Δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια η Μ. Γιαννάκου

«Εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω» ανέφερε η Μ. Γιαννάκου. Για προσωπικά βιώματα κάνει λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας. Πυρά και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία από ΣΥΡΙΖΑ. Αλλαγές ανακοίνωσε ο Κ. Τσιάρας.

Δεν ψηφίζει το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια η Μ. Γιαννάκου

Αντιδράσεις στη «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα εξακολουθεί να προκαλεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την συνεπιμέλεια των παιδιών. Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μ. Γιαννάκου σημείωσε χαρακτηριστικά «εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω». Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε σήμερα, με το νομοσχέδιο να δέχεται «πυρά» και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται πως με συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου έχει διαφωνήσει και η ‘Ολγα Κεφαλογιάννη. Μάλιστα η Μ. Γιαννάκου και η Ολ. Κεφαλογιάννη είχαν καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δέκα συνολικά τροπολογίες. Να σημειωθεί πως και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μ. Βολουδάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη λέξη «εξίσου» που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο όσον αφορά στην άσκηση γονικής μέριμνας.

Μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια η Μ. Γιαννάκου ανέφερε «καλό είναι να απευθυνόμαστε στην επιστημονική κοινότητα, η οποία αναδεικνύει αυτό που λέει η κοινή λογική. Τα παιδιά έχουν ανάγκη και από τους δύο γονείς. Δεν υπάρχει λογικός άνθρωπος που το αμφισβητεί αυτό. Δεν πρέπει να υπάρχει όμως οριζόντια και άκαμπτη ρύθμιση της επιμέλειας των παιδιών». Μάλιστα σημείωσε : «πολύ φοβάμαι ότι το σχέδιο νόμου θα δημιουργήσει περισσότερες δικαστικές προσφυγές και εντάσεις και από τη στιγμή που δεν αλλάζει το «εξίσου», το 1/3 και το «οριστική» (αναφέρεται στη διάταξη που προβλέπει οριστική απόφαση του δικαστηρίου στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας). Εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω».

Για ένα νομοσχέδιο που «αντί να ενώνει, διχάζει» και αντί «να λύνει, δημιουργεί προβλήματα» έκανε λόγο από τη Νέα Δημοκρατία η Ολγα Κεφαλογιάννη. Παράλληλα σημείωσε πως «η πεποίθηση μας είναι ότι είμαστε εδώ, για να προχωράμε μαζί, συνθέτοντας για ένα τόσο σπουδαίο θέμα όσο αυτό του νομοσχεδίου. Γι΄αυτό και οι τροπολογίες που καταθέσαμε από κοινού με την κ. Γιαννάκου, αποσκοπούν στη διόρθωση μιας λογικής που εσφαλμένα αποτυπώθηκε στο νομοσχέδιο».

Νωρίτερα σε παρέμβαση του ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας αναφέρθηκε σε δήλωση που είχε κάνει τις προηγούμενες ημέρες για τα προσωπικά βιώματα των βουλευτών σχετικά με το ζήτημα της συνεπιμέλειας και της γονικής μέριμνας. «Προσωπικά βιώματα έχουμε όλοι. Προφανώς το λέω απευθυνόμενος και στην αξιότιμη πρώην υπουργό κυρία Γιαννάκου. Προφανώς δεν εμπεριείχε οποιαδήποτε μομφή η δική μου τοποθέτηση, απέναντι στα όσα ενδεχομένως η ίδια μάς προβάλει ως δικές της αντιστάσεις» είπε.«Σέβομαι τις διαφορετικές απόψεις. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό» προσέθεσε.

Στο μεταξύ συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η κριτική της αντιπολίτευσης στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, ενώ αναμένεται αύριο να παρέμβει στην Ολομέλεια και ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας. Με προωθούμενες διατάξεις διαφωνεί επίσης το Κίνημα Αλλαγής και αύριο αναμένεται ομιλία της προέδρου του κόμματος Φώφης Γεννήματα

Σε υψηλούς τόνους κριτική στο νομοσχέδιο - το οποίο και θα καταψηφίσει- άσκησε η αξιωματική αντιπολίτευση. «Η Νέα Δημοκρατία δεν διστάζει να προωθήσει τα όποια συμφέροντα ακόμη και στον ευαίσθητο τομέα του οικογενειακού δικαίου και μάλιστα εις βάρος των παιδιών» ανέφερε η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη. Παράλληλα σημείωσε πως «σήμερα η κυβέρνηση επιτίθεται στα δικαιώματα των παιδιών. Επίκεντρο δεν θα είναι πια, όπως ήταν μέχρι τώρα, το «συμφέρον του τέκνου», το οποίο θυμίζω ότι κρινόταν εξατομικευμένα στο δικαστήριο για το κάθε παιδί».

Τρεις τροπολογίες κατέθεσε το ΚΚΕ, που λέει «παρών» στο νομοσχέδιο. Η πρώτη αφορά σε οικονομικά μέτρα στήριξης των διαζευγμένων γονέων. Η δεύτερη αφορά στην απάλειψη της υποχρέωσης των δύο γονέων να έχουν ο καθένας ξεχωριστό δικηγόρο στην περίπτωση συναινετικού διαζυγίου. Τέλος η τρίτη τροπολογία αφορά στην απάλειψη των διατάξεων για ιδιωτική διαμεσολάβηση όταν οι διαζευγμένοι γονείς δεν βρίσκουν κοινά αποδεκτές λύσεις για τη ρύθμιση των σχέσεών τους με το παιδί.

Σημειώνεται πως στην έναρξη της συνεδρίασης το ΜέΡΑ 25 είχε καταθέσει ένσταση αντισυνταγματικότητας για τα άρθρα 5 παρ. 2 (για το «συμφέρον του τέκνου») και 13 (για το δικαίωμα επικοινωνίας με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει το παιδί). Η ένταση απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο «εργαλειοποιεί τα παιδιά και θέτει σε περισσότερο κίνδυνο την κατάσταση της ισότητας των φύλων και της οικιακής ειρήνης».

Στο μεταξύ η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής σε έκθεση της αναφέρει πως το συμφέρον του παιδιού είναι αόριστη νομική έννοια που εξειδικεύεται σε κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Παράλληλα σημειώνει ότι χρήζουν αποσαφήνισης και ο όρος «εξίσου» στην άσκηση γονικής μέριμνας και ο χρόνος επικοινωνίας του παιδιού με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει, στο 1/3 του συνολικού χρόνου, διότι μπορεί να οδηγήσει στην εναλλασσόμενη κατοικία.

Αλλαγές ανακοίνωσε ο Κ. Τσιάρας

Νομοτεχνικές βελτιώσεις ανακοίνωσε στην Ολομέλεια ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας Ειδικότερα:

-Προστίθεται  στο άρθρο 1510 του Αστικού Κώδικα, για τη γονική μέριμνα, η φράση «και εξίσου».  Το  εδάφιο διαμορφώνεται ως έξη : «η μέριμνα για το ανήλικο τέκνο είναι καθήκον και δικαίωμα των γονέων (γονική μέριμνα), οι όποιοι την ασκούν από κοινού και εξίσου».

-Εξαιρείται η περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας από τη δυνατότητα προσφυγής σε διαμεσολάβηση για την άσκηση της γονικής μέριμνας.

-Στο  αντικείμενο των σεμιναρίων για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών περιλαμβάνεται ιδίως η Διεθνής Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v