Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για να «δαμάσει» τη μετάλλαξη Δέλτα

Το στοίχημα της επιτάχυνσης των εμβολιασμών και το τείχος της ανοσίας. Εφικτό θεωρεί το Μαξίμου τον στόχο του 70-75% επί του ενήλικου πληθυσμού στις αρχές φθινοπώρου. Η γενική κινητοποίηση για τον κοινό στόχο και η επανενεργοποίηση της αστυνομίας για τους ελέγχους.

Αγώνας δρόμου της κυβέρνησης για να «δαμάσει» τη μετάλλαξη Δέλτα

Πολύ κρίσιμο χαρακτηρίζουν στην κυβέρνηση το δίμηνο Ιουλίου και Αυγούστου για την πορεία της πανδημίας. Η μετάλλαξη Δέλτα προβληματίζει έντονα το Μέγαρο Μαξίμου και τους επιστήμονες, η επιχείρηση των εμβολιασμών του πληθυσμού παρουσιάζει ύφεση και ο κίνδυνος ενός καταστροφικού τέταρτου κύματος είναι ορατός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Η ανησυχία στο πρωθυπουργικό περιβάλλον αποτυπώθηκε και στις χθεσινές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό, ο οποίος μέσα σε λίγες ώρες, προχώρησε σε δύο σχετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η πρώτη με το νέο σποτ για τον εμβολιασμό και η δεύτερη για τον εμβολιασμό τουλάχιστον με μία δόση 5 εκατομμυρίων πολιτών.

«Συνεχίζουμε για την ασφάλεια όλων», το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έχει σημάνει γενικό συναγερμό, με κινητοποίηση όλων, προκειμένου να κτιστεί το τείχος της ανοσίας μέχρι τις αρχές του Σεπτεμβρίου. «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που η Πολιτεία έχει κάνει αυτό που της αναλογούσε, να εξασφαλίσει εμβόλια για όλους. Από εδώ και πέρα, ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του», τονίζει συνομιλητής του πρωθυπουργού, διαπιστώνοντας ταυτόχρονα ότι η συγκεκριμένη κατάσταση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφού παρατηρείται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Την τελευταία εβδομάδα κλείστηκαν 152.000 νέα ραντεβού, από τα οποία 102.000 ήταν στις νεότερες ηλικίες (18-29), ελέω και του δώρου των 150 ευρώ. Ο στόχος που θέτουν στην κυβέρνηση είναι τον Ιούλιο να πραγματοποιηθούν τουλάχιστον 600.000 νέα ραντεβού για εμβολιασμό και άλλα τόσα τον Αύγουστο. Κάτι που το μεταφράζουν σε 70-75% ανοσία επί του ενήλικου πληθυσμού στις αρχές του φθινοπώρου. Η αισιοδοξία τους έγκειται, μεταξύ άλλων, και στο γεγονός ότι από τις επόμενες μέρες, με το green pass, αλλά και τη λειτουργία των επιχειρήσεων ψυχαγωγίας και εστίασης με το νέο καθεστώς, οι ανεμβολίαστοι θα αρχίσουν να βλέπουν εμπράκτως τις διευκολύνσεις των εμβολιασμένων όσον αφορά την καθημερινότητά τους και θα αλλάξουν άποψη.

Στενότερη συνεργασία

Στενή, εξάλλου, συνεργασία η κυβέρνηση θα επιδιώξει να έχει με την τοπική αυτοδιοίκηση, τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και την Εκκλησία, για να αξιοποιηθεί το καλοκαίρι και να πεισθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες για την ανάγκη του εμβολιασμού. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός ανέθεσε τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα. Παράλληλα, θα υπάρχει στενότερη συνεργασία μεταξύ των υπουργείων Υγείας, Εσωτερικών και των ΟΤΑ, προκειμένου να εντοπιστούν και να επιλυθούν τα επιμέρους τοπικά προβλήματα κάθε περιοχής. Έμφαση θα δοθεί ιδιαίτερα στις περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Στερεά Ελλάδα και περιοχές της Κρήτης.

Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα στη χρήση μάσκας, από το πρωθυπουργικό γραφείο επισημαίνουν ότι «από την πρώτη στιγμή ήταν και είναι σαφές ότι -κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής- η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική τόσο σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους, όσο και σε εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση και έντονος συγχρωτισμός. Δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση εκεί που κάποιος περπατά σε εξωτερικό χώρο, δίχως να υπάρχει συνωστισμός». Κάνουν δε λόγο για παρερμήνευση των λόγων του καθηγητή Σύψα, ο οποίος σε συνέντευξή του ανέφερε ότι «η Επιτροπή, το μοναδικό που είπε, είναι ότι όταν κάποιος βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο που δεν υπάρχει κανένας συνωστισμός, μπορεί πρόσκαιρα να βγάλει τη μάσκα».

Δεδομένη θεωρείται επίσης η εντατικοποίηση των ελέγχων σε καταστήματα διασκέδασης, όπου -βάσει των κρουσμάτων- ευνοείται η γρήγορη εξάπλωση του ιού, χωρίς μάλιστα να αποκλείεται η επανενεργοποίηση της αστυνομίας. Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθούν το επιχειρησιακό σχέδιο για τους ελέγχους και οι κυρώσεις που θα ισχύσουν με την έναρξη εφαρμογής των μέτρων γύρω από τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες στις 15 Ιουλίου. «Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο κομμάτι της διασκέδασης, σε καταστάσεις που ξεφεύγουν σε αριθμό ατόμων και γεννούν εστίες κρουσμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v