Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγή κλίματος με τους εμβολιασμούς βλέπουν στην κυβέρνηση

Και πολιτικό κέρδος διαβλέπει από την επιτάχυνση και ηλικιακή διεύρυνση των εμβολιασμών. Ικανοποίηση στο Μαξίμου από τις δημοσκοπήσεις. Έκκληση προς τους πολίτες να ανταποκριθούν στο «δώρο της επιστήμης».

Αλλαγή κλίματος με τους εμβολιασμούς βλέπουν στην κυβέρνηση

Πολιτικά οφέλη, με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, βλέπουν στην Κυβέρνηση. Η εικόνα που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων δόσεων και κατ’ επέκταση των εμβολιασμένων πολιτών, σε συνδυασμό με την ηλικιακή διεύρυνση όσων δικαιούνται αυτής της δυνατότητας, βελτιώνει την ψυχολογία του κόσμου και δίνει πόντους στην κυβερνώσα παράταξη, μετά από μια περίοδο δημοσκοπικής ύφεσης.

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν χθες την ικανοποίησή τους από τα ευρήματα της νέας έρευνας της εταιρείας Pulse (για τον ΣΚΑΪ), αλλά και το Βαρόμετρο της Opinion Poll και παρέπεμπαν αφενός στο γεγονός ότι η αποδοχή των εμβολίων φτάνει το 75% των ερωτηθέντων και αφετέρου στο 56% των πολιτών που θα έκαναν το εμβόλιο το συντομότερο δυνατόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή παρέμβασή του στο υπουργικό συμβούλιο, προχώρησε σε δύο «ειλικρινείς», όπως τις χαρακτήρισε, προτροπές: στο ότι το καλύτερο εμβόλιο είναι το πιο γρήγορο εμβόλιο, «συνεπώς όλοι, κυρίως οι μεγαλύτεροι, ας σπεύσουν να το κάνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται» και στο ότι κάθε νέο βήμα πρέπει να γίνεται με ασφάλεια, δηλαδή με συνεχή self - test, αποστάσεις, μάσκα και ατομική υγιεινή. Με αυτόν τον τρόπο, διεμήνυσε, «ό,τι ανοίγει στη χώρα να μη χρειαστεί να ξανακλείσει».

Καθώς η περίμετρος της εκστρατείας εμβολιασμού διευρύνεται ώστε να καλύψει περισσότερες ηλικιακές ομάδες, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι η Ελλάδα μπορεί να πλησιάσει το ορόσημο των 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών στα τέλη Μαΐου. Ο μήνας αυτός, όπως επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, «θα είναι ένας μήνας κανονικότητας, υπό την προϋπόθεση να γίνουν οι εμβολιασμοί». Σημείωσε δε πως πρέπει σε κάθε ευκαιρία να υπογραμμίζεται με ένταση η αναγκαιότητα των εμβολιασμών, όχι μόνο για τις ζωές των ανθρώπων, αλλά και για την οικονομία.

Δυσάρεστες περιπέτειες

Σε κάθε ευκαιρία, τα κυβερνητικά στελέχη απευθύνουν έκκληση στους πολίτες που δικαιούνται, να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες να μπουν σε δυσάρεστες περιπέτειες. Το εμβόλιο, κατά τον πρωθυπουργό, «δεν είναι μόνο ατομικό διαβατήριο υγείας και ελευθερίας, αλλά και προϋπόθεση υγείας και ελευθερίας ολόκληρης της κοινωνίας, αφετηρία μιας καλύτερης ζωής για όλους».

Όπως έγινε γνωστό, σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 30-39 ετών (με AstraZeneca), τη Μεγάλη Πέμπτη της ηλικιακής ομάδας 40-44 (της ίδιας εταιρίας) και το Μεγάλο Σάββατο για όσους είναι 45-49 ετών, που θα έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν με οποιοδήποτε από τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια.

Προβληματισμό πάντως προκάλεσε η χθεσινή σύσταση της προέδρου της Εθνικής Επιτροπής εμβολιασμού κ. Θεοδωρίδου, ότι εμβόλια με ιικό φορέα, όπως της AstraZeneca, καλό θα είναι να αποφεύγονται από γυναίκες που είναι έγκυες ή επιθυμούν να γίνουν μητέρες. Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς έκανε γνωστό πως η δεύτερη φάση του εμβολιαστικού προγράμματος, από το φθινόπωρο, θα αφορά μόνο εμβόλια της τεχνολογίας mRNA που καλύπτουν και τις μεταλλάξεις, τα οποία θα παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, «φωτογραφίζοντας» διαπραγμάτευση μόνο με την κοινοπραξία Pfizer/BioNTech. Όπως είπε, αυτά τα εμβόλια θα είναι έτοιμα πριν το τέλος του έτους και έκανε λόγο για 900 εκατ. δόσεις το 2022 και 900 εκατ. δόσεις το 2023.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v