ΣΥΡΙΖΑ: Πυρά στην κυβέρνηση για υποβάθμιση των πολιτικών ισότητας

Για υποβάθμιση των πολιτικών ισότητας των φύλων στους 20 μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας κάνουν λόγο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τι απάντησε η υφυπουργός Εργασίας Μ. Συρεγγέλα.

ΣΥΡΙΖΑ: Πυρά στην κυβέρνηση για υποβάθμιση των πολιτικών ισότητας

Στη Βουλή συζητείται επίκαιρη ερώτηση 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα : υποβάθμιση των πολιτικών ισότητας των φύλων στους 20 μήνες διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Μετά και τα τραγικά περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα- όπως το έγκλημα στα Γλυκά Νερά και η επίθεση σε καθαρίστρια στα Πετράλωνα - η αξιωματική αντιπολίτευση φέρνει το θέμα στη Βουλή.

Με τα ονόματα 10 γυναικών από τις συνολικά 63, που δολοφονήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια από τον πατέρα τους, τον αδελφό τους ή τον σύζυγο τους ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ειδικότερα σημείωσε «θα κάνουμε το παν όταν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με μια προοδευτική συμμαχία να είναι στο κέντρο οι γυναίκες για να αντιμετωπίσουμε όχι μόνο τις γυναικοκτονίες, όχι μόνο τα δικαιώματα αλλά ένα άλλο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο».

«Στην περίοδο της πανδημίας η ανεργία των γυναικών αυξήθηκε στο 21,2% και των ανδρών μειώθηκε στο 12,3%. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΤΑΤ, για πρώτη φορά εδώ και 11 χρόνια υπήρξε αυτό το παράδοξο, η ανεργία των γυναικών να αυξάνεται και των ανδρών να πέφτει. Η Ν.Δ. κατάφερε αυτή την πρωτοφανή ανατροπή με τις εγκληματικές πολιτικές στην εργασία, την παιδεία και την πρόνοια. Έκλεισε τα σχολεία αντί να μειώσει τα παιδιά ανά τάξη, έκλεισε τα ΚΗΦΗ και οι ηλικιωμένοι έμειναν αβοήθητοι, έκλεισε τα ΚΔΑΠ και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς στο μεγαλύτερο lockdown της ΕΕ» ανέφερε η Θεανώ Φωτίου. Προσέθεσε πως «η ισότητα των γυναικών περνάει μέσα από ένα ισχυρό προνοιακό κράτος».

«Να αναγνωριστεί νομικά η γυναικοκτονία και να εισαχθεί στον Ποινικό Κώδικα ως νέο αδίκημα» σημείωσε η Μερόπη Τζούφη. Όπως ανέφερε «συζήτηση γίνεται γύρω από τον όρο γυναικοκτονία και μάλιστα αυτό προκαλεί δυσανεξία σε αρκετούς. Μάλιστα οι εναλλακτικοί δεξιοί και ακροδεξιοί αμφισβητούν ευθέως τον όρο, προσπαθώντας μάταια να μετριάσουν την εγκληματική πράξη λόγω του φύλου.

Όμως στην ουσία το πρόβλημα δεν είναι γλωσσικό, ούτε είναι ζήτημα ορολογίας. Είναι βαθιά πολιτικό και αντανακλά την προσπάθεια να υποκρύψουν πως πρόκειται για την κοινωνική, πολιτισμική συνθήκη της πατριαρχίας, που διαπερνά την οικογένεια, τους μηχανισμούς κοινωνικού ελέγχου, το σχολείο και τις συμπεριφορές των ανθρώπων. Συσκοτίζει την ιδιαιτερότητα και τη γενεσιουργό αιτία του εγκλήματος που είναι η έμφυλη ανισότητα».

Συρεγγέλα: Απτά αποτελέσματα και δράσεις για την ουσιαστική ισότητα των φύλων

«Η ισότητα είναι στην πράξη, δεν είναι στα μεγάλα λόγια» σημείωσε η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή .

Η υφυπουργός σημείωσε πως «στα fake news της αντιπολίτευσης απαντάμε με απτά αποτελέσματα και δράσεις για την ουσιαστική ισότητα των φύλων». Ειδικότερα ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025. Το νέο Σχέδιο- στο οποίο γίνεται ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις τομεακές πολιτικές- θα τεθεί για πρώτη φορά σε δημόσια διαβούλευση.

«Δεν ακολουθούμε μόνο καλές πρακτικές άλλων χωρών αλλά δημιουργούμε και εμείς καλές πρακτικές και μάλιστα στις πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας. Και ακριβώς επειδή είμαστε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική κυβέρνηση δεν θα φτάναμε ποτέ σε σημείο να εκμεταλλευτούμε τραγικά γεγονότα και να δίνουμε κομματικό πρόσημο σε ανθρώπινα δικαιώματα για λόγους μικροπολιτικής αντιπαράθεσης» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Προσέθεσε πως : «για εμάς η ισότητα των φύλων και η καταπολέμηση της έμφυλης βίας είναι θέματα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα κράτος δικαίου και θα συνεχίσουμε να παράγουμε πολιτικές ισότητας για όλους και όλες, με σεβασμό στις διεθνείς και ευρωπαϊκές δεσμεύσεις μας, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις και στεγανά και χωρίς κοινωνικές και κάθε άλλου είδους διακρίσεις».

Από το βήμα της Βουλής τόνισε πως εν μέσω των αυξημένων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία, τόσο η γραμμή 15900 όσο και τα Συμβουλευτικά Κέντρα εξακολούθησαν να προσφέρουν υπηρεσίες ψυχολογικής, κοινωνικής, νομικής και εργασιακής στήριξης, ενώ οι ξενώνες συνέχισαν να υποδέχονται τις γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και τα παιδιά τους.

Σχετικά με την αναφορά περί της μη στήριξης της γυναικείας εργασίας, η Μ. Συρεγγέλα υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση των νέων αμειβόμενων αδειών και διευκολύνσεων για τους εργαζόμενους γονείς και φροντιστές με σκοπό την εναρμόνιση μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής. Αναφέρθηκε επίσης στις πολιτικές που υλοποιούνται σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, προκειμένου να στηριχθούν άνεργες γυναίκες θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και στη δημιουργία του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας για Γυναίκες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v