Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φεύγει η μάσκα… πριν από τον καύσωνα

Η «απελευθέρωση» που αναμένεται να ανακοινωθεί τα επόμενα 24ωρα αφορά εξωτερικούς χώρους και το σύνολο του πληθυσμού. Πού θα συνεχιστεί η χρήση της. Σκέψεις για επιπλέον κίνητρα στους εμβολιασμένους.

Φεύγει η μάσκα… πριν από τον καύσωνα

Ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στην… ελευθερία και στην επιστροφή στην κανονικότητα θεωρείται ότι θα γίνει τα επόμενα 24ωρα, με την επικείμενη κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Η απόφαση αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ληφθεί από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων που συνεδριάζει σήμερα ενώ ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα από τον Νίκο Χαρδαλιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιο πιθανό σενάριο είναι η κατάργηση των μασκών στους εξωτερικούς χώρους να ισχύσει άμεσα, με κυβερνητικό παράγοντα να σημειώνει δηκτικά πως «η μάσκα φαίνεται πως θα φύγει πριν από τον παρόντα καύσωνα».

Προς αυτή την κατεύθυνση είχε δείξει νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, η οποία εξέφρασε την ελπίδα πως «βρισκόμαστε κοντά σε αυτό, δεδομένης και της επιδημιολογικής εικόνας», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «αυτή είναι μια απόφαση την οποία θα πρέπει να λάβουν οι ειδικοί, αξιολογώντας όλα τα στοιχεία».

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά, που εκφράζει, για παράδειγμα, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού, που προειδοποιεί για τον κίνδυνο μιας τέτοιας απόφασης. «Όχι, δεν πρέπει να βγάλουμε τις μάσκες», ανέφερε χθες, αποδίδοντας τη συγκεκριμένη άποψη στο γεγονός ότι σε ένα ποσοστό η νόσος ακόμη μεταδίδεται.

Κατά τις ενδείξεις, η κατάργηση της χρήσης της μάσκας θα αφορά όλους τους πολίτες σε εξωτερικούς χώρους, δηλαδή εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, καθώς είναι σχεδόν αδύνατος ο σχετικός έλεγχος, ενώ θα υπάρχουν ισχυρές συστάσεις για χρήση της μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός, ώστε να αποτραπεί η διάδοση του ιού. Αντίθετα, θα εξακολουθήσει η υποχρεωτικότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και στο λιανεμπόριο.

«Θα ανοίγει περισσότερο»

Πέρα από τις μάσκες, η Επιτροπή αναμένεται να συζητήσει και το θέμα των επιπλέον κινήτρων (διευκολύνσεων, κατά την κυβερνητική ρητορική) για τους εμβολιασμένους. Ήδη, αυτή η διαδικασία έχει τεθεί σε ισχύ στα γυμναστήρια, με τους πλήρως εμβολιασμένους να μην απαιτείται να χρησιμοποιούν μάσκα, ενώ και η πραγματοποίηση των καλοκαιρινών πανηγυριών ανά την επικράτεια θα εξαρτηθεί από το ποσοστό των εμβολιασμένων σε κάθε περιφερειακή ενότητα και θα ληφθούν αναλόγως οι όποιες αποφάσεις. «Αυτή είναι μια συζήτηση που έχει ήδη ανοίξει και όσο προχωρούν οι εμβολιασμοί, θ’ ανοίγει περισσότερο», δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, σε αναμονή των σχετικών αποφάσεων των ειδικών.

Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες ανησυχούν από την εξέλιξη της μετάλλαξης Δέλτα (ινδικό στέλεχος) του ιού, που πολλαπλασιάζεται σε ευρωπαϊκές χώρες. Η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, επιβεβαίωσε χθες τις ανησυχίες, υπογραμμίζοντας την ανάγκη μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού, τον οποίο χαρακτήρισε ως τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας της δημόσιας υγείας.

Σήμερα, εξάλλου, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, που θέλει να επιταχύνει το μεταρρυθμιστικό έργο της Κυβέρνησης με φόντο τη μετά την πανδημία εποχή. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν η νέα επικουρική ασφάλιση, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μέσα από το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, καθώς και ο αναπτυξιακός νόμος «Ελλάδα 2.0». Επίσης, θα υπάρξει εισήγηση από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη του  νομοσχεδίου για τη διάρθρωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και την οργάνωση και λειτουργία της Αστυνομικής Ακαδημίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v