Η τροπολογία με την οποία προβλέπεται ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και των υγειονομικών πυροδοτεί ένταση στη Βουλή.
Υπενθυμίζεται πως στην τροπολογία προβλέπεται ότι οι εργαζόμενοι στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου μέχρι τις 16 Αυγούστου και οι υγειονομικοί έως την 1η Σεπτεμβρίου. Σε αντίθετη περίπτωση χορηγείται άδεια άνευ αποδοχών.
Υπέρ της συγκεκριμένης ρύθμισης- που θα ψηφιστεί απόψε- έχουν ταχθεί η Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής. «Όχι» λένε ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ 25.
Μιλώντας στην Ολομέλεια ο «γαλάζιος» βουλευτής Θάνος Πλεύρης τόνισε προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να αποφασίσετε τι θέλετε; Πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικότητα ; Και αν ναι τότε με ποιους όρους ;». Συνέχισε λέγοντας πως η τροπολογία αφορά συγκεκριμένες μόνο κατηγορίες εργαζόμενων, αναφέροντας τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. «Λέτε να πάνε αλλού. Ο νοσηλευτής δηλαδή που να πάει; Ο γιατρός που να πάει;» είπε προς την αντιπολίτευση.
Για «αυταρχική διαχείριση της κυβέρνησης» που ενισχύει αντιεμβολιαστικές απόψεις και θέτει σε κίνδυνο εργασιακά δικαιώματα μίλησε από το ΣΥΡΙΖΑ ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος. «Ένα μείζον θέμα, αυτό του υποχρεωτικού εμβολιασμού, έρχεται με τροπολογία της τελευταίας στιγμής. Τα μείζονα θέματα απαιτούν όμως μείζονα σοβαρότητα και ουσιαστική συζήτηση γιατί είναι θέματα πειθούς και έχουν σχέση με την δημόσια υγεία και την αυτοδιάθεση του πολίτη» σημείωσε. Προσέθεσε «ναι στο στόχο όχι στο τρόπο. Σε ορισμένες κατηγορίες πληθυσμού πρέπει να υπάρχει υποχρεωτικός εμβολιασμός. Η Επιτροπή Βιοηθικής λέει όμως ότι η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει με κλιμακούμενες πρωτοβουλίες». Για να προσθέσει «μια πολιτεία που νομοθετεί με το «πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι» δεν είναι πειστική».
Η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου σημείωσε προς την κυβερνητική πτέρυγα «καθυστερήσατε. Στην Ιταλία η υποχρεωτικότητα για νοσοκομειακούς έγινε τον Απρίλιο και σήμερα το 99% είναι εμβολιασμένο. Εσείς και καθυστερήσατε και δεν φέρνετε το σύνολο των επαγγελματικών κατηγοριών που συζητούνται και φαίνεται να το σκέφτεστε ακόμα. Φέρνετε μόνο για τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία, σε δομές ΑΜΕΑ και ηλικιωμένων». Όπως είπε «είμαστε θετικοί στην υποχρεωτικότητα για αυτές τις κατηγορίες. Είναι επιβεβλημένο».
Καταψηφίζει την τροπολογία το ΚΚΕ με τον Γιώργο Λαμπρούλη να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση ότι επιδιώκει να μετατοπίσει τη συζήτηση «από τα προβλήματα που δημιουργεί η εγκληματική της πολιτική» και να ενισχύσει τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Η Ελληνική Λύση λέει «όχι» σε αυτή την τροπολογία σημείωσε ο Κωνσταντίνος Χήτας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «παραβιάζει κάθε ανθρώπινο δικαίωμα και επιβάλει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό» .
Για «σπασμωδική» τροπολογία έκανε λόγο η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ 25 Φωτεινή Μπακαδήμα, που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διχάζει και κουνά το δάκτυλο στους πολίτες, όταν θα έπρεπε να υπάρχει μια μεγάλη καμπάνια για τον εμβολιασμό ».