Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βάλλει κατά Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ για τα «σημερινά αδιέξοδα»

Καταδίκη της επίθεσης στον αστυνομικό αλλά και ερωτήματα. «Ξέθαψαν πάλι… Καλογρίτσα και ετοίμασαν έκτακτο διάγγελμα την ημέρα των 3.000+ κρουσμάτων, με τα νοσοκομεία στο κόκκινο», το σχόλιο για τις κινήσεις της κυβέρνησης.

Βάλλει κατά Μητσοτάκη ο ΣΥΡΙΖΑ για τα «σημερινά αδιέξοδα»

Το κυβερνητικό επιτελείο και, προσωπικά, τον πρωθυπουργό «δείχνει» η αξιωματική αντιπολίτευση ως υπεύθυνους για το κρεσέντο βίας και προειδοποιεί για αλλαγή πορείας, προκειμένου να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Σε αντίθεση, δε, με το ΚΚΕ που μίλησε επισήμως για «προβοκατόρικα στοιχεία», τα οποία έδρασαν χθες στη Νέα Σμύρνη («επεισόδια που έστησαν κυβέρνηση και άλλοι ύποπτοι μηχανισμοί με τη συνδρομή προβοκατόρικων στοιχείων»), ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προτίμησε να παραμείνει «εντός πλαισίου».

«Καταδικάζουμε απερίφραστα όσους επέλεξαν με πράξεις βίας να αμαυρώσουν μια ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων κατοίκων, μαθητών, εργαζομένων και καταστηματαρχών της Νέας Σμύρνης. Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε άνδρα της ελληνικής αστυνομίας», αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση, με την επισήμανση ότι «η βία δεν απαντιέται με βία, η βία μόνο δικαιώνει τη βία».

Ερωτήματα ωστόσο για το χθεσινό σκηνικό υπάρχουν. «Δεν μπορούμε να πούμε και να αποδείξουμε ότι στήθηκε επιμελώς. Σίγουρα όμως αξιοποιήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος βρήκε τον χρόνο να καταδικάσει την επίθεση στον αστυνομικό με έκτακτο τηλεοπτικό διάγγελμα, αλλά δεν έκανε το ίδιο για τον ξυλοδαρμό του νεαρού από αστυνομικό την Κυριακή, που εξαγρίωσε το πανελλήνιο», σημειώνουν στελέχη του κόμματος.

Επικαλούνται, επίσης, τη «δυναμική παρουσία» στη χθεσινή συγκέντρωση των οργανωμένων οπαδών τριών ομάδων (Θύρα 7, Πάνθηρες, Ορίτζιναλ), εγείροντας ερωτήματα για το «ποια πλευρά προκάλεσε ποια».

Σε κάθε περίπτωση, εκτιμούν ότι τα χθεσινά γεγονότα στη Νέα Σμύρνη λειτουργούν εξισωτικά με της Κυριακής, επισημαίνοντας ότι η επίθεση στον αστυνομικό έγινε σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση, ενώ ο ξυλοδαρμός του νεαρού γνωστοποιήθηκε από τα βίντεο που τράβηξαν οι πολίτες.

Στρατηγική της έντασης λόγω αδιεξόδων

Παράλληλα, θέτουν το ερώτημα «για ποια αυτοσυγκράτηση και για ποια ψυχραιμία μιλά ο κ. Μητσοτάκης, αφού ο ίδιος έχει επιλέξει φανερά τη στρατηγική της έντασης και της όξυνσης, με τον αρμόδιο υπουργό του, τον κ. Χρυσοχοΐδη, να έχει ξεδιπλώσει προ πολλού το σχέδιο».

Στο «γιατί αυτή η στρατηγική», απαντούν με τα αδιέξοδα στη διαχείριση της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης: «Την ημέρα που τα κρούσματα ξεπέρασαν το όριο των 3.000 και τα δημόσια νοσοκομεία στην Αττική ‘γονάτισαν’, οι συνήθεις υπουργοί (σ.σ. Ανάπτυξης και Τουρισμού) έταζαν άνοιγμα της αγοράς πριν το τέλος του μήνα και του τουρισμού αμέσως μετά, χωρίς να υπάρχει φως στο τούνελ του μαζικού εμβολιασμού».

Όπως προσθέτουν, στην προσπάθειά τους να αλλάξουν την ατζέντα, «έβγαλαν για νιοστή φορά από τα συρτάρια την ‘υπόθεση Καλογρίτσα’, προετοιμάζοντας Προανακριτική επιτροπή, μόνο που στο άκουσμα της είδησης γελούσαν ακόμα και δικοί τους βουλευτές». Και, φυσικά, διαψεύδουν τον κυβερνητικό ισχυρισμό (δια της εκπροσώπου κ. Πελώνη) ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούσε κεντρικά σε συμμετοχή στη χθεσινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Νέα Σμύρνη για τον ξυλοδαρμό του νεαρού την Κυριακή, καθώς ουδέποτε υπήρξε σχετική ανακοίνωση.

Επικοινωνία Σπίρτζη-Χρυσοχοΐδη

Λειτουργώντας θεσμικά, ο αρμόδιος τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Χρήστος Σπίρτζης επικοινώνησε το βράδυ με τον κ. Χρυσοχοΐδη, ζητώντας ενημέρωση για την υγεία του αστυνομικού και ευχόμενος καλή ανάρρωση.

Όσο για τον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποκινεί συγκεντρώσεις που συμβάλλουν στη διασπορά του ιού, η απάντηση του κόμματος ήταν ιδιαίτερα σκληρή: «Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον ολισθηρό δρόμο της ανευθυνότητας που έχει επιλέξει ο κος Μητσοτάκης. Όσο για τη κα Πελώνη, ας γνωρίζει ότι εκπροσωπεί μια κυβέρνηση που έχει φέρει την ελληνική κοινωνία σε αδιέξοδο και ας είναι λίγο σεμνότερη. Δεν είναι σε θέση να κουνάει το δάχτυλο και να κάνει υποδείξεις. Αν θέλει να φανεί χρήσιμη και υπεύθυνη, ας μας εξηγήσει:

  • Γιατί δεν έλαβε μέτρα η κυβέρνηση σε μέσα μεταφοράς και χώρους εργασίας.
  • Γιατί αρνείται τη συνταγογράφηση των τεστ και την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών.
  • Πόσα κυβερνητικά κορωνοπάρτι δικαιολογούνται ενώ την ίδια στιγμή, οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με την καταστολή.

Το σημερινό αδιέξοδο που ζει η χώρα έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v