Τα «βέλη» τους διασταυρώνουν στη Βουλή κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό σύστημα. Στην Ολομέλεια συζητείται επίκαιρη ερώτηση 41 βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης με θέμα «ολέθρια κυβερνητική πολιτική στο σωφρονιστικό σύστημα». Κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπήρξαν συγκρούσεις κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για μια σειρά θεμάτων, από το αν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι μέχρι τη συνέντευξη του Ν. Καρανίκα.
Μιλώντας στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Θάνος Πλεύρης σημείωσε «από το δεύτερο εξάμηνο του 2019 έως το Μάρτιο του 2021 έχουν γίνει 16.000 έλεγχοι και έχουν κατασχεθεί 4 κιλά χασίς, 600 γραμμάρια ηρωίνης και 200 γραμμάρια κοκαΐνης». Μάλιστα προσέθεσε «δεν ξέρω αν ήταν με βάση τα λεγόμενα του πρώην συμβούλου του πρώην πρωθυπουργού τίποτα αριστεροί που ήθελαν να δοκιμάσουν τις συνέπειες της ηρωίνης και της κοκαΐνης. Να το πούμε ευθέως δεν είναι δυνατόν να βγαίνει άνθρωπος που έχει θεσμική θέση και να λέει πως επειδή ήμουνα αριστερός δοκίμασα ναρκωτικά με ασφαλή τρόπο. Δεν υπάρχει ασφαλής τρόπος να δοκιμάσεις ναρκωτικά. Δεν πρέπει η νεολαία να ακούσει αυτόν τον άνθρωπο».
Μάλιστα σε υψηλούς τόνους τόνισε «περίμενα να τοποθετηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρώην σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού λέει ότι έκανε ηρωίνη και κοκαΐνη γιατί να δοκιμάσει ως αριστερός. Περίμενα να καταδικάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και να πει μην δοκιμάσετε ναρκωτικά». Συνέχισε την αναφορά στα αποτέλεσμα των ερευνών λέγοντας πως βρέθηκαν 800 μαχαίρια, 500 λοστοί, 1800 κινητά τηλέφωνα.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου αναφέρθηκε στον αριθμό των κρατουμένων και είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα «πως μπορείτε και κοιμάστε με ήσυχη τη συνείδηση όταν στις ελληνικές φυλακές 11.379 κρατούμενοι φιλοξενούνται σε 10.175 θέσεις, δηλαδή υπάρχει πληρότητα 111%, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 200%; Όταν υπεράριθμοι κρατούμενοι δε διαθέτουν κλίνη και κοιμούνται στο πάτωμα; Όταν υπάρχουν καταγεγραμμένοι θάνατοι και εκατοντάδες κρούσματα από τον ιό (από τα λιγοστά στοιχεία που διαθέτουμε) κι εσείς περιορίζεστε στο διαμοίρασμα δημοσίου χρήματος με ύποπτες απευθείας αναθέσεις σε ημετέρους και στη λήψη ανεπαρκέστατων υγειονομικών μέτρων;».
Στο μεταξύ η αναφορά σε πολιτικούς κρατούμενους από την Σουλτάνα Ελευθεριάδου προκάλεσε έντονη αντίδραση από την πλευρά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας Θάνου Πλεύρη. « Να μας πείτε τώρα ποιοι είναι οι πολιτικοί κρατούμενου. Δεν μπορείτε να λέτε ότι στις ελληνικές φυλακές υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι. Πείτε ποιον λέτε; Ο Κουφοντίνας ειναι πολιτικός κρατούμενος;» ανάφερε χαρακτηριστικά.
«Από όσα είπα αυτό σας ενοχλεί. Δεν σας ενοχλούν οι αναθέσεις της κυρίας Νικολάου. Δεν σας ενδιαφέρει που πάει το δημόσιο χρημα και το πλιάτσικο που γίνετε;» ανάφερε η Σ. Ελευθεριάδου. Στη συνέχεια επανήλθε στο θέμα λέγοντας «στις φυλακές υπάρχουν κρατούμενοι οι οποίοι αυτοπροσδιορίζονται ως πολιτικοί κρατούμενοι. Σε καμία περίπτωση ούτε εγώ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδεχόμαστε αυτόν τον προσδιορισμό. Εγώ εννοούσα κρατουμένους για προσωποκράτηση με απόφαση πολιτικού δικαστηρίου. Να μας πείτε όμως για τις απευθείας αναθέσεις της κ. Νικολάου».
