Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί η κυβέρνηση έπαιξε το «χαρτί» με τα 150 ευρώ στους νέους

Τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και το τείχος ανοσίας. Τι προβλέπουν τα υπόλοιπα προνόμια που ανακοινώνονται στις 12:30. Η ψυχαγωγία, η εστίαση και οι εμβολιασμοί… κατ’ οίκον.

Γιατί η κυβέρνηση έπαιξε το «χαρτί» με τα 150 ευρώ στους νέους

«Ούτε προεκλογικός μποναμάς ούτε κοινωνία δύο ταχυτήτων. Απλά, επιβράβευση των νέων για την προσπάθειά τους απέναντι στην πανδημία και ταυτόχρονα ένα κίνητρο προς αυτούς για να εμβολιαστούν και να συμβάλουν στην ανάσχεση του ιού». Με αυτά τα λόγια, συνεργάτης του πρωθυπουργού εξηγεί το σκεπτικό της κυβερνητικής απόφασης να  δοθεί από μία -προπληρωμένη από το κράτος- ψηφιακή κάρτα, ύψους 150 ευρώ, σε κάθε νέο 18-25 ετών που θα εμβολιαστεί. Είναι ένα μόνο από τα προνόμια-διευκολύνσεις που έχει αποφασιστεί να δοθούν στους εμβολιασμένους πολίτες, το οποίο όμως ανακοινώθηκε μόνο του, ξεχωριστά από όλα τα υπόλοιπα (θα ανακοινωθούν σήμερα στις 12:30), με προφανές και το επικοινωνιακό στοιχείο και καταδεικνύοντας τη σημασία που δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στο συγκεκριμένο ζήτημα.  

Έχοντας υπόψη τα αντίστοιχα δεδομένα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου επίσης οι νέοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εμβολιαστούν, στο πρωθυπουργικό επιτελείο ανέμεναν τα χαμηλά ποσοστά στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. «Όταν φτάσεις στους νέους που δεν αισθάνονται να απειλούνται, υπάρχει φρένο στους εμβολιασμούς και πρέπει να βρεις τρόπο να το αντιμετωπίσεις», αναφέρει συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναζητά τον τρόπο με τον οποίο θα κτιστεί γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά το επιθυμητό τείχος ανοσίας.

«Η συμβολή των νέων στο χτίσιμο τείχους ανοσίας μπορεί και πρέπει να αποδειχθεί καθοριστική. Εκείνοι που βλέπουν πίσω από την ενίσχυσή τους και αυτήν της οικονομίας μόνο ψήφους, είναι γιατί έτσι για χρόνια πολιτεύτηκαν. Ας μην κρίνουν λοιπόν εξ ιδίων τα αλλότρια», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης -και δη της αξιωματικής- για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

Εφαρμογή στο τηλέφωνο

Όσον αφορά τις υπόλοιπες ανακοινώσεις, αφορούν ένα πλαίσιο κανόνων για ελεγχόμενες δραστηριότητες, σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπου θα δίνονται μεγαλύτερες διευκολύνσεις και δυνατότητες σε όσους είναι εμβολιασμένοι να κινηθούν, τόσο σε κλειστούς χώρους όσο και σε ανοιχτούς χώρους έντονου συγχρωτισμού. Αυτές σχετίζονται κυρίως με την ψυχαγωγία και με την εστίαση. Στην πρώτη περίπτωση, οι πλήρως εμβολιασμένοι θα έχουν τη δυνατότητα μόνο με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού και χωρίς μάσκες να εισέλθουν σε κινηματογράφους, θέατρα, συναυλίες, φεστιβάλ και αθλητικές εκδηλώσεις. Αντίθετα, όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε δεν θα τους επιτρέπεται καθόλου η πρόσβαση είτε θα μπαίνουν λιγότεροι σε αυτούς τους χώρους, τηρώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα (αποστάσεις, μάσκες κ.α.).  

Αλλά και στην εστίαση (καφέ, εστιατόρια, μπαρ κ.α.), ενδεχομένως να κληθεί ο επιχειρηματίας να αποφασίσει αν θα δέχεται μόνο πλήρως εμβολιασμένους, χωρίς περιορισμούς ή και ανεμβολίαστους, με περιορισμούς. Ο έλεγχος των πλήρως εμβολιασμένων θα γίνεται μέσω μιας εφαρμογής στο κινητό τηλέφωνο, όπου θα διαπιστώνεται (με ένα barcode) η εμβολιαστική κατάσταση του υποψήφιου πελάτη.

Για την ανοσία, στην κυβέρνηση ποντάρουν πολλά και στον εμβολιασμό των πολιτών που αδυνατούν για λόγους υγείας να βγουν από το σπίτι. Σήμερα ψηφίζονται οι κανονιστικές διατάξεις στη Βουλή και, με την έκδοση του σχετικού Φ.Ε.Κ., θα υπάρξει  κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Έτσι, οι δικαιούχοι θα μπορούν να τους καλούν για εμβολιασμό στο σπίτι. Ο εμβολιασμός θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson και θα υπάρχει συγκεκριμένη αμοιβή για τον γιατρό από την Πολιτεία για τον εμβολιασμό κατ’ οίκον, η οποία θα καλύπτεται από το ελληνικό δημόσιο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v