Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Εθνική Συνδιάσκεψη, πρόγραμμα και δέσμευση: Έτσι θα κυβερνήσουμε

Αντίστροφη μέτρηση για το «μίνι συνέδριο» (χωρίς εκλογή νέων οργάνων) στις αρχές Ιουλίου. Θα προηγηθεί η παρουσίαση της πρότασης για το εργασιακό, που θα αντικαταστήσει «τον νόμο Χατζηδάκη-Μητσοτάκη».

ΣΥΡΙΖΑ: Εθνική Συνδιάσκεψη, πρόγραμμα και δέσμευση: Έτσι θα κυβερνήσουμε

Τη δική του κυβερνητική πρόταση για τις εργασιακές σχέσεις και την Εθνική Συνδιάσκεψη που θα έχει χαρακτήρα μίνι προγραμματικού συνεδρίου, χωρίς εκλογή οργάνων, ετοιμάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Την ερχόμενη Δευτέρα (πλην απροόπτου) θα γίνει η εκδήλωση παρουσίασης «του δικού μας εργασιακού» από τον Αλέξη Τσίπρα, με συμμετοχή παραγόντων που έχουν σχέση με το θέμα. Η κεντρική ιδέα: ο νόμος Χατζηδάκη-Μητσοτάκη που μόλις ψηφίσθηκε, θα καταργηθεί την επομένη των εκλογών από μία προοδευτική κυβέρνηση και θα αντικατασταθεί με αυτόν που σας παρουσιάζουμε σήμερα -τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον πυρήνα του.

Δηλαδή, επαναφορά συλλογικών συμβάσεων-οκταώρου-πληρωμένων υπερωριών, κατάργηση του «σπαστού» ωραρίου (πρωί-απόγευμα) στη μερική απασχόληση, επαναφορά του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, αποκατάσταση των απεργιακών δικαιωμάτων.

Με αυτή την πρόταση, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα απευθυνθεί στους εργαζόμενους αλλά και στις άλλες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, με διπλό στόχο: να χτισθεί ένα «μέτωπο» που, αφενός, θα ακυρώσει τον νόμο στην πράξη και, αφετέρου, θα διαμορφώσει την πολιτική πλειοψηφία για την επομένη των εκλογών. Πόσο μάλλον που η πρώτη εκλογική αναμέτρηση (όποτε αποφασισθεί) θα γίνει με απλή αναλογική και θα διαμορφώσει, αντικειμενικά, αυτή τη συνθήκη.

Το κυβερνητικό πρόγραμμα

Στη συνέχεια, πιθανότατα στις 3 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί η Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος. Στην ουσία, θα επικυρωθεί το κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο, στα βασικά σημεία, θα αποτελείται από τις επιμέρους προτάσεις που παρουσιάζει ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του το τελευταίο δίμηνο: για το νέο ΕΣΥ, την οικονομία, το Ταμείο Ανάκαμψης, την κλιματική αλλαγή-πράσινη ανάπτυξη και το εργασιακό.
Επικεφαλής της ομάδας που εκπόνησε το πρόγραμμα είναι ο Γιώργος Σταθάκης, ενώ ο άτυπος τίτλος θα μπορούσε να είναι «Ετσι θα κυβερνήσουμε».

Η Συνδιάσκεψη έχει αναβληθεί ουκ ολίγες φορές λόγω της πανδημίας, η οποία, άλλωστε, δεν επέτρεψε να γίνει και το προγραμματισμένο για το προηγούμενο φθινόπωρο συνέδριο.

Παρότι στην καρδιά του καλοκαιριού και με τον πρώτο καύσωνα προ των πυλών, η απόφαση να μην αναβληθεί εκ νέου η διαδικασία οφείλεται (και) στην εκλογική ετοιμότητα που επιδεικνύει η Κουμουνδούρου.

Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει συχνά-πυκνά εσχάτως ότι παρά τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις για εξάντληση της τετραετίας, ο κ. Μητσοτάκης και οι επιτελείς του εξακολουθούν να ψάχνουν «εκλογικό διάδρομο» και να προετοιμάζονται για πρόωρες κάλπες, εάν τους το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Στην Εθνική Συνδιάσκεψη θα συμμετάσχουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΕΑ) του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τα στελέχη των νεοεκλεγμένων νομαρχιακών οργανώσεων, δηλαδή περίπου 2.000 σύνεδροι. Κατά τον σχεδιασμό, ένα τμήμα τους θα μετέχει δια ζώσης και το υπόλοιπο μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς η τήρηση των μέτρων προστασίας παραμένει επιβεβλημένη.

Για τις ουσιαστικές λεπτομέρειες αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα ή αύριο το Πολιτικό Συμβούλιο, ώστε να οριστικοποιηθούν οι ημερομηνίες και να αρχίσει η τεχνική προετοιμασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v