Σε νέα παρέμβαση του ο κ. Πλεύρης σημείωσε «πολιτικός κρατούμενος ως όρος δεν υπάρχει. Η προσωποκράτηση πουθενά δεν αναφέρεται ως πολιτικός κρατούμενος. Κι αν εννοούσατε αυτό, όταν σας διέκοψα και σας ρώτησα αν ο Κουφοντίνας είναι πολιτικός κρατούμενος θα μου απαντούσατε από το βήμα».
Συνέχιζε λέγοντας «επειδή καταλάβατε το λάθος δώσατε τη δική σας εξήγηση, όμως για να μην τους απογοητεύσετε λέτε και πως αυτοπροσδιορίζεται ο καθένας» και προσέθεσε «αφού δεν σας πήγε καλά το εγχείρημα του Κουφοντίνα τώρα υιοθετείτε τον Δημάκη. Επιτέλους πάρτε σαφή θέση. Πολιτικοί κρατούμενοι υπάρχουν στις ελληνικές φυλακές; Τους αναγνωρίζετε; Ο Κουφοντίνας είναι ποινικός. Αρκετά τον χαϊδέψατε».
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης λέγοντας πως «δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι. Υπάρχουν πολιτικά δικαστήρια. Αλλά είστε σε καλό δρόμο και θα το εξηγήσω στη συνέχεια αν συνεχίσετε έτσι. Αν κάποιον βαραίνει το αν στη χώρα μας υπήρχαν πολιτικοί κρατούμενοι, είναι η δική σας παράταξη. Μην ψάχνετε να βρείτε αντίβαρο σε αυτό . Έχετε βαριά κληρονομιά σε αυτό».
Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα είπε «πάρτε αλλιώς την πολιτική σας, γιατί αυτά που εφαρμόζετε τους μήνες που κυβερνάτε τη χώρα είναι σε αυτή την κατεύθυνση».
Χρυσοχοΐδης σε ΣΥΡΙΖΑ: Είστε ακόμα υπερήφανοι για το νόμο Παρασκευόπουλου;
Κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης άσκησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Απευθυνόμενος στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «είστε ακόμα υπερήφανοι για το νόμο Παρασκευόπουλου;».
Μιλώντας στη Βουλή σημείωσε πως κακοποιός που το 2015 μπήκε φυλακή, το καλοκαίρι του 2019 βγήκε με τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου και είκοσι ημέρες αργότερα έκανε ληστεία με απόπειρα φόνου. Στη συνέχεια το Φεβρουάριο του 2020 πυροβόλησε για να σκοτώσει αστυνομικούς και τώρα είναι καταζητούμενος. Μάλιστα σημείωσε πως στη διεύθυνση Αττικής- μόνο στο τμήμα κλοπών και διαρρήξεων - υπάρχουν 117 περιπτώσεις προσώπων που τώρα είναι εκτός φυλακής.
Απαντώντας στα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο υπουργός σημείωσε πως τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν μείωση της εγκληματικότητας. Κατά την τοποθέτηση του στην Ολομέλεια αναφέρθηκε στη δολοφονία της νεαρής μητέρας στα Γλυκά Νερά , επισημαίνοντας πως η αστυνομία αναζητά τους δράστες. Επίσης αναφέρθηκε και στο «ξεκαθάρισμα» από νονούς της νύχτας, λέγοντας ωστόσο πως ανάλογα περιστατικά με μπράβους υπήρχαν και τα προηγούμενα χρόνια.
Σχετικά με το οργανωμένο έγκλημα τόνισε πως λαμβάνονται μέτρα και διεξάγονται έρευνες , ενώ άσκησε κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση. « Δεν κάνατε τίποτα για την Αστυνομία. Δεν αγοράσατε ούτε ένα αυτοκίνητο. Ούτε ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο. Μην παριστάνετε τους ανήξερους. Πρέπει να πάρουμε μέτρα. Γι αυτό πήγα στον εισαγγελέα. Χρειάζεται συντονισμός υπηρεσιών. Δεν κοιτάμε τις δολοφονίες ως θεατές. Ανασυντάσσουμε δυνάμεις και ήδη έχουν αρχίσει έρευνες» σημείωσε.
«Ο δρόμος της συναίνεσης και της συνεννόησης είναι μονόδρομος για όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου» ανάφερε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου. «Δεν πρέπει να είμαστε δύο κόσμοι στα θέματα σωφρονισμού όπως κάποιοι στην αντιπολίτευση πιστεύουν» τόνισε. Ωστόσο υπογράμμισε πως «αναβάθμιση του σωφρονιστικού συστήματος δεν μπορεί να είναι ένας νέος νόμος Παρασκευόπουλου».