέρουν νέα πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Μόνη λύση, όπως εξηγούν, είναι ο μαζικός εμβολιασμός, μέσω του οποίου θα αντιμετωπιστεί ομαλά το νέο κύμα της πανδημίας.

Και σίγουρα, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, προφανώς θα ήθελαν οι πολίτες να συμφωνούν και να προχωρούν μόνοι τους στον εμβολιασμό τους, παρά να τους εξαναγκάζει η Πολιτεία με τη σχετική τροπολογία του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, αρχικά για τους εργαζόμενους σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, καθώς και τους υγειονομικούς. Μέσω της τροπολογίας μάλιστα, παρέχεται εξουσιοδότηση στον υπουργό Υγείας και για την επέκταση των επαγγελματικών κατηγοριών στις οποίες δύναται να επιβληθεί η υποχρεωτικότητα, «λαμβανομένων υπόψη των δεδομένων υγείας και σοβαρότητας της νόσου».

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τις επόμενες ομάδες, μία εξ αυτών είναι οι εκπαιδευτικοί, για τους οποίους πάντως οι απόψεις εντός της κυβέρνησης διίστανται. Από τη στιγμή που οι εμβολιασμένοι της κατηγορίας αυτής φτάνουν το 75%, υπάρχει η σκέψη να ενταθεί η πίεση στους υπόλοιπους για να εμβολιαστούν, ώστε να μη χρειαστεί να υποχρεωθούν, μέσα από τη σχετική νομοθεσία. Μόνο τυχαία δεν ήταν η χθεσινή έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό, δασκάλους και καθηγητές: «Σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε! Για να είμαστε και εμείς σε θέση να ξανανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια και με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα τον Σεπτέμβριο», τόνισε, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο για τις συνέπειες της Covid-19 στην ψυχική υγεία.

Μήνυμα για τους εμβολιασμούς αναμένεται να στείλει ο πρωθυπουργός και κατά τη σημερινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων συναντήσεών τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v