Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Το... καλυμμένο «φύγετε» στην κυβέρνηση και η επίθεση για Πειραιώς

Α. Τσίπρας: «Ελπίζω να υπάρχουν ακόμα δικαστές στην Αθήνα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να αναλάβει την ευθύνη». Το καλυμμένο «φύγετε» στην κυβέρνηση, με τη φράση «δεν μπορείτε πια». Προειδοποίηση για Cisco και Εθνική Ασφαλιστική.

ΣΥΡΙΖΑ: Το... καλυμμένο «φύγετε» στην κυβέρνηση και η επίθεση για Πειραιώς

Η κατηγορία για σκάνδαλο και η προειδοποίηση στην κυβέρνηση ότι θα αναζητηθούν «πολιτικές και ποινικές ευθύνες» ακούστηκε χθες για πρώτη φορά από τον Αλέξη Τσίπρα, όταν, με αφορμή τη σύμβαση για το Ελληνικό, κατήγγειλε τη μεθόδευση στην Tράπεζα Πειραιώς.

Αναφερόμενος, μάλιστα, στο σύνολο των θεμάτων που είτε μονοπωλούν την επικαιρότητα (διαχείριση υγειονομικής κρίσης) είτε συμβαίνουν εν κρυπτώ (παραχώρηση από το υπουργείο Παιδείας στην εταιρεία Cisco 1,5 εκατ. προσωπικών δεδομένων μαθητών και καθηγητών για εμπορική και άλλη χρήση), κατέληξε -επίσης για πρώτη φορά- με ένα καλυμμένο «φύγετε» στην κυβέρνηση.

«Είστε παντελώς ανίκανοι να υλοποιήσετε μια συνεκτική στρατηγική προς το συμφέρον της χώρας. Δεν μπορείτε πια. Και όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσετε τόσο περισσότερο θα μπορέσει να διασώσει η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση τον τόπο», ήταν η φράση με την οποία έκλεισε την παρέμβασή του.

Λίγες ώρες μετά την ομιλία του κ. Τσίπρα, 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπέβαλαν στους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών «αίτηση κατάθεσης εγγράφων» για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής. Ζητώντας, συγκεκριμένα, τις εκθέσεις των Συμβούλων του ΤΧΣ για την εν λόγω διαδικασία, αφήνοντας αιχμές για την προστασία του δημόσιου συμφέροντος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των συνεργατών και των ασφαλισμένων στην Εθνική Ασφαλιστική.

«Καραμπινάτη ληστεία και απιστία στην Πειραιώς»

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Tράπεζα Πειραιώς, ο κ. Τσίπρας αποκάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «σκηνοθέτη μίας μεγάλης ληστείας εις βάρος του ελληνικού λαού». Κι αυτό διότι, όπως είπε κατά λέξη:

