Μητσοτάκης: Οπαδοί της συντήρησης όσοι εναντιώνονται στο εργασιακό νομοσχέδιο

«Μύθος» τα περί κατάργησης του οκταώρου, υποστήριξε. «Η μητέρα όλων των μαχών θα καταλήξει να έχετε ψηφίσει δύο στα τρία άρθρα» είπε, απευθυνόμενος σε ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία σε όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου.

Μητσοτάκης: Οπαδοί της συντήρησης όσοι εναντιώνονται στο εργασιακό νομοσχέδιο

«Εκσυγχρονιστικό, φιλεργατικό και βαθιά αναπτυξιακό», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το εργασιακό νομοσχέδιο, που ψηφίζεται απόψε από τη Βουλή. Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός απάντησε στα πυρά της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας «μύθο» τα όσα ακούγονται περί κατάργησης του οκταώρου.

«Καταθέτω αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου», σημείωσε ο πρωθυπουργός, καλώντας τα κόμματα να τοποθετηθούν για το αν θα πουν «ναι ή όχι» σε μια σειρά διατάξεων όπως η ψηφιακή κάρτα, οι γονικές άδειες, τα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία κ.ά.

Μεταξύ άλλων κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά να τοποθετηθούν για το πόσα άρθρα θα ψηφίσουν, λέγοντας «η μητέρα όλων των μαχών θα καταλήξει να έχετε ψηφίσει δύο στα τρία άρθρα. Γιατί τόσο υποκριτές είστε. Εκτός αν επιλέξετε τον δρόμο της αποχώρησης από την αίθουσα».

Αναφερόμενος στις προωθούμενες ρυθμίσεις, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη στο εργατικό δίκαιο για τις αλλαγές που έρχονται από το αύριο (όπως η τηλεργασία) ή για προβλήματα του σήμερα (όπως ο ρόλος και των δύο γονέων στην ανατροφή των παιδιών). Για να προσθέσει πως το νομοσχέδιο απαντά στις παθογένειες του παρελθόντος και στις προκλήσεις του μέλλοντος.

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον δεκάλογο των αλλαγών στο εργασιακό νομοσχέδιο (π.χ. γονικές άδειες, υπερωρίες, δικαίωμα «αποσύνδεσης» στην τηλεργασία, προϋποθέσεις για την κυριακάτικη απασχόληση). Όσον αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας -διάταξη που συγκεντρώνει τα πυρά της αντιπολίτευσης-, σημείωσε πως ο εργαζόμενος, αν το επιθυμεί, θα μπορεί να εργαστεί έως δύο επιπλέον ώρες και αυτό θα μεταφράζεται σε πρόσθετη άδεια. Προσέθεσε πως «η κάθε επιχείρηση θα μπορεί να λειτουργεί πιο έντονα όταν χρειάζεται, αλλά και ο εργαζόμενος θα μπορεί να διατηρεί ελεύθερες μέχρι και τρεις ημέρες την εβδομάδα».

Ειδική αναφορά έκανε στις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, μιλώντας για απεργίες που γίνονται από λίγους και αποβαίνουν σε βάρος των πολλών. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά πως την περασμένη εβδομάδα η συμμετοχή στην απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς κυμάνθηκε από 10% έως 20%, αλλά η πρωτεύουσα παρέλυσε. «Υποτίθεται ότι ο εχθρός ήταν η κυβέρνηση, αλλά τα θύματα ήταν και πάλι οι πολίτες», είπε και πρόσθεσε πως «ναι, αυτό που μόλις περιέγραψα θα μπορούσε να ονομαστεί ζούγκλα της αγοράς ή εργασιακός μεσαίωνας, σύμφωνα με τα γνωστά συνθήματα που αναμασάτε».

Αναφερόμενος στις διατάξεις που αφορούν στον συνδικαλιστικό νόμο, μίλησε για δικλίδες που αποτρέπουν την κατάχρηση των κινητοποιήσεων, τονίζοντας πως «το δημόσιο συμφέρον είναι το συμφέρον όλων». Για να σημειώσει, «στις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας θα υπάρχει προσωπικό ασφαλείας, δεν θα πνίγονται οι δήμοι στα σκουπίδια, δεν θα μένουν χωρίς συγκοινωνίες οι πολίτες, όταν ένα σωματείο διεκδικεί κάποιο αίτημα». Μάλιστα επανήλθε και στη συνέχεια στο θέμα αυτό, λέγοντας πως «οι συνδικαλιστές πρέπει να αγωνίζονται για τους ανασφαλείς και τους επισφαλείς και όχι για να είναι οι ίδιοι ασφαλείς».

Παράλληλα ανέφερε πως με το νομοσχέδιο, οι συνδικαλιστές θα έχουν την ίδια προστασία με τις εγκύους, λέγοντας πως με τις διατάξεις θα αποκλειστεί η μετατροπή τους «σε μια ξεχωριστή κάστα μεταξύ των συναδέλφων τους». Μάλιστα συνέχισε τις αναφορές στο συγκεκριμένο θέμα σημειώνοντας, «οι εργαζόμενοι θα συναντούν τους συνδικαλιστές δίπλα τους και όχι μπροστά στα πλοία όταν ξεκινούν για λίγες διακοπές. Γιατί τα μπλόκα στους καταπέλτες μετατρέπονται πλέον σε καταπέλτη της κοινωνίας κατά των εχθρών της».

