Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοσία και μέσω… ιδιωτών προσδοκά η κυβέρνηση

Προσδοκά από τους επιχειρηματίες να παρέχουν κίνητρα στους εμβολιασμένους υπαλλήλους τους και να ωθούν στον εμβολιασμό τους υπόλοιπους. Η υποχρεωτικότητα, οι Ένοπλες Δυνάμεις και η Εκκλησία.

Ανοσία και μέσω… ιδιωτών προσδοκά η κυβέρνηση

Την ύστατη μάχη προκειμένου να επιτευχθεί το τείχος της ανοσίας και να μην επαναληφθούν επώδυνες εικόνες του παρελθόντος δίνουν κυβέρνηση και επιστήμονες. Τα δεδομένα βέβαια είναι διαφορετικά από τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, κυρίως λόγω του εμβολιασμού των περισσότερων ηλικιωμένων, ωστόσο από μόνο του το γεγονός ότι τα κρούσματα ανεβαίνουν με ραγδαίους ρυθμούς, προκαλεί εύλογη ανησυχία. Χθες οι νέες μολύνσεις εκτινάχθηκαν πάνω από τις 3.000 και οι εκτιμήσεις των λοιμωξιολόγων μόνο ενθαρρυντικές δεν είναι για το επόμενο διάστημα.

Για να προλάβει τα χειρότερα, το Μέγαρο Μαξίμου ξεδιπλώνει το νέο βήμα της κυβερνητικής στρατηγικής που αφορά τη διεύρυνση των διευκολύνσεων για τους εμβολιασμένους, τις… χαμένες ευκαιρίες για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και τις κυρώσεις για όσους -επιχειρηματίες και πελάτες σε εστίαση και διασκέδαση- δεν τηρούν τους νέους κανόνες που επιβλήθηκαν τα τελευταία 24ωρα.  

Μεγάλο βάρος το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνει στο μπαράζ των προνομίων που ανακοινώθηκαν για τους εμβολιασμένους και τα οποία εκτιμάται ότι μπορεί να παρακινήσουν πολλούς καχύποπτους στην αλλαγή στάσης. Μάλιστα, οι ενδείξεις που υπάρχουν στο πρωθυπουργικό γραφείο είναι ότι μετά την προχθεσινή δημόσια δήλωση του κ. Μητσοτάκη, υπάρχει μια αύξηση στα νέα ραντεβού που κλείνονται.

Στη δύσκολη αυτή προσπάθεια, από την κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα έχουν ως συμμάχους και αρκετούς… ιδιώτες. Πιο συγκεκριμένα, επιχειρηματίες οι οποίοι, βάζοντας κάτω όλα τα διαμορφωμένα δεδομένα, πιθανολογείται ότι θα ζητήσουν (ή και απαιτήσουν) από τους εργαζομένους τους να εμβολιαστούν. Ήδη, οι πληροφορίες που φτάνουν σε κορυφαία κυβερνητικά στελέχη είναι ότι πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των επιχειρήσεων, που στο πλαίσιο ενημέρωσης των υπαλλήλων τους για τα νέα μέτρα, τους προτρέπουν -κάποιοι ακόμα και με παροχή κινήτρων- να κάνουν το εμβόλιο, αφενός, για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας μέσα στον χώρο και αφετέρου, για τη διάσωση της εταιρείας από μια νέα ενδεχόμενη οικονομική περιπέτεια.

«Μπορεί να αυξηθεί»

Κυβερνητικός αξιωματούχος εκφράζει την αίσθησή του ότι ο αριθμός αυτών των επιχειρήσεων μπορεί να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, με πολλούς εργαζόμενους να αναγκάζονται τελικά να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, ώστε -ανάμεσα στα άλλα- να μην κινδυνεύσει και η θέση εργασίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είχε προκαλέσει συζητήσεις υποστηρίζοντας ότι «ασφαλώς είναι λόγος απόλυσης ο μη εμβολιασμός». Όπως είχε πει, «αν ζητάτε τη γνώμη μου, ασφαλώς και θα μπορούσε μια επιχείρηση να επικαλεστεί κάτι τέτοιο, αν ο εργαζόμενος δουλεύει σε ένα κρίσιμο σημείο για την επιχείρηση αυτή». Πάντως, είχε ξεκαθαρίσει ότι αυτό είναι θέμα που κρίνεται στις δικαστικές αίθουσες και δεν αφορά την κυβέρνηση, ούτε αυτή πρόκειται να νομοθετήσει κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, οι πρώτες επαγγελματικές κατηγορίες ήδη δημοσιοποιήθηκαν και επισήμως. Η σχετική λίστα προσώρας δεν θα εμπλουτιστεί, κάτι πάντως που πιθανόν να γίνει κλιμακωτά στη συνέχεια, ανάλογα και με την εξέλιξη του επιδημιολογικού φορτίου. Στο ίδιο μήκος κύματος αλλά με ξεχωριστό ενδιαφέρον, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης τόνιζε ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στους δημόσιους υπαλλήλους δεν είναι για την ώρα στο τραπέζι των συζητήσεων, «αλλά κανείς δεν μπορεί να τον αποκλείσει».

Στις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως διευκρινίστηκε, δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός (θα δίνονται 5 ημέρες άδεια σε όσους εμβολιαστούν εθελοντικά), ενώ στην εμβολιαστική εκστρατεία επιχειρείται να μπει και η Εκκλησία. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο καθηγητής Σωτήριος Τσιόδρας ενημέρωσαν χθες τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την πορεία της πανδημίας, τη δυσκολία των μεταλλάξεων και την αναγκαιότητα να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v