Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντοζαμάνης: Δίνουμε τη μητέρα των μαχών

Σε οριακή κατάσταση το σύστημα υγείας αλλά παραμένει όρθιο υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός. «Δεν μπορεί να υπάρχουν δυο ταχύτητες στο σύστημα υγείας την ώρα της μεγάλης μάχης» είπε ο Αν. Ξανθός από το ΣΥΡΙΖΑ.

Κοντοζαμάνης: Δίνουμε τη μητέρα των μαχών

«Καμπανάκι» χτύπησε στη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, που περιέγραψε την κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Αυτή που δίνουμε είναι η μητέρα των μαχών» υπογράμμισε και αναφέρθηκε σε μια σειρά μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε πως «πρέπει να βλέπουμε τι γίνεται σε άλλες χώρες. Γίνονται διακομιδές ασθενών από χώρα σε χώρα επειδή σύγχρονα και πιο πλούσια συστήματα υγείας έχουν καταρρεύσει. Το δικό μας πράγματι αυτή την περίοδο είναι σε οριακή κατάσταση αλλά παραμένει όρθιο και συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες υγείας».

Ειδικότερα ο Β. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε σε ένα οργανωμένο σχέδιο, που περιλαμβάνει και επιτάξεις που είναι το «έσχατο όπλο». Στη δευτερολογία του υπογράμμισε ότι μόνο τον τελευταίο μήνα προστέθηκαν 1000 κλίνες για τον κορωνοϊό με τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα και του στρατού.

«Διαπιστώνει κανείς ότι όλες οι δυνάμεις έχουν συνενωθεί για να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση» υπογράμμισε και προσέθεσε «έχουμε ρίξει όλα τα όπλα στη μάχη.... Είναι η μητέρα των μαχών αυτή που δίνουμε». Μάλιστα τόνισε πως «διανύουμε κρίσιμες ημέρες» και σημείωσε πως πρέπει όλοι να συμβάλουν με παραγωγικές ιδέες.

Από το ΣΥΡΙΖΑ ο Αν. Ξανθός υπογράμμισε πως «δεν είναι δυνατόν την ώρα της μάχης να μην υπάρχει συστράτευση όλων των διαθεσίμων υγειονομικών δυνάμεων της χώρας», κάνοντας αναφορά και στον ιδιωτικό τομέα. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως «δεν αρκεί προφανώς η καθυστερημένη και περιορισμένης έκτασης επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών» και ζήτησε μια «γενναία και αποφασιστική παρέμβαση».

Συνέχισε λέγοντας «μην λέτε συνεχώς για τα επιτεύγματα της κυβέρνησης. Με βάση το ποσοστό αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων αυτές τις εβδομάδες είμαστε στην πρώτη τριάδα της Ευρώπης ως ποσοστό μεταβολής. Έχουμε τεράστια υγειονομική κρίση».

Παράλληλα πρότεινε «να ενισχυθεί η επιδημιολογική επιτήρηση στην κοινότητα. Να γίνει καλή ιχνηλάτηση» και «να αποσυμπιεστεί το σύστημα υγείας. Δεν είναι δυνατόν όταν καθημερινά γίνονται τουλάχιστον 150 εισαγωγές ασθενών με COVID στα νοσοκομεία της Αθήνας τα μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία του λεκανοπεδίου να έχουν διαθέσει στο ΕΣΥ μόνο 250 κλίνες και τα στρατιωτικά καμία. Αυτό οδηγεί σε black out το δημόσιο σύστημα». Μάλιστα σημείωσε πως «δεν μπορεί να υπάρχουν δυο ταχύτητες στο σύστημα υγείας την ώρα της μεγάλης μάχης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v