Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Μέτρα πανικού στο πιο αποτυχημένο lockdown της Ευρώπης

Αναμένεται παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή. Ερωτήματα για το «σχέδιο έκτακτης ανάγκης» στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής. «Ένα χρόνο μετά, ο Μητσοτάκης κάνει τα ίδια λάθη».

ΣΥΡΙΖΑ: Μέτρα πανικού στο πιο αποτυχημένο lockdown της Ευρώπης

Για «μέτρα πανικού», που σε καμία περίπτωση δεν χαρακτηρίζονται «έξυπνα» κάνει λόγο η αξιωματική αντιπολίτευση, εκφράζοντας φόβο ότι θα αποδειχθούν και αναποτελεσματικά στη «βαθιά κόκκινη», πλέον, Αττική.

Για το θέμα αναμένεται σήμερα να τοποθετηθεί ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, συνεχίζοντας την τακτική των εκτός σχεδιασμού παρεμβάσεων στην Ολομέλεια. Με αφορμή, αυτή τη φορά, το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συμβάσεις στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αντιτίθεται, διότι, μεταξύ άλλων, εκχωρούνται βασικοί ελεγκτικοί μηχανισμοί του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοίνωσαν χθες οι Βασίλης Κικίλιας και Νίκος Χαρδαλιάς, η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζει ότι μόλις την προηγούμενη Κυριακή η κυβέρνηση και, προσωπικά, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωναν ότι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής είναι πλήρως ελεγχόμενη.
«Τέσσερις ημέρες μετά, δηλαδή χθες, ο υπουργός Υγείας περιορίστηκε να πει ότι ‘επεξεργαζόμαστε -τώρα- σχέδιο έκτακτης ανάγκης’ στα νοσοκομεία, επιτείνοντας την ανασφάλεια από το τι έρχεται», σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Όπως προσθέτουν, το εν λόγω σχέδιο μετατρέπει ολόκληρα δημόσια νοσοκομεία ή τμήματά τους σε αποκλειστικής νοσηλείας Covid, αφήνοντας non Covid τα ιδιωτικά και παρουσιάζοντας κάποιες συνεργασίες για υποδοχή (στα ιδιωτικά) ασθενών λοιπών νοσημάτων. Το πρόβλημα, όπως καταγγέλλουν και υγειονομικοί, είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για εξειδικευμένο προσωπικό και υποδομή, με το προσωπικό να μετακινείται πρόχειρα από το ένα τμήμα στο άλλο σε συνεχιζόμενες διπλοβάρδιες.

Αλαλούμ με τους κωδικούς

Ως προς τα υπόλοιπα, «αντί για έξυπνα μέτρα έχουμε, πάλι, νέες απαγορεύσεις στις μετακινήσεις, με τραγελαφικές αλλαγές στους κωδικούς των sms». Αναφέρονται στον χιλιομετρικό περιορισμό για τους κωδικούς 2 (αγορά τροφίμων) και 3 (τράπεζες), παρότι σε πολλές περιοχές (πέριξ των πρωτευουσών των νομών αλλά και στη βόρεια Αττική) τα σούπερ μάρκετ και οι τράπεζες απέχουν από τα σπίτια περισσότερο από τα δύο χιλιόμετρα που επιτρέπονται.

«Εάν δεν υπάρξουν τροποποιήσεις ή επεξηγήσεις, θα ζήσουμε το απόλυτο αλαλούμ», προειδοποιούν, καθώς μέχρι αργά το βράδυ χθες ουδείς γνώριζε πώς θα εφαρμοστούν οι νέες απαγορεύσεις, παρότι η ισχύς τους ξεκίνησε ήδη από τα ξημερώματα.

Ειδικά για τον κωδικό 6 περί σωματικής άσκησης, από την αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζουν ότι ο κ. Χαρδαλιάς είχε απορρίψει, προ μηνός, την απαγόρευση της μετακίνησης από δήμο σε δήμο, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα έπληττε τους πολίτες που ζουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές χωρίς άμεση πρόσβαση σε χώρους πρασίνου, πλατείες κ.λπ. «Τότε χαρακτήριζε την εν λόγω απαγόρευση ‘ταξική επιλογή’ και χθες… την ανακοίνωσε», τονίζουν.

Επισημαίνουν δε, ότι από τα «δήθεν έξυπνα μέτρα» που ανακοινώθηκαν χθες απουσίαζε οτιδήποτε θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στους μεγάλους εργασιακούς χώρους (εργοστάσια κ.λπ.), παρότι όλοι οι ειδικοί, πλέον, συμφωνούν ότι σ' αυτούς γίνεται η μεγάλη διασπορά του ιού. Όπως απουσίασε κάποιο θετικό μέτρο για την κατάσταση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στον συνωστισμό που παρατηρείται στις ώρες αιχμής.

Το πιο αποτυχημένο lockdown στην Ευρώπη

Τα παραπάνω αποτυπώνονται στη λίαν επικριτική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υπό τον τίτλο «ο κ. Μητσοτάκης έχει βάλει τη χώρα εδώ και τέσσερις μήνες στο πιο παρατεταμένο και πιο αποτυχημένο lockdown της Ευρώπης». Όπως τονίζεται, «μετά από τέσσερις μήνες SMS, απαγορεύσεων κυκλοφορίας και λουκέτων, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πώς θα αντιμετωπίσει τη νέα έξαρση κρουσμάτων:

  • απαγορεύοντας τις μετακινήσεις για άθληση από δήμο σε δήμο, οι οποίες είχαν απελευθερωθεί για να μαζευτεί το φιάσκο της ποδηλατάδας του κ. Μητσοτάκη χωρίς μέτρα προστασίας στην Πάρνηθα
  • παρατείνοντας την κυκλοφορία τα Σαββατοκύριακα κατά μία ώρα, η απαγόρευση της οποίας όπως εφαρμόστηκε δημιούργησε κομφούζιο στα σούπερ μάρκετ».

Και καταλήγει: «Δεν ξέρουμε εάν είναι πιο τρομακτικό ότι σκέφτηκαν αυτά τα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την πανδημία ή ότι τόσες μέρες τα προαναγγέλλουν ως ‘έξυπνα'. Έναν χρόνο μετά, ο κ. Μητσοτάκης κάνει ακριβώς τα ίδια λάθη, παρατηρεί ανέμελος το τρίτο κύμα της πανδημίας να επελαύνει και εντέλει αρνείται να συμβιβαστεί με την αλήθεια: Ότι όσο δεν παίρνουν μέτρα για τους μεγάλους εργασιακούς χώρους και τα ΜΜΜ όπου στοιβάζονται οι πολίτες, όσο δεν συνταγογραφούν τα τεστ για να έχουμε ακριβή εικόνα της διασποράς και όσο δεν επιτάσσουν τις ιδιωτικές κλινικές για να συνδράμουν το ΕΣΥ, τόσο θα συνεχίζεται η ασφυξία στα νοσοκομεία και η πανδημία θα παραμένει εκτός ελέγχου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v