Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους εμβολιασμούς ποντάρει η κυβέρνηση για το ασφαλές άνοιγμα

Το ρίσκο του ταυτόχρονου ανοίγματος και το στοίχημα του τουρισμού. Η έκκληση προς τους πολίτες και η νέα γραμμή εμβολιασμού στους τριαντάρηδες. Ποιο το επιχείρημα για το Πάσχα στην… πόλη.

Στους εμβολιασμούς ποντάρει η κυβέρνηση για το ασφαλές άνοιγμα

Ο κύβος ερρίφθη και η κυβέρνηση, με τις… ευλογίες της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ανοίγει από τον άλλο μήνα κοινωνία και οικονομία, εφόσον «δεν θα προκύψει νέα έξαρση». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο χθεσινό διάγγελμά του, παρά την παρατεταμένη ασφυκτική πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αφήνουμε πίσω τα πιο δύσκολα και ότι το καλοκαίρι θα είναι «μεγαλύτερης ελευθερίας και ευημερίας». Διευκρίνισε πάντως ότι «τα δεδομένα γεννούν αισιοδοξία, όμως, προϋποθέτουν και πειθαρχία», καλώντας όλους να μην παρεκκλίνουν των συστάσεων των ειδικών, προκειμένου να γίνει με ασφάλεια η σταδιακή και οριστική άρση των περιορισμών.

Εκ των πραγμάτων, πάντως, το ταυτόχρονο άνοιγμα αρκετών δραστηριοτήτων κρύβει και ένα ρίσκο, όταν μάλιστα το επιδημιολογικό φορτίο εκείνης της χρονικής στιγμής είναι άγνωστο και όταν στα μέσα Μαΐου θα πρέπει να κερδηθεί το μείζον στοίχημα της επίσημης έναρξης της τουριστικής σεζόν. Τότε που το υγειονομικό τοπίο στη χώρα θα πρέπει να έχει θετικό πρόσημο, για να μην αποτύχει εν τη γενέσει του το συγκεκριμένο εγχείρημα.

Υπό το πρίσμα αυτό, για την επιτυχία του, το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει πολλά στους μαζικούς εμβολιασμούς, με τον κ. Μητσοτάκη να αναγνωρίζει ότι «δεν είμαστε ακόμα στα ποσοστά που θέλουμε», όμως να δηλώνει βέβαιος πως «το τείχος ανοσίας χτίζεται με γρήγορους ρυθμούς». Στο πλαίσιο αυτό, παρακάλεσε τους πολίτες να θωρακίσουν την υγεία τους «με αυτό το μεγάλο δώρο της επιστήμης», ενώ έκανε γνωστό ότι από τη Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινά και μία νέα γραμμή εμβολιασμού για ηλικίες άνω των 30 ετών, με ταχύτατη διαδικασία.

Με τις δύο δόσεις

Μέχρι χθες, είχαν πραγματοποιηθεί 2.645.000 εμβολιασμοί, εκ των οποίων 1.870.000 είναι πολίτες οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ένα ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού 17,8%, και 775.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, ποσοστό 7,4%. Σύμφωνα δε με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ενδεχομένως τον Μάιο να φτάσουμε  μέχρι και τα 2,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και τον Ιούνιο μέχρι τα 4 εκατομμύρια.

Όσον αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 3 Μαΐου επαναλειτουργεί η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους και η κυκλοφορία διευρύνεται έως τις 11 το βράδυ, στις 10 Μαΐου ανοίγουν και πάλι γυμνάσια και δημοτικά σχολεία, ενώ το Σάββατο 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός, απελευθερώνονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις και θα επιτραπούν ορισμένες δραστηριότητες του Πολιτισμού.

Για να επιτευχθούν αυτά, σύμφωνα με την κυβερνητική επιχειρηματολογία, το Πάσχα θα παραμείνουν απαγορευμένες οι εκτός νομό μετακινήσεις. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, «γνωρίζουμε ότι αυτό δυσαρεστεί αρκετούς. Όμως, από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα χιλιάδες ζωές συνανθρώπων μας σώθηκαν γιατί κράτος και πολίτες συνεργάστηκαν σε μία πρωτόγνωρη συμμαχία ευθύνης. Τώρα που βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της μεγάλης περιπέτειας, δεν συγχωρούνται λάθη. Όσο υπάρχει ιός, δεν υπάρχουν άτρωτοι», σημειώνουν. Η μαζική μετακίνηση, λένε στην κυβέρνηση, «ενέχει τον κίνδυνο να διασπαρεί ο ιός παντού και επιπλέον οι νοσηλείες στην περιφέρεια είναι δύσκολες», ενώ παραπέμπουν στο μήνυμα του πρωθυπουργού, «να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v