Ο πρωθυπουργός -απαντώντας στην έντονη κριτική της αντιπολίτευσης- μίλησε για συνθήματα τρόμου που μπορεί να μην έχουν περιεχόμενο αλλά παράγουν εντυπώσεις και έκανε λόγο για διαστρέβλωση της αλήθειας. Όπως είπε, αυτά προέρχονται «από τα ίδια στόματα που πριν από δύο χρόνια ύψωναν δήθεν το σκιάχτρο της επταήμερης εργασίας, ενώ τώρα μιλάμε για τετραήμερη εργασία». Για να απευθυνθεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας «για εσάς δεν έχει σημασία η διάψευση των λόγων σας, αρκεί το δηλητήριο που σπέρνετε».

Σε υψηλούς τόνους αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός και στην πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, με αφορμή την τοποθέτηση που είχε κάνει στην Ολομέλεια. Ειδικότερα σημείωσε, «άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, αφορισμού, με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ. Όλα μαύρα στη χώρα. Όλα μαύρα στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση ότι δεν άκουγα εσάς αλλά τον κύριο Τσίπρα». Για να προσθέσει, «μεταξύ του πρωτότυπου και του αντίγραφου, πάντα το πρωτότυπο θα διαλέγουν οι πολίτες». Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση από τα έδρανα της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, με τον πρωθυπουργό να απαντά, «το πόσο διαφορετική ήσασταν σήμερα από τον κύριο Τσίπρα θα το κρίνουν οι πολίτες».

Η δευτερολογία

Ξεκινώντας τη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός απάντησε στις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 1990 -1993, σημειώνοντας «κύριε Τσίπρα να σας πω ένα μυστικό δεν είστε Αν. Παπανδρέου». Στη συνέχεια επεκτάθηκε σε θέματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό και χαρακτήρισε «ψέμα» τα όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ πως «έβαλε πλάτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας».

Μάλιστα σημείωσε «και σήμερα που μιλάμε πρωτοκλασσάτα στελέχη σας έρχονται και υπονομεύουν ευθέως τη διαδικασία του εμβολιασμού. Και δεν μιλώ για τυχαία στελέχη. Μιλάμε για στελέχη που είναι γιατροί και έχουν διατελέσει υπουργοί Υγείας. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στον κύριο Πολάκη και στις απαράδεκτες τελευταίες αναρτήσεις του με τις οποίες ευθέως έρχεται και αμφισβητεί τη διαδικασία εμβολιασμού. Αφήνοντας σαφέστατα υπονοούμενα ότι δήθεν αυτό το θαύμα της επιστήμης - που μας επέτρεψε να σώσουμε εκατομμύρια ζωές παγκοσμίως και να επανέλθουμε σε κάποια κανονικότητα- δεν θα έπρεπε να το αγκαλιάσουμε αλλά θα έπρεπε να μας είμαστε καχύποπτοι γιατί λέει ο μεγάλος επιστήμονας και γνώστης περί των εμβολίων κύριος Πολάκης πως είναι δυνατό να ανακαλύψαμε το εμβόλιο μέσα σε λίγους μήνες όταν το αμέσως επόμενο εμβόλιο χρειάστηκε τέσσερα χρόνια».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε «αλήθεια κύριε Τσίπρα τα στηρίζετε αυτά; Έτσι πολεμάτε το αντί- εμβολιαστικό κίνημα; Και έχετε το θράσος να λέτε ότι βάλατε πλάτη. Αν θέλετε να βάλετε πλάτη το πρώτο βήμα που μπορείτε να κάνετε είναι να έρθετε εδώ και να αποκηρύξετε δημόσια τις σαχλαμάρες του πρωτοκλασάτου στελέχους σας»

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκ νέου στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ πως τώρα διαμαρτύρεται αλλά στο παρελθόν είχε εφαρμόσει ανάλογες ρυθμίσεις. Παράλληλα εξαπέλυσε βέλη στην αξιωματική αντιπολίτευση για ψεύτικα παραδείγματα, λέγοντας πως συγχέει τις υπερωρίες με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος πως θα υπάρξει μια ανάπτυξη ρωμαλέα και δίκαιη. Προσέθεσε ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένα ορατό ρεύμα ανθρώπων που σκέφτεται να γυρίσει στην Ελλάδα γιατί πιστεύει ότι μετά από μια δεκαετία η χώρα άφησε πίσω της την κρίση και ανοίγετε μπροστά μας ένας ευοίωνος δρόμος. Μάλιστα αναφέρθηκε στην αυριανή έλευση της προέδρου της Κομισιόν, σημειώνοντας πως το ελληνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάπτυξης αναμένεται να είναι από τα πρώτα που θα εγκριθεί και τυπικά μέσα στην ημέρα.

Συνέχισε κάνοντας και νέα αναφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «η δεξιά που δήθεν αντιμάχεστε δεν υπάρχει. Η Ν.Δ. την οποία παρουσιάζετε είναι μια καρικατούρα, δεν ανταποκρίνεται καν στην ιστορία της παράταξης. Ανταποκρίνεται μόνο στο δικό σας φαντασιακό δημιούργημα. Μόνο μέσα από μια τέτοια Ν.Δ. μπορείτε να υπάρξει. Αλλά δεν υπάρχει μια τέτοια Ν.Δ. . Αντιπαλεύετε φανταστικούς ανεμόμυλους. Αδυνατείτε να προσαρμοστείτε σε έναν κόσμο που αλλάζει πολύ γρήγορα». 

Στο τέλος της ομιλίας ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απρέπεια του κ.Τσίπρα να κάνει χιούμορ ότι ο ίδιος δεν κάνει ούτε για διαχειριστής πολυκατοικίας, λέγοντας «κύριε Τσίπρα δεν θα αναλάμβανα διαχειριστής σε πολυκατοικία που έχετε χτίσει εσείς ως πολιτικός μηχανικός». Και προσέθεσε « ανέλαβα να διαχειριστώ την τύχη μιας χώρας που επί πέντε χρόνια προσπαθούσατε να κατεδαφίσετε και αυτό είναι ένα δύσκολο έργο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v