Βουλή: Διχάζει κυβέρνηση-αντιπολίτευση το Μεσοπρόθεσμο

Αλλαγή σελίδας στην οικονομία βλέπει η κυβέρνηση. Για ευχολόγια μιλά η αντιπολίτευση, που καταψηφίζει.

Βουλή: Διχάζει κυβέρνηση-αντιπολίτευση το Μεσοπρόθεσμο

Διαφορετική οπτική για την πορεία της οικονομίας έχουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση, που διασταύρωσαν τα ξίφη τους στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025».

Το οικονομικό επιτελείο βλέπει με αισιοδοξίας την επόμενη ημέρα - με όχημα και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης- ενώ η αντιπολίτευση κάνει λόγο για «ευχολόγια» της κυβέρνησης.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σημείωσε «πιστεύω ότι θα πάμε καλύτερα στις προβλέψεις. Κίνδυνοι υπάρχουν και για τις πρώτες ύλες και τα επιτόκια, αλλά οι κίνδυνοι αυτοί είναι λελογισμένοι, είναι κίνδυνοι μιας μεγάλης ανάκαμψης την οποία προβλέπουμε διεθνώς και στην Ελλάδα. Θα πρέπει να διαχειριστούμε αυτούς τους κινδύνους, αλλά να σας πω την αλήθεια προτιμώ χίλιες φορές τους κινδύνους της ανάκαμψης και της ανάπτυξης, από ότι τους κινδύνους της ύφεσης και της μιζέριας».

Παράλληλα τόνισε πως «πρέπει να δούμε πού θα «προσγειωθεί» η ανάπτυξη φέτος. Έχουμε ένα πολύ καλύτερο πρώτο τρίμηνο, το οποίο, ήδη, μπορεί να μας δίνει μία μονάδα στο ΑΕΠ, αν επιβεβαιωθεί και μείνει στα επόμενα τρίμηνα. Έχουμε την αβεβαιότητα του τουρισμού και των διαφόρων μεταλλάξεων του Covid και τη μάχη του εμβολιασμού, που και αυτά παίζουν κάποιο ρόλο. Εμείς έχουμε βάλει εδώ 45% του τουρισμού, το 2019, είναι μία συντηρητική πρόβλεψη, να δούμε πώς θα πάει. Και βέβαια, να ξέρετε ότι μία μονάδα φέτος, καλύτερα το ΑΕΠ, σημαίνει μισή μονάδα στα πλεονάσματα από το 2022 και μετά, όχι μόνο φέτος. Έχει μεταφερόμενη επίπτωση και αν είναι παραπάνω, έχει παραπάνω επίπτωση. Συνεπώς θέλει λίγο υπομονή αυτή η δουλειά».

Απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών σημείωσε «δεν σκοπεύουμε να βάλουμε κανέναν έκτακτο φόρο. Μαζεύουμε ακόμη τους τακτικούς φόρους που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση, οπότε δεν υπάρχει χρόνος ή πρόθεση να βάλουμε και έκτακτους φόρους»

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ η εισηγήτρια Κατερίνα Παπανάτσιου αναφέρθηκε στο μεσοπρόθεσμο και σημείωσε προς την κυβερνητική πτέρυγα «είναι ένα κενό σχέδιο στο οποίο ζητάτε να πάρουμε θέση και να ψηφίσουμε. Δεν λέει τίποτα». Συνέχισε λέγοντας «από το παρόν Μεσοπρόθεσμο, η αίσθηση που μένει είναι ότι πολύ απλά δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Φαίνεται ξεκάθαρα, ότι ακόμη και τα λιγοστά μέτρα στήριξης καταργούνται το 2022. Που βασίζετε, κύριοι της κυβέρνησης, τα αυξημένα μεγέθη της οικονομίας στα έσοδα, στις εξαγωγές, στην κατανάλωση; Όλα είναι έωλα.»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε προς την κυβερνητική πτέρυγα «δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Δεν είναι σοβαρό να έρχεται ένα μεσοπρόθεσμο και να μη μας λέτε βασικά πράγματα που θέλετε να κάνετε» . Συνέχισε λέγοντας «είναι το πρώτο μεσοπρόθεσμο που είναι εντελώς επικοινωνιακό», ενώ προσέθεσε «πολύ γρήγορα ο κόσμος θα μάθει ότι αυτή δεν είναι μια πολιτική που μπορεί να πάει την Ελλάδα μπροστά».

