Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενεργοποίηση των ΟΤΑ στη μάχη των εμβολιασμών επιχειρεί η κυβέρνηση

Ευρεία σύσκεψη σήμερα υπό τον πρωθυπουργό για την αποτροπή νέου κύματος μετάδοσης του ιού. Ζητούμενα η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων. Οι χερσαίες μετακινήσεις και η μετάλλαξη Δέλτα.

Ενεργοποίηση των ΟΤΑ στη μάχη των εμβολιασμών επιχειρεί η κυβέρνηση

Την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενεργοποιεί η Κυβέρνηση για την επιτάχυνση των εμβολιασμών του πληθυσμού και την αποτροπή νέου κύματος μετάδοσης του ιού. Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα προεδρεύσει σύσκεψης, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, καθώς και της ηγεσίας των υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας, με θέμα την πορεία της πανδημίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει τη συνεργασία των δύο αυτοδιοικητικών Ενώσεων στην κοινή προσπάθεια για την αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών για να εμβολιαστούν, δεδομένης της σχετικής ύφεσης του τελευταίου διαστήματος. Έμφαση θα δοθεί σε συγκεκριμένες περιοχές ανά την επικράτεια, όπου οι εν λόγω δείκτες είναι ιδιαίτερα χαμηλοί, όπως για παράδειγμα σε οικισμούς Ρομά και σε μέρος της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, ενώ, παράλληλα, θα τονιστεί η ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων που ανακοινώνει η Κυβέρνηση, με στόχο την συντομότερη δυνατή επίτευξη του τείχους ανοσίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία ότι δεν μπορεί να ξανασυμβεί γενικό κλείσιμο της χώρας, ωστόσο, ανάλογα με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, δεν αποκλείουν ενδεχόμενα τοπικά περιοριστικά μέτρα. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης άφησε ανοιχτό χθες (στον ΣΚΑΪ) το ενδεχόμενο επέκτασης των μέτρων μετάβασης στα νησιά και στις χερσαίες μετακινήσεις, κάτι που θα κριθεί -όπως είπε- από την πορεία της πανδημίας. 

Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης εξακολουθούν να βρίσκονται οι ανεμβολίαστοι πολίτες, οι οποίοι, με βάση και τις τελευταίες ανακοινώσεις για την ψυχαγωγία, την εστίαση, τον αθλητισμό και τις μετακινήσεις, αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες σε σχέση με τους εμβολιασμένους, ως μια κυβερνητική προσπάθεια ενίσχυσης του εμβολιαστικού κινήματος.   

«Όταν πήραμε τα μέτρα οριζόντιου περιορισμού δεν είχαμε εμβόλια. Μην το ξεχνάμε αυτό. Αυτή τη στιγμή, έχουμε εμβόλια. Έχουμε την απάντηση. Και έχουμε κάποιους ανθρώπους οι οποίοι επιλέγουν συνειδητά να μην προστατευθούν οι ίδιοι, να μην προστατεύσουν τους οικείους τους και μέσα από τη συμπεριφορά τους να εγκυμονεί πάντα ο κίνδυνος ενός νέου κύματος», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή».

«Δεν το έπραξαν»

Υπογράμμισε δε ότι τα εμβόλια αποδεδειγμένα προστατεύουν και σώζουν ζωές. «Ανέτρεξα και βρήκα τα στοιχεία για τους τρεις μήνες, Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, για την ηλικιακή κατηγορία 60 με 80. Και πράγματι είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά. Έχασαν τη ζωή τους 2.245 συμπολίτες μας σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία αυτούς τους τρεις μήνες. Από αυτούς, εμβολιασμένοι ήταν μόλις 22. Οι 2.223 ήταν ανεμβολίαστοι. Ήταν δηλαδή συμπολίτες μας οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν εμβολιαστεί, είχαν τη δυνατότητα αυτή και δεν το έπραξαν», τόνισε.

Ο προβληματισμός στο πρωθυπουργικό επιτελείο έγκειται επίσης, αφενός, στην μετάλλαξη Δέλτα που επικρατεί σταδιακά σε όλη τη χώρα και αφετέρου, στην ελλιπή τήρηση των μέτρων σε επιχειρήσεις ψυχαγωγίας.

Με ανάρτησή του, μάλιστα, στο Facebook, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ακης Σκέρτσος καλεί τις επιχειρήσεις «να δείξουν τον δρόμο της ευθύνης, δηλαδή του εμβολιασμού, προς τους πελάτες και τους εργαζόμενούς τους», ενώ την ίδια στιγμή υπογραμμίζει ότι «συμβίωση με τον ιό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούν με υγειονομικά μέτρα». Χαρακτηρίζει δε μονόδρομο την εφαρμογή πιο αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων σε αυτούς τους χώρους, έως ότου χτίσουμε το αναγκαίο τείχος ανοσίας. «Συμβίωση με τον ιό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις λειτουργούν με υγειονομικά μέτρα. Και σε αυτά περιλαμβάνεται η τακτική διάγνωση για τους μη εμβολιασμένους. Είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη να μη θέλει να εμβολιαστεί, όχι όμως και να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των υπολοίπων», αναφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v