Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γαλάζια κινητοποίηση μετά το lockdown

Σε εκλογική εγρήγορση οι βουλευτές και οι πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας, «για παν ενδεχόμενο». Προσλήψεις, περιοδείες και εγκαίνια αυξάνουν τους… σφυγμούς. Κατηγορηματικό «όχι» του Μαξίμου, έμφαση στον τουρισμό από Μητσοτάκη.

Γαλάζια κινητοποίηση μετά το lockdown

Μπορεί το Μέγαρο Μαξίμου να απορρίπτει εμφατικά τα όποια σενάρια πρόωρων εκλογών, που τις τελευταίες μέρες επανήλθαν στο προσκήνιο, ωστόσο οι βουλευτές αλλά και οι πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας βρίσκονται σε… εγρήγορση. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι τελικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τον διαφαινόμενο έλεγχο της πανδημίας, το φθινόπωρο θα ενδώσει στις… Σειρήνες, δεδομένης της υπεροχής της Νέας Δημοκρατίας, όπως τουλάχιστον καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις και προκειμένου να «κάψει» την απλή αναλογική με την οποία θα στηθούν οι επόμενες κάλπες. Το θέμα συζητείται έντονα στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις των μελών της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου -καλού κακού- επικρατεί έντονη κινητικότητα. Ο κάθε βουλευτής θέλει να «κτίσει» τις βάσεις και το αφήγημα με το οποίο θα κατέβει στις επόμενες εκλογές και με το οποίο θα προσπαθήσει να πείσει τους ψηφοφόρους να τον εμπιστευτούν ξανά.

Ήδη, για να αποφευχθεί πιθανός… αιφνιδιασμός, σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες και στα πολιτικά γραφεία αρχίζουν να ανεβαίνουν οι «σφυγμοί», μετά τη μακρά νηνεμία λόγω του lockdown. «Θεωρώ ότι εκλογές δεν θα γίνουν φέτος. Ωστόσο, οφείλω να είμαι έτοιμος ανά πάσα στιγμή και βάσει αυτού κινούμαι», αναφέρει στο Euro2day.gr βουλευτής που εκλέγεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ άλλος, από την Περιφέρεια, χαρακτηρίζει «σοβαρό το ενδεχόμενο να πάμε σε διπλές εκλογές μέχρι το τέλος του χρόνου, ζητώντας ανανέωση της λαϊκής εντολής στη μετά Covid εποχή».   

Σημειώνεται ότι ακόμα και αν η Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές κάλπες λάβει το ίδιο ποσοστό με τον Ιούλιο του 2019, λόγω του συστήματος της απλής αναλογικής, θα λάβει 28 έδρες λιγότερες, δηλαδή 130 αντί για 158 που έχει σήμερα. Όπερ σημαίνει «ανακάτεμα της τράπουλας» και απώλεια της έδρας για 28 νυν βουλευτές.

Ακαδημαϊκός χάρτης

Πάντως, ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Στεργίου, ως θεσμικά αρμόδιος για τις γαλάζιες λίστες, διέγραψαν από αυτές το πρώτο όνομα εν ενεργεία βουλευτή. Του Κώστα Τζαβάρα από την Ηλεία, ο οποίος προανήγγειλε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, εκφράζοντας τη δυσφορία του για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η σύνταξη του νέου ακαδημαϊκού χάρτη.

Από τα θέματα, εξάλλου, που σχολιάστηκαν χθες εντός της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν οι επίσημες ανακοινώσεις για νέες προσλήψεις στο δημόσιο (μόνιμους δασκάλους και καθηγητές, καθώς και 4.000 μόνιμους νοσηλευτές), κάτι που κατά κάποιους αναδίδει άρωμα… εκλογών. Το σενάριο αυτό ενισχύεται από τις περιοδείες που ετοιμάζεται ο κ. Μητσοτάκης να κάνει σε όλη τη χώρα, όπως άλλωστε και τα εγκαίνια έργων υποδομών που αρχίζουν από εδώ και πέρα να πολλαπλασιάζονται.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στην εκδήλωση για τα εγκαίνια των 14 Αεροδρομίων διαχείρισης Fraport Greece, που θα πραγματοποιηθεί στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να δώσει για μία ακόμη φορά έμφαση στο άνοιγμα του τουρισμού, όπως έκανε και χθες, παρεμβαίνοντας στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσαν το γερμανικό φόρουμ Hessischer Kreis και η Boston Consulting Group. Μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι ενθαρρύνει τους επισκέπτες να έρθουν στη χώρα, καθώς τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, σημειώνοντας: «Δεν πρόκειται να κάνουμε οποιονδήποτε συμβιβασμό σε ό,τι αφορά την ασφάλεια, καθώς θα καλωσορίζουμε ανθρώπους στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Ωστόσο, το καλοκαίρι του 2021 είναι πολύ διαφορετικό από το καλοκαίρι του 2020». Εξέφρασε δε την ελπίδα φέτος «να ξεπεράσουμε το 50% σε σχέση με το 2019».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v