Κριτική στην κυβέρνηση πως «ψάχνει δικαιολογίες αντί για λύσεις» άσκησε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης. Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλευρά είπε «δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τις προβλέψεις σας, γιατί στην Εισηγητική του Προϋπολογισμού του 2021, προσγειώσατε την αύξηση του ΑΕΠ για το 2021, από 7,5% στο 4,8%. Στη συνέχεια, στο βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας για το 2021, που στάλθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τέλη του Απρίλη του 2021, αναθεωρήσατε, πάλι προς τα κάτω, το ρυθμό μεγέθυνσης στο 3,6%.».

Προσέθεσε πως «δεν λέμε ότι είναι εύκολες οι προβλέψεις, αλλά δεν μπορούμε και να μην κάνουμε αυστηρή κριτική, όταν βλέπουμε ότι οι προβλέψεις και οι παραδοχές, γίνονται, όχι τόσο για να σχεδιαστούν οι πολιτικές, αλλά για να διαμορφωθούν προσδοκίες και θετικό κλίμα στην κοινωνία, μέσα από αυτοεκπληρούμενες προσδοκίες»

«Το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2022 – 2025, παρουσιάζεται με βαρύγδουπες εκφράσεις και επιλεκτικά στοιχεία, καλλιεργώντας αυταπάτες ότι θα φέρει ευδαιμονία στους εργαζόμενους. Όμως, τα ίδια τα νούμερα είναι μαρτυριάρικα, ξεφωνίζουν ότι είναι κομμένο και ραμμένο για το πώς θα ικανοποιηθούν οι ανάγκες του κεφαλαίου για ανάπτυξη της κερδοφορίας τους» ανέφερε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου.

Από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος υπογράμμισε «το μεσοπρόθεσμο τώρα, είναι και ένα είδος ενδιάμεσου προϋπολογισμού για το 2021, σημειώνοντας πως ο προηγούμενος που κατατέθηκε μερικούς μήνες πριν «είναι ξανά για τα σκουπίδια». Σημείωσε πως «για παράδειγμα, η πρόβλεψη του ρυθμού ανάπτυξης έχει μειωθεί στο 3,6% για το 2021, από 4,8% στον προϋπολογισμό, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά. Ενώ όσον αφορά τα επόμενα έτη προβλέπονται μεν αυξήσεις 6,2% για το 2022, 4,1% το 2023, 4,4% το 2024 και 3,3% το 25, αλλά πρόκειται μάλλον για ευχολόγια»

Τέλος από το ΜέΡΑ 25 ο ειδικός αγορητής Κρίτων Αρσένης είπε «όσον αφορά στις εξελίξεις για το 2021 πραγματικά έχω ακόμη ένα ευχολόγιο, μια προβλεπόμενη ανάπτυξη 3,6% με προσδοκίες ότι ο τουρισμός θα φθάσει τα 15 εκατομμύρια τουρίστες, στο 50% του 2019, κάτι το οποίο προφανώς κανένας δεν ασπάζεται στον τουριστικό κλάδο, κανένας φορέας και προφανώς, τώρα και με το νέο κύμα του κορωνοϊού είναι πλήρως εκτός τόπου και χρόνου». Παράλληλα αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, λέγοντας προς την κυβερνητική πλευρά « το δίνετε πάλι στους λίγους, μεγάλους επιχειρηματίες, όχι στη μικρή και μεσαία επιχείρηση, όχι σε αυτούς που παράγουν τα δημόσια έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v