Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Με δύο αλχημείες και ψέματα η διαχείριση του «3ου κύματος»

Τι κρύβεται πίσω από την «διαφημισμένη» ένταξη ιδιωτικών κλινικών στα covid περιστατικά. Ετοιμη η οικονομική πρόταση του κόμματος αλλά προέχει η νέα όξυνση της υγειονομικής κρίσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Με δύο αλχημείες και ψέματα η διαχείριση του «3ου κύματος»

Η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ανάκαμψη της οικονομίας μετά το σχεδόν ετήσιο lockdown είναι έτοιμη, πλην όμως παραμένει στο συρτάρι του Αλέξη Τσίπρα και των αρμοδίων στελεχών.

Το “τρίτο κύμα” της πανδημίας και η (αναμενόμενη, άλλωστε) παράταση των περιοριστικών μέτρων, επιβάλλει και στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία να επικεντρωθεί στην υγειονομική κρίση, πόσο μάλλον που οι προβλέψεις των επιστημόνων δεν είναι καθησυχαστικές για το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, η κατάσταση είναι τέτοια που ο Άδωνις Γεωργιάδης “ξεπέρασε τον εαυτό του” αποδίδοντας “στον Τσίπρα” την παράταση του lockdown διότι η στήριξη που παρέχει στις διαδηλώσεις συμβάλλει στη συνεχιζόμενη διασπορά του ιού.

Και όχι μόνο: απέδωσε “δόλο” στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι αυτό το κάνει επίτηδες για να συνεχίζεται η πανδημία και τα προβλήματα που προκαλεί.

“Είναι τέτοιο το παραλήρημά του που δεν ξέρεις τι να απαντήσεις”, λένε. Αντί απάντησης, συνεπώς, εστιάζουν σε αυτά που κάνει (και κυρίως, σε αυτά που εξακολουθεί να μην κάνει) η κυβέρνηση “παρά την εμπειρία που αποκτήσαμε όλοι ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας”.

Δύο “αλχημείες” για την ιδιωτική συμβολή

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς σ' αυτά, μιλώντας στη Βουλή την Παρασκευή, ωστόσο νέα δεδομένα προστίθενται συνεχώς τις τελευταίες ώρες επιδεινώνοντας την κατάσταση και προσθέτοντας νέα “κατηγορώ” στην τακτική που “επιμένει να τηρεί” η κυβέρνηση.

Ο λόγος για την αλχημεία, όπως λένε, που κρύβεται πίσω από τη διαφημισμένη “ένταξη στα covid περιστατικά” δύο ιδιωτικών μονάδων: του Ιατρικού Κέντρου Περιστερίου και του “Λητώ”.

Η πρώτη έγινε γνωστή την Πέμπτη από τον Παύλο Πολάκη και από γιατρούς, όπως ο Πάνος Παπανικολάου, εντατικολόγος στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας και πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών της χώρας.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη-καταγγελία, στο Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου θα διακομίζονται από τα δημόσια νοσοκομεία ασθενείς με covid που έχουν αναρρώσει και είναι ένα στάδιο πριν από την επιστροφή στα σπίτια τους. “Την γραφειοκρατική διαδικασία του εξιτηρίου θα κάνει το ιδιωτικό νοσηλευτήριο και όχι νοσηλεία”, είπε. Λύνοντας έτσι την απορία για την εγκύκλιο που απέστειλε στα δημόσια νοσοκομεία ο διοικητής της Β΄ ΥΠΕ, σύμφωνα με την οποία οι ασθενείς που θα διακομίζονται στο Ιατρικό Κέντρο θα πρέπει να είναι απύρετοι, να έχουν συγκεκριμένο επίπεδο οξυγόνωσης, ανάλογη απεικόνιση στην ακτινογραφία θώρακος και μια σειρά άλλες εξετάσεις που θα πιστοποιούν ότι αποθεραπευθήκαν.

“Μόνο να φέρνουν τα φάρμακα από τα σπίτια τους δεν αναφέρει η εγκύκλιος”, είπε ειρωνικά ο κ. Τσίπρας στη Βουλή αναφερόμενος στην εν λόγω εξέλιξη.

- Η δεύτερη έγινε γνωστή μόλις χθες, Σάββατο, από τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Ξανθό. Όπως κατήγγειλε, με έγγραφό του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας μετακινεί ειδικευόμενους γιατρούς από νοσοκομεία αιχμής (Ιπποκράτειο, Λαϊκό) στην ιδιωτική κλινική «Λητώ» η οποία υποτίθεται ότι από την Πέμπτη 11/3 δέχεται περιστατικά covid για να αποσυμφορηθεί το ΕΣΥ.

