Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το θετικό αφήγημα της επόμενης μέρας προτάσσει ο Κ. Μητσοτάκης

Τα ενθαρρυντικά μηνύματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και το αισιόδοξο σενάριο για τον τουρισμό. Η «ψήφος εμπιστοσύνης» της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και ο στόχος της επανεκκίνησης της οικονομίας.

Το θετικό αφήγημα της επόμενης μέρας προτάσσει ο Κ. Μητσοτάκης

Μηνύματα αισιοδοξίας όσον αφορά την πορεία της πανδημίας, καθώς και για την οικονομία κατά την επόμενη του κορωνοϊού μέρα επιχειρεί να εκπέμψει σε καθημερινή πλέον βάση η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αποδέκτες, τόσο το εσωτερικό της χώρας όσο και το εξωτερικό, με φόντο το επικείμενο άνοιγμα του τουρισμού και το γενικό προσκλητήριο που απευθύνει η κυβέρνηση στους υποψήφιους ξένους επισκέπτες.  
«Θεωρώ πως ο τουρισμός μας έχει αντλήσει μεγάλη εμπειρία από την περσινή χρονιά. Θα ανοίξουμε με ασφαλή και προστατευμένο τρόπο, ενώ ταυτόχρονα θα προσφέρουμε το πακέτο της "ελληνικής εμπειρίας" στους τουρίστες που θα επιλέξουν να έρθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, στη συνέντευξή του, στο πλαίσιο του συνεδρίου των «Financial Times», εξηγώντας ότι αν θέλει κάποιος να ταξιδέψει στη χώρα μας χωρίς να υποβληθεί σε περιορισμούς καραντίνας, θα πρέπει να είναι σε θέση να παρουσιάσει στις ελληνικές αρχές πιστοποιητικό εμβολιασμού, μια βεβαίωση πως έχει περάσει πια την ασθένεια ή ένα αρνητικό τεστ.

Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για ενθαρρυντικές εξελίξεις σε σχέση με την υγειονομική κρίση και ειδικά τη μείωση της πίεσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ενώ στην κορυφή της ατζέντας έχουν τους εμβολιασμούς, τη μαζική χρήση self-tests και το γεγονός ότι πλέον οι περισσότερες δραστηριότητές μας μπορούν να γίνονται σε εξωτερικούς χώρους. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βλέπει «ριζική βελτίωση της κατάστασης τους επόμενους μήνες» και θεωρεί βέβαιο πως σε ένα μήνα «θα είναι πολύ διαφορετική» προς το καλύτερο.

Αλλά και στην οικονομία, ο πρωθυπουργός αξιολογεί θετικά το γεγονός ότι «είμαστε σε καλύτερη θέση από κάποιους ανταγωνιστές μας στο Νότο» και μιλά για «ουσιαστική επανεκκίνηση», με σύμμαχο την «επιπρόσθετη δεξαμενή κεφαλαίων» του Ταμείου Ανάκαμψης. Το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη χθεσινή έκδοση 5ετούς ομολόγου, λίγες ημέρες μετά την αναβάθμιση από τη Standard & Poor’s. Τα ερμηνεύουν ως ψήφο εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και «πράσινο φως» για να προχωρήσει η υλοποίηση της προαναγγελθείσας μεταρρυθμιστικής ατζέντας. Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι παρά την πανδημία, υλοποιείται μέρος των προεκλογικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας, όπως η μείωση της φορολογίας.  

«Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις»

Μία από τις πλέον συμβολικές -κατά την κυβέρνηση- μεταρρυθμίσεις είναι  το νομοσχέδιο για την εργασία, με τη σύγκρουση με την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα να αναμένεται σφοδρή. Όπως ανέφερε χθες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, «έχουν διαστρεβλωθεί πολλά πράγματα, όπως η κατάργηση του οκταώρου, η οποία προφανώς δεν ισχύει. Ο ΣΥΡΙΖΑ τοποθετείται -υπάρχει και ένα φυλλάδιο που κυκλοφορεί- επί ενός νομοσχεδίου το οποίο δεν έχει τεθεί καν σε διαβούλευση. Είναι ένα νομοσχέδιο με πολύ προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, που φέρνει τη νομοθεσία στον σημερινό αιώνα, στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και στην πραγματική ζωή, που ζουν όλοι οι εργαζόμενοι, ειδικά στον ιδιωτικό τομέα».

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία «θα εκσυγχρονίσει τον μηχανισμό εφαρμογής του ωραρίου προς όφελος του εργαζόμενου και κατά της ανομίας και της μαύρης εργασίας. Θα απαντήσει σε ζητήματα της εποχής, όπως η τηλεργασία, θεσπίζοντας και το δικαίωμα της αποσύνδεσης».

Στο Μέγαρο Μαξίμου σχολίαζαν, εξάλλου, χθες και την απόφαση του Πάμπλο Ιγκλέσιας, ηγέτη των Ποδέμος στην Ισπανία, να αποχωρήσει από την πολιτική, μετά την ήττα στις περιφερειακές εκλογές της Μαδρίτης. «Το κύμα λαϊκισμού που σάρωνε την Ευρώπη κόπασε. Το ίδιο έγινε και στην Ελλάδα. Ο "αδελφικός φίλος" του κ. Ιγκλέσιας, ο Αλέξης Τσίπρας, δεν λέει να το καταλάβει. Εξακολουθεί να ποντάρει στον λαϊκισμό, στο "όχι σε όλα", στις ανέξοδες υποσχέσεις και στα ψέματα», σημειώνουν στην κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v