Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξορμήσεις σε δύο ταμπλό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Τι περιλαμβάνει η πρωθυπουργική ατζέντα στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής στο Πόρτο. Ο Πέντρο Σάντσες και οι συμμαχίες στον ευρωπαϊκό Νότο. Στοχευμένες επισκέψεις εντός των συνόρων, με φόντο την επόμενη μέρα.

Εξορμήσεις σε δύο ταμπλό από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στους ρυθμούς της μετά-Covid εποχής έχει αρχίσει να κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συμμετέχει στις συζητήσεις για τις δυνατότητες και τον τρόπο επανεκκίνησης της κοινωνίας, καθώς και της επιστροφής της ζωής των πολιτών σε κανονικούς ρυθμούς. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός κινείται σε δύο επίπεδα, με στοχευμένες επαφές σε διεθνές επίπεδο, αλλά και με επισκέψεις εντός των ελληνικών τειχών, θέλοντας να σηματοδοτήσει τη νέα αρχή την οποία επαγγέλλεται.

Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης σήμερα θα λάβει μέρος στις εργασίες της Κοινωνικής Συνόδου Κορυφής του Πόρτο, την οποία διοργανώνει η πορτογαλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχικά, θα συμμετάσχει στις εργασίες της Ολομέλειας και στη θεματική συνεδρίαση για την εργασία, ενώ το απόγευμα θα παρακαθίσει στο ανεπίσημο δείπνο εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η συγκεκριμένη Σύνοδος εστιάζει την προσοχή της στην υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και στο Σχέδιο Δράσης για την επιτάχυνση της υλοποίησής του, που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 4 Μαρτίου. Στόχος είναι να καθοριστεί η ευρωπαϊκή ατζέντα κοινωνικής πολιτικής για την επόμενη δεκαετία και η αντιμετώπιση των σημερινών και αυριανών προκλήσεων, ώστε να μη βρεθεί κανένας στο περιθώριο. Ο στόχος αυτός, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, «υπηρετείται από την αρχή της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση, με κεντρικό πυλώνα του πλέγματος στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων την προστασία της απασχόλησης και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας». Αυτή ακριβώς η φιλοσοφία, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αποτυπώνεται και στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εστιάζει στον «πράσινο» και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας, στις επενδύσεις και σε προγράμματα δεξιοτήτων για εργαζόμενους, αλλά και σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου.

Στο Πόρτο -στην πρώτη Σύνοδο που διεξάγεται με φυσική παρουσία των 27 ηγετών από τον περασμένο Δεκέμβριο- θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων τόσο για το  πιστοποιητικό εμβολιασμού όσο και για τα εμβολιαστικά προγράμματα στην Ευρώπη, αλλά και για τις πατέντες των εμβολίων, για τις οποίες έχει ξεσπάσει πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει στους ομολόγους του την ανάγκη χαρακτηρισμού του εμβολίου ως δημόσιου αγαθού. 

Κοινά προβλήματα

Αύριο, Σάββατο, ο πρωθυπουργός θα λάβει μέρος στην άτυπη σύσκεψη των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., ενώ θα ακολουθήσει η τηλεδιάσκεψη κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει τις κατ’ ιδίαν επαφές με ξένους ηγέτες και, κατόπιν του πρόσφατου τετ α τετ με τον Μάριο Ντράγκι στη Λιβύη, την προσεχή Δευτέρα θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέντρο Σάντσες. Το συγκεκριμένο ραντεβού θα πραγματοποιηθεί στη σκιά της αποχώρησης από την πολιτική σκηνή της Ιβηρικής χώρας του επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, τον «πολιτικό και ιδεολογικό συνοδοιπόρο του Αλέξη Τσίπρα», όπως λένε χαρακτηριστικά στο Μέγαρο Μαξίμου. Αποτελεί, σύμφωνα με τους καλά γνωρίζοντες, έναν κρίκο στην αλυσίδα του εγχειρήματος σύσφιξης των σχέσεων των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, που εν πολλοίς έχουν να αντιμετωπίσουν κοινά προβλήματα σε σχέση με την πανδημία, την οικονομία και το μεταναστευτικό.  

Πέραν βέβαια των διεθνών επαφών του, ο πρωθυπουργός το επόμενο διάστημα θα συνεχίσει, μετά τη Θεσσαλονίκη και την Κόρινθο, τις εγχώριες επισκέψεις του σε αρκετές περιφερειακές ενότητες της χώρας, συνδυάζοντάς τες με έργα υποδομών ή άλλες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, με φόντο την επόμενη μέρα της πανδημίας. Στη σχετική ατζέντα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η Κρήτη και τα έργα στον Βόρειο Οδικό Άξονα και η Σάμος, όπου ολοκληρώνεται η κατασκευή της νέας δομής για τους πρόσφυγες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v