Βουλή: Χωρίς… λευκό καπνό η συζήτηση του νομοσχεδίου για τους αποδήμους

Δεν συγκεντρώνονται 200 θετικές ψήφοι, καθώς διαφωνούν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25. Δεύτερη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια.

Βουλή: Χωρίς… λευκό καπνό η συζήτηση του νομοσχεδίου για τους αποδήμους

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να ψηφίζουν οι απόδημοι από τον τόπο κατοικίας τους. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών -που προβλέπει άρση των περιορισμών- συζητείται σήμερα για δεύτερη ημέρα στην Ολομέλεια, ωστόσο δεν αναμένεται να συγκεντρώσει τα 200 «ναι» που απαιτούνται (καθώς δεν υπερψηφίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25).

Υπενθυμίζεται πως το 2019 είχε περάσει με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή νόμος που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους. Ωστόσο θα πρέπει να τηρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ειδικότερα να έχουν διετή παραμονή στη χώρα την τελευταία 35ετία και να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση μέσα στην τελευταία διετία.

«Εμείς θέλουμε η ψήφος των κατοίκων του εξωτερικού να είναι ισότιμη και να προσμετράται στο εκλογικό αποτέλεσμα. Όλα τα υπόλοιπα μπαίνουν στο πλαίσιο μιας τεχνικής συζήτησης, την οποία είμαστε έτοιμοι να κάνουμε», τόνισε στην Ολομέλεια ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης. Συνέχισε λέγοντας, «είμαι έτοιμος να συμφωνήσουμε στα πάντα και θα είμαι απολύτως ανεκτικός για να διαμορφώσουμε αυτού του τύπου τη συναίνεση. Όμως, δεν πρόκειται να παίξουμε με "ίσως" ή με "αλλά". Θέλουμε καθαρές κουβέντες». Παράλληλα κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει δεκτές τις δύο αυτές προϋποθέσεις και να ξεκινήσει η τεχνική αυτή συζήτηση.

Κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ άσκησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θεόδωρος Λιβάνιος, θέτοντας το ερώτημα «τι φοβάται η αξιωματική αντιπολίτευση;». Παράλληλα σημείωσε «λυπάμαι πραγματικά γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ένα ισχυρό θεσμικό βέτο που δεν επιτρέπει απρόσκοπτα σε όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα».

Σφοδρά πυρά στον υπουργό Εσωτερικών εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Γ. Ραγκούσης. Μεταξύ άλλων σημείωσε, «το μόνο που θα μείνει, κύριε Βορίδη, στην ιστορία είναι η ισχύς του νόμου του 2019. Δείτε τι θα κάνετε για την καλύτερη και πιο άρτια εφαρμογή αυτού του νόμου. Δείτε τι θα κάνετε για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των Ελλήνων και των Ελληνίδων του εξωτερικού στο πλαίσιο αυτού του νόμου στις επόμενες εκλογές. Δείτε τι θα κάνετε, ώστε όλη η προσπάθεια κινητοποίησης των Ελλήνων και των Ελληνίδων του εξωτερικού να γίνει με διαφανείς και νόμιμες διαδικασίες, όσον αφορά τα επικοινωνιακά και την προσπάθεια προσέλκυσης μέσω καμπάνιας που πρέπει να γίνει και ούτω καθεξής, και αφήστε τα υπόλοιπα»

Ο κ. Ραγκούσης συνέχισε λέγοντας, «ούτε σε εσάς, κατά τη γνώμη μου, ως κόμμα ιστορικά αξίζει μια τέτοια στάση ούτε πολύ περισσότερο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ούτε ακόμη περισσότερο στους Έλληνες και τις Ελληνίδες του εξωτερικού, μια τέτοια στάση που -επαναλαμβάνω- μετατρέπει σε γελοιοποίηση την ίδια αυτή τη γελοιότητα που αποφασίσατε να φέρετε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Γιώργος Φραγγίδης είπε ότι  «η Διασπορά είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού και πρέπει να αποκτήσει φωνή, που θα μπορεί να ακουστεί καθαρά και δυνατά». Αναφερόμενος στους Έλληνες του εξωτερικού υπογράμμισε ότι «το δικαίωμα ισότιμης ψήφου, χωρίς περιορισμούς, είναι αναμφίβολα μία έμπρακτη απόδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους αλλά και ισότιμης μεταχείρισης».

Για «τυχοδιωκτισμό και πολιτικά παιχνίδια» στις πλάτες των αποδήμων μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης. Παράλληλα υπενθύμισε πως όταν ψηφίστηκε ο προηγούμενος νόμος, η κυβέρνηση τον εξυμνούσε και έθεσε το ερώτημα «τι άλλαξε από τότε;».

«Όλοι οι Έλληνες απόδημοι έχουν δικαίωμα ψήφου. Ξεκάθαρα πράγματα», είπε ο Κωνσταντίνος Χήτας, αναφέροντας πως η Ελληνική Λύση θα ψηφίσει το νομοσχέδιο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο, καθώς δεν προβλέπει την ισότιμη ψήφο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v