Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινωνική καταστροφή σε εξέλιξη και… μαφία σε δράση

Πυρ ομαδόν για εργασιακό, πληρωμή... σε ρεπό, άρση προστασίας πρώτης κατοικίας, πανδημικό ιδιωτικό χρέος και έκρηξη του οργανωμένου εγκλήματος. Αίτημα για παραίτηση Μ. Χρυσοχοΐδη.

ΣΥΡΙΖΑ: Κοινωνική καταστροφή σε εξέλιξη και… μαφία σε δράση

Δύο ήταν τα κεντρικά προεκλογικά αφηγήματα της ΝΔ: το «Μακεδονικό» και η δημόσια ασφάλεια. Στο πρώτο, έκανε τη γνωστή θεαματική τούμπα («θα τηρήσουμε και θα τιμήσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών») και στο δεύτερο, την απάντηση τη δίνουν οι διαστάσεις που έχει πάρει το οργανωμένο έγκλημα.

Η επισήμανση ανήκει σε κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, τα οποία προσθέτουν και τις άγριες πλευρές των κυβερνητικών επιλογών, που αρχίζουν να αναδύονται μετά την «ανάπαυλα ή τελεία, θα δείξει» από την πανδημία.

Πέραν του εργασιακού, που όπως έχει γίνει προφανές, θα παραμείνει στην κορυφή της πολιτικής αντιπαράθεσης και μετά την ψήφιση του (ακόμα υπό κατάθεση…) νομοσχεδίου του κ. Χατζηδάκη, η αξιωματική αντιπολίτευση καλωσόρισε τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού, υπενθυμίζοντας ότι φέρνει μαζί του την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Πριν καλά καλά ανοίξει η οικονομική δραστηριότητα, μετά από έξι μήνες lockdown και με πολλά δισ. ευρώ επιπλέον ιδιωτικού χρέους να βαραίνουν νοικοκυριά, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση από σήμερα αίρει το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας», δήλωσε χθες ο Αλέξης Τσίπρας.

Για να προσθέσει, «χιλιάδες οφειλέτες, εργαζόμενοι, επαγγελματίες και καταστηματάρχες οδηγούνται με συνοπτικές διαδικασίες στην πτώχευση και η περιουσία τους σε μαζικούς πλειστηριασμούς. Ο κ. Μητσοτάκης δεν αρνείται μόνο την πρότασή μας για ρύθμιση του πανδημικού χρέους με διαγραφή μέρους της βασικής οφειλής, αλλά αρνείται να δώσει έστω και μία ευκαιρία για τους οφειλέτες που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση.

Με δυο λόγια, υλοποιεί όσα δεν κατάφεραν με στυγνούς εκβιασμούς ούτε οι δανειστές για δέκα χρόνια: Από τη μία, μειώνει το εισόδημα των εργαζομένων και θεσμοθετεί την πληρωμή σε… ρεπό και από την άλλη, βγάζει στο σφυρί τα σπίτια τους.

Δεν πρόκειται απλά για το πιο νεοφιλελεύθερο σχέδιο αναδιάρθρωσης της οικονομίας. Πρόκειται για εν εξελίξει κοινωνική καταστροφή».

«Οι μαφίες ζητούν ανενόχλητες ζωτικό χώρο»

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος ζητούσε την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, λόγω της τροπής που παίρνει το αλληλοσκότωμα στο οργανωμένο έγκλημα, σε δημόσιους χώρους και σε ώρες αιχμής, με φόντο ανυποψίαστους πολίτες.

Αφού τόνισε ότι «στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη ασφάλεια νιώθει μόνο το οργανωμένο έγκλημα», ειρωνεύτηκε την απόφαση της κυβέρνησης, σ' αυτήν ακριβώς τη συγκυρία, να προχωρήσει στην ίδρυση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. «Ο κ. Χρυσοχοΐδης θα έπρεπε ήδη να είναι σπίτι του, η αποτυχία του είναι και προσωπική αποτυχία του κ. Μητσοτάκη που έταζε νόμο και τάξη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ακόμα πιο αιχμηρός εμφανίσθηκε ο πρώην υπουργός ΠΡΟΠΟ Νίκος Τόσκας: «Στόχευσαν πλατείες, πανεπιστήμια, νεολαία. Αποτέλεσμα; Οι μαφίες ανενόχλητες κινούνται για να αποκτήσουν ‘ζωτικό χώρο’. Αυτόν που έρχεται από ορισμένες γειτονιές-“αγορές” που δεν είναι τα Εξάρχεια: αυτό τον χώρο που εμείς τους στερούσαμε».

Σημειώνεται ότι η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε χθες για «πανβαλκανική μαφία που έχει αποφασίσει να μεταφερθεί στην Ελλάδα», επιτείνοντας την ανασφάλεια για το τι συμβαίνει το τελευταίο διάστημα…

Ιδιαίτερα επιθετικά στον κ. Χρυσοχοΐδη και ταυτόχρονα ειρωνικά για την «προστασία» του από μεγάλα μέσα ενημέρωσης κινήθηκε η προκάτοχός του, νυν γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη. Σε παρέμβασή της στη Βουλή τόνισε: «Ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε επί λέξει χτες: ‘το οργανωμένο έγκλημα έχει πολύ χρήμα και έχει αρχίσει εδώ και καιρό να το νομιμοποιεί σε επιχειρηματικές δραστηριότητες. Εάν έτσι εισέλθει στους θεσμούς, θα έχουμε ζήτημα κανονικής μαφίας’. Τι εννοεί; Έχει μπει το οργανωμένο έγκλημα στους θεσμούς; Φαντάζεστε επί ΣΥΡΙΖΑ να γινόταν τέτοια δήλωση; Η ΝΔ θα είχε ξεσηκώσει τον κόσμο. Τώρα είναι απλά Τρίτη (και καλό καλοκαίρι…)».

«Έχουμε 14 δολοφονίες επί κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά το επιτελικό κράτος κυνηγά τη νεολαία», δήλωσε, αντίστοιχα, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Σπίρτζης. Και συνέχισε: «Από την αρχή που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας, έχουν ιδρύσει τη ΔΡΑΣΗ, την ΟΔΟΣ, την πανεπιστημιακή αστυνομία, τους Πάνθηρες, σώματα δηλαδή που έχουν ως κατεύθυνση την καταστολή και δεν έχουν καμία σχέση με την καταπολέμηση του εγκλήματος», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v