Κάλεσμα Μητσοτάκη στους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα

Τώρα είναι η ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε το άλμα τόνισε στα διάρκεια της ΓΣ του ΣΕΒ. Η συζήτηση με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Δ. Παπαλεξόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Α, Μπουρλά.

Κάλεσμα Μητσοτάκη στους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην Ελλάδα

Έκκληση προς την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα να επενδύσει στην χώρα καθώς οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, απηύθηνε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της ψηφιακής γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) στο πλαίσιο συζήτησης με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Δημήτρη Παπαλεξόπουλο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Pfizer Άλπερτ Μπουρλά.

Είναι η ώρα να επενδύσετε στην Ελλάδα, το πλαίσιο το γνωρίζετε και ξέρετε ότι το επενδυτικό κενό δεν θα καλυφθεί από τις δημόσιες επενδύσεις που είναι πεπερασμένες, αλλά από τις ιδιωτικές. Τώρα είναι η ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε το άλμα προόδου για τη χώρα και πιστεύω ότι θα ανταποκριθείτε, σημείωσε ο πρωθυπουργός εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το 2022 η Ελλάδα θα έχει καλύψει τις οικονομικές απώλειες της πανδημίας.

Ανάλογη, έμμεση πλην σαφή, όμως πρόσκληση, έκανε και ο κ. Μπουρλά, εκτιμώντας ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να απογειωθεί στα επόμενα χρόνια. Να αναλάβετε και νέες πρωτοβουλίες, έχουμε μια εξαιρετική ευκαιρία μπροστά μας, σημείωσε απευθυνόμενος στο ακροατήριο ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, προτρέποντάς το, μάλιστα να δίνει περισσότερο σημασία στο τι θα κάνει η κυβέρνηση, αλλά τι κάνει η επιχειρηματική κοινότητα.

Με τον πρωθυπουργό και τον κ. Μπουρλά, συμφώνησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, επισημαίνοντας ότι μπορεί η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα να επενδύσει στη χώρα.

Γκάζι στις μεταρρυθμίσεις

Στη συζήτηση με τον κ. Παπαλεξόπουλο ο οποίος έθεσε και έξι άξονες που προτάσσει ο ΣΕΒ για την ανάπτυξη της οικονομία και τον κ. Μπουρλά, ο πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στην ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Όπως είπε, αναφερόμενος στην επίδραση της πανδημίας, ουδέποτε αναστείλαμε τις μεταρρυθμίσεις και τώρα που τελειώνει η πανδημία, θα πατήσουμε γκάζι και όχι φρένο.

Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα τις μεταρρυθμίσεις στο τραπεζικό σύστημα που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των κόκκινων δανείων και οι τράπεζες πλέον στρέφονται στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Συνδυαστικά με τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Μητσοτάκης προέβαλλε και τη μεγαλύτερη αξιοπιστία και αναγνώριση που έχει η χώρα στο εξωτερικό, κάτι που έχει ως συνέπεια τη δημιουργία περισσοτέρων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα συμβάλλουν στη μείωση του επενδυτικού χάσματος.

Την ενίσχυση της αξιοπιστίας, επιβεβαίωσε ο κ. Μπουρλά ο οποίος αναφερόμενος στην επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, είπε ότι πέραν του εξειδικευμένου προσωπικού, εκτιμήσαμε και τη στάση του πολιτικού προσωπικού, που δεν ήταν εχθρική, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση, στις επενδύσεις.

Κληθείς να απαντήσει στο ερώτημα του κ. Παπαλεξόπουλου για το αν η πράσινη μετάβαση θα συνδυαστεί με επιπλέον ενεργειακό κόστος για τη βιομηχανία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα συγκρούονται μία σειρά από τάσεις. Η πρόκληση αυτή, όπως είπε, θα συνδυαστεί σίγουρα και με την καινοτομία και με την ταχύτητα που θα μειωθεί το κόστος παραγωγής ενέργειας από τις νέες μορφές ενέργειας, όπως οι ΑΠΕ αλλά και κατά πόσο διασυνδεδεμένες θα είναι και οι αγορές μας,. Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η μετάβαση αυτή θα γίνει χωρίς να αυξηθεί το κόστος ενέργειας όχι μόνο για τη μεταποίηση, αλλά και για τα νοικοκυριά. Και ειδικά για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Είναι απολύτως απαραίτητο να εξασφαλίσουμε ότι στη μετάβαση αυτή από τη μία η βιομηχανία μας θα έχει ανταγωνιστικές τιμές ρεύματος, από την άλλη ότι τα ευάλωτα νοικοκυριά δεν θα κινδυνεύσουν με ενεργειακή φτώχεια.

Σε ότι αφορά τη θέσπιση μια σύγχρονης βιομηχανικής πολιτικής ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει αρκετή αξιοπιστία στις συνομιλίες της με τους θεσμούς, ώστε να μπορέσει να πετύχει τη μόνιμη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων στο 22%.

Ωστόσο, συνέχισε, μεγάλη σημασία έχει και η φορολόγηση της εργασίας, προκειμένου η βιομηχανία μας να είναι ανταγωνιστική. Το όλο ζήτημα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, της κατάργησης πιστεύουμε σε μόνιμη βάση της εισφοράς αλληλεγγύης, καθιστούν συνολικά και τη βιομηχανία μας πιο ανταγωνιστική.

Μπουρλά: Γιατί επέλεξα τη Θεσσαλονίκη

Ως θεσσαλονικιός, γνώριζα πολύ καλά ότι η επιλογή της Θεσσαλονίκης θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι θέλαμε να κάνουμε ένα δώρο στη Θεσσαλονίκη και τη χώρα. Την επένδυση την κέρδισε με το σπαθί της. Ήξερα ότι υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή εξειδικευμένων ανθρώπων που ήθελαν να δώσουν το εαυτό τους για την επένδυση. Αλλά αυτό που βρήκα, ήταν ακόμα σε πολύ καλύτερο βαθμό από ό,τι περίμενα, ανέφερε ο κ. Μπουρλά σχετικά με την επένδυση της Pfizer.

Σχολιάζοντας την έως τώρα τάση των Ελλήνων να αναζητούν μια θέση στο δημόσιο αντί για τον ιδιωτικό τομέα, σημείωσε ότι «χρειάζεται αλλαγή στη νοοτροπία, ώστε αντί για το δημόσιο να στρέφονται στον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε πολύ λιγότερους νέους που θέλουν να τολμήσουν και να καινοτομήσουν. Και αυτό έχει σχέση με την κουλτούρα και όχι με την έλλειψη πανεπιστημιακής εκπαίδευσης» είπε ο κ. Μπουρλά.

Σε ερώτηση του κ. Παπαλεξόπουλου για το αν μπορεί να υπάρξει cluster βιοτεχνολογίας στην Ελλάδα απάντησε καταφατικά, ωστόσο σημείωσε ότι οι δαπάνες στη χώρα μας για αυτόν το τομέα είναι πολύ χαμηλές.

Όπως εξήγησε, οι επενδύσεις για έρευνα σε βιοτεχνολογία και φάρμακα στην Ευρώπη είναι της τάξεως των 40 δις. ευρώ ετησίως και στην Ελλάδα, μόλις 50 εκατ. ευρώ. Με βάση στον πληθυσμό της χώρας, οι δαπάνες αυτές θα πρέπει να ήταν 1 δις. ευρώ το χρόνο, επεσήμανε ο κ. Μπουρλά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v