Βουλή: Σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στα εργασιακά

Την επόμενη εβδομάδα ψηφίζεται το νομοσχέδιο από τη Βουλή. Πώς «διαβάζουν» τις χθεσινές απεργιακές συγκεντρώσεις κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Βουλή: Σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης για τις αλλαγές στα εργασιακά

Σφοδρά πυρά εξαπολύει η αντιπολίτευση για τις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά και στη σημερινή - τελευταία - συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Το νομοσχέδιο- που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο διευθέτησης του χρόνου εργασίας, στις υπερωρίες, στο συνδικαλιστικό νόμο και στις άδειες- θα εισαχθεί στην Ολομέλεια τη Δευτέρα και η συζήτηση θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη.

Με διαφορετική «οπτική» βλέπουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση τις χθεσινές συγκεντρώσεις των συνδικάτων στην Αθήνα και στις άλλες μεγάλες πόλεις. Η «γαλάζια» πλευρά κάνει λόγο για χαμηλά ποσοστά συμμετοχής, ενώ στον αντίποδα ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για συλλαλητήρια που θύμιζαν τα πρώτα μνημονιακά χρόνια.

Από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζεται πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μια σειρά από θετικές διατάξεις, μεταξύ των οποίων είναι η καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας, η χορήγηση άδειας 14 ημερών στον νέο πατέρα, η θέσπιση δικαιώματος «αποσύνδεσης» στην τηλεργασία κ.α. Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαραβέγιας αναφέρθηκε στις χθεσινές συγκεντρώσεις, σημειώνοντας ότι έδειξαν πως «η κοινωνία αναζητά μια άλλη αντίληψη». Απαντώντας στα βέλη της αντιπολίτευσης για τις ρυθμίσεις που αφορούν στο χρόνο εργασίας σημείωσε : «το οκτάωρο δεν θα γίνει δωδεκάωρο, οι εργαζόμενοι αποκτούν πρόσβαση σε νέες άδειες και έχουν τη δυνατότητα καλύτερης διαχείρισης του χρόνου τους».

Για «νομοθετικό έκτρωμα» έκανε λόγο η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Απευθυνόμενη στον υπουργό Εργασίας σημείωσε «εσείς και η κυβέρνηση Μητσοτάκη είστε απομονωμένοι στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία».

Όσον αφορά στις χθεσινές κινητοποιήσεις τόνισε πως «τόσο μαζική συμμετοχή έχουμε να δούμε 10 χρόνια». Προσέθεσε δε πως «οι μαζικές κινητοποιήσεις έδειξαν πως αισθάνεται ο κόσμος της εργασίας όσον αφορά αυτό το αυταρχικό και αντεργατικό νομοσχεδιο. Οι εργαζόμενοι είπαν ένα βροντερό «όχι» στην κατάργηση του οκταώρου, στις ανεξέλεγκτες απολύσεις, στην περαιτέρω ελαστικοπόιηση της εργασίας, στην κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, στον περιορισμό των συλλογικών συμβάσεων».

«Οι εργαζόμενοι χθες έστειλαν ευκρινές μήνυμα στην κυβέρνηση» σημείωσε από το Κίνημα Αλλαγής ο Γιώργος Μουλκιώτης, επισημαίνοντας πως «είδαμε πως ο κόσμος δεν είναι παρατημένος, αλλά αναζητά ένα καλύτερο μέλλον». Συνέχιζε μιλώντας για ένα νομοσχέδιο που θα αλλάξει ριζικά τις συνθήκες εργασίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν επιθυμεί έναν ουσιαστικό διάλογο.

Χαρακτηριστικά έκανε λόγο για ρυθμίσεις που «μας γυρνούν δεκαετίες πίσω» , ενώ εστίασε στο θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Όπως είπε μέχρι τώρα προβλέπεται πως για την διευθέτηση απαιτείται συλλογική σύμβαση αλλά τώρα η κυβέρνηση έρχεται και παρακάμπτει τα σωματεία.

Για νομοσχέδιο «τερατούργημα» έκανε λόγο από το ΚΚΕ o Χρήστος Κατσώτης, ασκώντας δριμύτατη κριτική στις προωθούμενες διατάξεις. «Η επιτυχία της χθεσινής απεργίας είναι η καλύτερη απάντηση» είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα και αναφέρθηκε σε νέα κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 16 του μήνα (ημέρα που είναι προγραμματισμένη η ψηφοφορία στη Βουλή). Για να προσθέσει «δεν θα καταφέρετε να περιορίσετε το ποτάμι της οργής που θα μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες».

Από την Ελληνική Λύση η Μαρία Αθανασίου άσκησε κριτική στις ρυθμίσεις που αφορούν στο χρόνο εργασίας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «στην ουσία καταργείται το οκτάωρο». Παράλληλα μίλησε για διατάξεις που αποδυναμώνουν τον εργαζόμενο και έκανε λόγο για «κατεδάφιση κεκτημένων δεκαετιών».

«Πυρά» στις προωθούμενες ρυθμίσεις εξαπέλυσε από το ΜέΡΑ 25 η Μαρία Απατζίδη, που μίλησε για ένα νομοσχέδιο που «ρίχνει τον εργαζόμενο στα Τάρταρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v