  • Η Τράπεζα Πειραιώς έχει πάρει την τελευταία δεκαετία κρατική στήριξη άνω των 16 δισ. ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή σχεδόν το 10% του ΑΕΠ. Καμία άλλη ελληνική τράπεζα δεν έχει στηριχθεί τόσο από τον Έλληνα φορολογούμενο.
  • Η κυβέρνησή σας, η Διοίκηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η Διοίκηση της Tράπεζας Πειραιώς, όλοι μαζί, μεθοδεύετε μια αύξηση κεφαλαίου που επιδιώκει να διαγράψει αυτά τα 16 δισ. ευρώ και να οδηγήσει την τράπεζα στα χέρια αγνώστων επενδυτών, αμφισβητούμενης οικονομικής ευρωστίας και δυναμικής.
  • Μόλις προ μηνών η Διοίκηση της Tράπεζας Πειραιώς αποφάσισε να μην πληρώσει στο ΤΧΣ το τοκομερίδιο των CoCos ύψους 166 εκατ. ευρώ και οδήγησε στη μετατροπή των ομολογιών ύψους 2 δισ. ευρώ σε μετοχές, σε τιμή μάλιστα πολύ υψηλότερη της χρηματιστηριακής. Έτσι, το ΤΧΣ βρέθηκε να είναι ο βασικός μέτοχος της τράπεζας με ποσοστό 61,34%, κάτι που έγινε με πρόκληση ζημίας ύψους τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ στον ισολογισμό του Ταμείου.
  • Μεθοδεύετε να χαθούν όλα αυτά και να πάει στράφι η νέα θυσία του Έλληνα φορολογουμένου, καθώς η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς δρομολογούν σήμερα μια αύξηση κεφαλαίου που θα εξαϋλώσει τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην Πειραιώς.
  • Οι όροι της αύξησης έχουν ήδη προκαλέσει την αντίδραση των μετόχων της Πειραιώς, μικρών και μη, καθώς δεν θα τους επιτραπεί να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και έτσι θα οδηγηθούν σε καθολική απώλεια της επένδυσής τους. Για να το κάνω πιο σχηματικό, στις 7 Απριλίου, στη Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, το ΤΧΣ, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, καλείται να εγκρίνει το ότι θα χάσει τα χρήματα που ως τώρα έχει βάλει στην Πειραιώς το Δημόσιο.
  • Αλλά όχι μόνον αυτό. Ως μέτοχος της πλειοψηφίας, με την απόφασή του, θα καθορίσει και τη μοίρα των μετόχων της μειοψηφίας, στερώντας τους το δικαίωμα να συμμετέχουν στην αύξηση κεφαλαίου. Μιλάμε για πρωτοφανή πράγματα.
  • Αυτό που σχεδιάζεται, ξέρετε πως λέγεται στα λαϊκά καφενεία; Ληστεία. Και στα νομικά στέκια ξέρετε πώς λέγεται; Απιστία. Καραμπινάτη κιόλας. Γι' αυτό άλλωστε σπεύσατε να τροποποιήσετε προ ημερών το νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, θεσπίζοντας μεταξύ άλλων κάτι που αποτελεί διεθνές νομικό παράδοξο: ότι σε περίπτωση που τα μέλη της Διοίκησης του ΤΧΣ, ενός φορέα της Γενικής Κυβέρνησης που έχει ως σκοπό τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος, λαμβάνουν αποφάσεις που δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, δηλαδή απιστούν, δεν θα βρίσκονται αντιμέτωπα με τον εισαγγελέα, αλλά θα διώκονται για κακουργηματική απιστία μόνον κατ’ έγκληση, δηλαδή μόνον εάν το ίδιο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κινηθεί εναντίον τους.
  • Εδώ έχουμε ένα προμελετημένο, προσχεδιασμένο έγκλημα εναντίον του Δημοσίου και εναντίον εκατοντάδων χιλιάδων μικρομετόχων. Εδώ παραβιάζεται το Σύνταγμα. Και όσες αμνηστεύσεις και να ψηφίσετε για τα τραπεζικά στελέχη, ούτε οι ποινικές ούτε, πολύ περισσότερο, οι πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης διαγράφονται. Ελπίζω να υπάρχουν ακόμα δικαστές στην Αθήνα. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να αναλάβει την ευθύνη και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να είστε σίγουροι ότι θα λογοδοτήσετε στην ελληνική κοινωνία για το σκάνδαλο αυτό. Και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτός που θα φροντίσει όλες οι ευθύνες σας, πολιτικές και ποινικές, να έρθουν στο φως.

Τεράστιο το σκάνδαλο με τη Cisco

Για τη σύμβαση του υπουργείου Παιδείας με τη Cisco, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέδειξε, αφενός, την απευθείας ανάθεση (στην εταιρεία) του έργου ύψους δύο εκατ. ευρώ και, αφετέρου, την παραχώρηση σ' αυτή των δεδομένων 1,5 εκατ. χρηστών, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Όπως εξήγησε: «Τι σημαίνει αυτό; Ότι η εταιρεία έχει τη στιγμή που μιλάμε εικόνα για τις προτιμήσεις, τις συνήθειες, τις επιλογές, σχεδόν των μισών ελληνικών νοικοκυριών. Αφού γνωρίζει για κάθε υπολογιστή που χρησιμοποιεί μαθητής για να κάνει τηλεμάθημα και που προφανώς δεν χειρίζονται μόνο μαθητές αλλά και οι γονείς τους, σε ποια σάιτ μπαίνουν, πότε μπαίνουν, ποιες αγορές κάνουν, ποιες είναι οι προτιμήσεις τους, τι καπνό φουμάρουν. Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Τα 2 εκατομμύρια ευρώ της ανάθεσης είναι τίποτα, μπροστά στα δεκάδες εκατομμύρια που μπορεί να βγάλει η εταιρεία από αυτά τα δεδομένα».

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι όλο αυτό έγινε εν γνώσει του κ. Μητσοτάκη ή και κατ' εντολή του. Προειδοποιώντας για τις ευθύνες που θα αναζητηθούν στο άμεσο μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v