Στην ψηφιακή κάρτα εργασίας - την οποία χαρακτήρισε μία επανάσταση που εγγυάται τα δικαιώματα των εργαζόμενων - αναφέρθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης. Εν μέσω πολιτικών πυρών μίλησε για μια «αραχνιασμένη», «ακραία» και «αβάσιμη» αντιπολίτευση και σημείωσε πως «απέναντι μας είναι η συμμαχία του χθες».
Απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση - που ασκεί έντονη κριτική στο νομοσχέδιο- σημείωσε «προβλέπω πως στο τέλος θα φύγετε από την ονομαστική ψηφοφορία γιατί αλλιώς θα πρέπει να ψηφίσετε τα 5/6 των διατάξεων και δεν θα μπορείτε να μιλάτε για εργασιακό … οδοστρωτήρα». Συνέχισε λέγοντας πως «ακόμα μια φορά θα εκτεθείτε και εμείς θα προχωρήσουμε μπροστά και θα δικαιωθούμε πολιτικά».
Ο υπουργός Εργασίας έκανε λόγο για προσπάθεια να δημιουργηθεί μια σύγχυση ότι δήθεν καταργείται το οκτάωρο και σημείωσε πως αυτό δεν ισχύει καθώς είναι κατοχυρωμένο. «Λέτε ότι οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό που το είδατε αυτό; Μόνο τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ το διακινούν στο διαδίκτυο» σημείωσε.
Συνέχισε λέγοντας «είστε σε σύγχυση γιατί στη μανία σας να ξιφουλκήσετε εναντίον του νομοσχεδίου φτάσατε να υπερασπίζεστε ιδιαίτερα στο ΣΥΡΙΖΑ τη μαύρη εργασία», με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Όσον αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας είπε προς το ΣΥΡΙΖΑ πως παρουσιάζεστε «με μνήμη χρυσόψαρου» και προσέθεσε πως η διευθέτηση ισχύει εδώ και 30 χρόνια.
Παράλληλα ανέφερε προς την αντιπολίτευση πως «στο όνομα των δογμάτων σας και στο όνομα του τυφλού πάθους απέναντι στην κυβέρνηση στρέφεστε εναντίον των απλών εργαζομένων». Προσέθεσε «εμείς βλέπουμε τις εξελίξεις, ακολουθούμε το τι γίνεται στην Ευρώπη και προσπαθούμε να βρούμε δίκαιες λύσεις». Και συνέχισε τα βέλη στο ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας «εσείς όταν είστε στην κυβέρνηση υπογράφετε και μετά λέτε ότι δεν ξέρετε τη διάταξη», κάνοντας λόγο για «μία κατάσταση πολιτικού διπολισμού».
Στη συνέχεια ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά ρυθμίσεων που αφορούν στα συνδικάτα, όπως είναι η κατάργηση της χρηματοδότησης από εργοδότες και κόμματα. Όσον αφορά στα ηλεκτρονικά μητρώα στα συνδικάτα σημείωσε «ποιο είναι το πρόβλημά σας; Θέλετε να διαιωνίζουμε τους ξυλοδαρμούς, όπως έγινε στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ; Είναι προοδευτική πολιτική αυτή η αντίληψη;».
Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε ακόμα περισσότερο όταν ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στο πλαίσιο προστασίας των συνδικαλιστών που ισχύει σήμερα. Όπως είπε με το ισχύον πλαίσιο δεν μπορεί να διωχθεί συνδικαλιστής που έχει κριθεί ύποπτος για παρενόχληση. Αντιδράσεις υπήρξαν από βουλευτές, με τον υπουργό να απαντά «σήμερα θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της αραχνιασμένης αντιπολίτευσης που κάνετε».
Οι έντονοι διάλογοι συνεχίστηκαν και με αφορμή διατάξεις για το προσωπικό εγγυημένης λειτουργίας σε περιπτώσεις απεργιών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (π.χ. στις συγκοινωνίες). Παράλληλα σημείωσε «η απεργία είναι ιερό δικαίωμα αλλά είναι ιερό δικαίωμα και η εργασία και το να τηρείται το Σύνταγμα στο ακέραιο του».
Απαντώντας στα πυρά της αντιπολίτευσης ο υπουργός αναφέρθηκε σε μια σειρά διατάξεων, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. «Είμαι περίεργος να δω όταν θα φτάσει η ώρα της ψηφοφορίας με πόση οργή και με πόση αγανάκτηση οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα καταψηφίζουν τις διατάξεις για τις γονικές άδειες. Τις διατάξεις που προβλέπουν πως για πρώτη φορά ο ΟΑΕΔ θα καλύπτει τις γονικές άδειες και για τον πατέρα και για τη μητέρα. Είμαι περίεργος να δω με πόση οργή και αγανάκτηση οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα καταψηφίσουν την άδεια πατρότητας που κατοχυρώνουμε για 14 ημέρες. Είμαι περίεργος να δω με πόση οργή και αγανάκτηση οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα καταψηφίσουν τα μέτρα για τη βία και την παρενόχληση που φέρνουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε άλλες διατάξεις που όπως είπε αφορούν: στα δικαιώματα των εργαζόμενων στα delivery και στα courier, στο δικαίωμα της «αποσύνδεσης» των τηλεργαζομένων, στην προστασία εργαζόμενων από την απόλυση σε μια σειρά περιπτώσεων κ.α.