Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Το πράσινο πιστοποιητικό λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας

«Είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε νωρίτερα από την 1η Ιουλίου το πιστοποιητικό και θα πρέπει κάθε κράτος να σεβαστεί την άποψη αυτή», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίασή του.

Μητσοτάκης: Το πράσινο πιστοποιητικό λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας

«Η Covid έδρασε ως μεγάλος επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και τις υπηρεσίες μας», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού EU Digital Covid Certificate, το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, του αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά και του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Πιερρακάκη, ο πρωθυπουργός μίλησε για ένα «σημαντικό ευρωπαϊκό εργαλείο, που θα προσφέρει ταχεία λωρίδα κυκλοφορίας για τους ταξιδιώτες, κάτι που είναι σημαντικό για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ε.Ε».

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «έχουμε αναπτύξει εδώ, με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό, που είναι ένα περίπλοκο εργαλείο λειτουργικότητας και συμπεριλαμβάνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται ένα κράτος-μέλος για να καλωσορίσει έναν ταξιδιώτη. Έχει συντελεστεί πολλή εργασία πίσω από αυτή την υπόθεση και θέλω να συγχαρώ την ομάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί διασφαλίσαμε ότι θα κινηθούμε ταχύτατα. Παράλληλα, βρήκαμε και τον αναγκαίο συμβιβασμό μεταξύ της Επιτροπής και του Κοινοβουλίου».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ως χώρα, «είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε νωρίτερα από την 1η Ιουλίου το πιστοποιητικό και θα πρέπει κάθε κράτος να σεβαστεί την άποψη αυτή, για να αποφύγουμε πολυπλοκότητες. Δεν θέλουμε να διαχωρίσουμε τους πολίτες σε δύο κατηγορίες, είναι ένα εργαλείο γρήγορων ταξιδιών, θα καταστήσει τα ταξίδια πιο γρήγορα, ειδικά το καλοκαίρι. Αυτή η πρωτοβουλία εκπροσωπεί το απαύγασμα της ευρωπαϊκής συνεργασίας και είναι μια υπενθύμιση ότι η Ε.Ε. μπορεί να βρει λύσεις, που θα οδηγήσουν σε μια γοργή αλλαγή».

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε «περήφανος που είναι εδώ, στην Ελλάδα, όπου ανακοινώνεται αυτό το πολύ σημαντικό εργαλείο για την Ευρώπη». Όπως είπε, «όταν αντιμετωπίζουμε μια τέτοια κρίση, η ανάγκη συνεργασίας είναι πολύ σημαντική σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Κορυφαία προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός, γι’ αυτό επενδύσαμε πολλά χρήματα σε αυτόν. Είναι ένα τεράστιο επίτευγμα στην Ε.Ε. η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών και σημαντικό να καταδείξουμε την αλληλεγγύη μας».

Απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Μισέλ ανέφερε: «Όταν εσείς ξεκινήσατε αυτή την ιδέα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού σε επίπεδο Ε.Ε., ήταν το κλειδί για να ετοιμάσουμε αυτή τη στιγμή, για να μιλήσουμε για το άνοιγμα της κοινωνίας. Δεν ήταν εύκολο. Πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καταλήξαμε σε συμφωνία μεταξύ Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς εστίασε σε δύο κομβικές, όπως είπε, λέξεις, που επιστεγάζουν το όλο εγχείρημα. «Την αλληλεγγύη και την αποφασιστικότητα… Μιλάμε για ένα ευρωπαϊκό προϊόν, σύμφωνα με τις δικές μας αξίες, απολύτως συμβατό με τα δεδομένα, με τις ρυθμίσεις ιδιωτικότητας και την ασφάλεια και οι Ευρωπαίοι μπορούν να το χρησιμοποιήσουν χωρίς φόβο. Η ελληνική πλατφόρμα είναι μια από τις πρώτες που είναι λειτουργικά έτοιμες στην Ευρώπη. Αν αναλογιστούμε και το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, φαίνεται πως τα πράγματα πάνε καλά σε αυτή τη χώρα. Εύχομαι ελεύθερη κινητικότητα σε όλη την Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Πιερρακάκης περιέγραψε τον τρόπο λειτουργίας της σχετικής πλατφόρμας και τον τρόπο έκδοσης του πιστοποιητικού, μίλησε για «διαλειτουργικότητα του πιστοποιητικού στην ΕΕ με εγγύηση των προσωπικών δεδομένων», ενώ υπογράμμισε τη δυνατότητα έκδοσης ελληνικού πιστοποιητικού από τους τουρίστες, εφόσον αυτοί κάνουν το τεστ στη χώρα μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v