Με την κίνηση αυτή λύθηκε άλλη μία απορία που είχε γεννηθεί κατά την ανακοίνωση (από τον κ.Κικίλια) ότι το “Λητώ” εντάσσεται στα covid περιστατικά, αφού δεν είχε υποδομή και προσωπικό. Η απάντηση που είχε δοθεί τότε από το υπουργείο Υγείας ήταν ότι αυτό το κενό θα καλυφθεί από ιατρικό και νοσηλευτικό δυναμικό του Ομίλου στον οποίο ανήκει η συγκεκριμένη κλινική.

“Δεν πέρασαν ούτε δύο μέρες για να αποκαλυφθεί η κοροϊδία. Αντί να μεριμνήσει ο ιδιοκτήτης για την επάρκεια γιατρών και την ποιοτική φροντίδα των ασθενών που υποδέχεται η κλινική του, με διπλάσιο νοσήλιο μάλιστα, σπεύδει το Υπουργείο Υγείας να αποδυναμώσει τα δημόσια νοσοκομεία για να του εξασφαλίσει δωρεάν γιατρούς, τόνισε ο κ. Ξανθός. Για να προσθέσει: "Όπως και στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης πριν από λίγους μήνες, έτσι και τώρα η «συνεργασία» του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα εξελίσσεται σε φιάσκο. Αυτό δεν είναι ουσιαστική συμβολή στη μάχη κατά της πανδημίας, αλλά εκ τους ασφαλούς κερδοσκοπία με πολιτικές πλάτες”.

“Δουλειές να γίνονται…”

Για “είπα-ξείπα δουλειές να γίνονται” κατηγορεί την κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή άλλο ένα στοιχείο των τελευταίων ημερών: την αναγνώριση “πλην όμως, στα μουλωχτά” της σημαντικής συμβολής των δημόσιων συγκοινωνιών στη διασπορά του ιού.

Όπως λένε, επί ένα χρόνο, παρά τις επισημάνσεις επιστημόνων εντός κι εκτός της χώρας, η κυβέρνηση δεν δεχόταν ότι υπάρχει τέτοια συμβολή. Το είχε αναφέρει μάλιστα και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, ενώ αυτό ήταν το “μότο” του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Την προηγούμενη εβδομάδα όμως, ο ίδιος ο κ. Καραμανλής κατέθεσε τροπολογία για την προμήθεια συστήματος απολύμανσης εσωτερικών χώρων των μέσων μαζικής μεταφοράς, στην οποία τονίζεται κατά λέξη: “Η χρήση των ΜΜΜ εγκυμονεί πολύ σοβαρούς κινδύνους διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19”.

Στο θέμα αναφέρθηκε εκτενώς ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής την Παρασκευή: “εσείς κ. Μητσοτάκη αναλαμβάνετε προσωπικά το ρίσκο τόσους μήνες για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που μέχρι χθες μας λέγατε ότι δεν κολλάει. Χθες, ξαφνικά, προχωρήσατε σε διαγωνισμό για να φέρετε μηχανήματα - αναθέσεις κάνετε παντού, τι διαγωνισμό; - καθαρισμού της ατμόσφαιρας μέσα στα λεωφορεία.

Για το ότι ακυρώσατε τον δικό μας διαγωνισμό, που ήταν έτοιμος, για να αγοράσουμε καινούργια λεωφορεία πριν την πανδημία και εδώ και δύο χρόνια δεν έχετε βγάλει ούτε τεύχη δημοπράτησης, δεν έχετε καμία ευθύνη;”.

Η κ. Γκάγκα τα είπε, όχι εμείς

Ως προς “το άλλοθι που επιζητεί η κυβέρνηση” για τη διασπορά του ιού στις διαδηλώσεις, ο κ.Τσίπρας παρέπεμψε στο επιχείρημα περί του αντιθέτου που διατύπωσε η κ. Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Σωτηρία» και …υποψήφια βουλευτής με τη ΝΔ στις τελευταίες εκλογές.

Όπως είχε πει τον Ιανουάριο στον Σκάι: «Όταν κατά τη διάρκεια της δίκης της Χρυσής Αυγής είχαν συγκεντρωθεί πολλές χιλιάδες κόσμου, οι επιστήμονες είχαν κατατρομάξει. Όμως, τα κρούσματα δεν αυξήθηκαν εξαιτίας της συγκέντρωσης χιλιάδων ανθρώπων, καθώς ήταν σε εξωτερικό χώρο και φορούσαν μάσκες».

Αντιθέτως, όπως πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας, "ο αριθμός των κρουσμάτων εκτινάχθηκε αλλά στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας”, εξαιτίας άλλων παραλείψεων και πρακτικών που σημειώθηκαν και σημειώνονται.

Η συνέχεια θα δοθεί επί της οθόνης όπου θα καταγράφεται η πορεία κρουσμάτων-διασωληνώσεων-θανάτων τις επόμενες ημέρες, με την ελπίδα αυτή η καταγραφή να μην είναι εφιαλτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v