Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι ζήτησαν οι γαλάζιοι βουλευτές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Πού επικεντρώθηκε η συζήτηση στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Τι ανησυχεί τους βουλευτές και τι τους ζήτησε ο πρωθυπουργός. Προβληματισμός από τη νέα αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου.

Τι ζήτησαν οι γαλάζιοι βουλευτές από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Δύο ήταν τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκαν ως επί το πλείστον οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μεταφέροντας τις αγωνίες και τους προβληματισμούς από τις εκλογικές τους περιφέρειες, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι από τους ομιλητές έδωσαν έμφαση στους εμβολιασμούς και στην οικονομική στήριξη των πληγέντων κλάδων της οικονομίας.

Όσον αφορά το πρώτο, διατυπώθηκαν παρατηρήσεις επί τεχνικών ζητημάτων και συγκεκριμένα για ποιο λόγο δεν έχουν ανοίξει μέχρι τώρα όλα τα εμβολιαστικά κέντρα που έχουν ανακοινωθεί, γιατί κάποια Κέντρα Υγείας στην Περιφέρεια παραμένουν αναξιοποίητα και ποια είναι η αιτία που ηλικιωμένοι πρέπει να μετακινούνται κάποιες φορές πολλά χιλιόμετρα προκειμένου να εμβολιαστούν.

Σχετικά με τα της οικονομίας, αρκετοί βουλευτές μετέφεραν αιτήματα ψηφοφόρων τους -και όχι μόνο- ζητώντας την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ενίσχυση επαγγελματικών ομάδων που έχουν λαμβάνειν, αλλά ακόμα περιμένουν.  

Για τα προβλήματα στην αντιμετώπιση του χιονιά δεν υπήρξαν αντιδράσεις σχετικά με τη διαχείριση της υπόθεσης από την κυβέρνηση, με τον βουλευτή μάλιστα του νότιου τομέα της Β' Αθηνών και μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο να υπερασπίζεται την απόφαση Χρυσοχοΐδη να κλείσει την εθνική οδό. «Πρέπει να εξηγήσουμε ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης δεν αποφάσισε το κλείσιμο της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας από… καπρίτσιο. Ήρθε σε επικοινωνία και συμβουλεύτηκε τους μετεωρολόγους, οι οποίοι είχαν όλα τα στοιχεία που έδειχναν ότι η χιονόπτωση από το βόρειο τμήμα της Αττικής μέχρι τη Λαμία για τη Δευτέρα και Τρίτη θα ήταν πολύ έντονη», φέρεται να τόνισε. 

Ο βουλευτής Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης χαρακτήρισε «σημαντικά» τα μέτρα στήριξης που δίνονται στην αγορά, όμως, όπως είπε, πρέπει να προσεχθεί λίγο παραπάνω ο χώρος της εστίασης και άλλων δραστηριοτήτων που έχουν πληγεί ιδιαίτερα όπως τα γυμναστήρια.

Την ανάγκη της επιπλέον στήριξης του κόσμου της εστίασης υπογράμμισε και ο βουλευτής Τρικάλων Θανάσης Λιούτας, που εστίασε επίσης και στην επιπλέον ενίσχυση της πληττόμενης αγροτικής παραγωγής και ειδικότερα των παραγωγών κηπευτικών.

Ο βουλευτής Φθιώτιδας Θέμης Χειμάρας ζήτησε την επιχορήγηση του 50% των 3 πρώτων επιστρεπτέων προκαταβολών, κάτι που το χαρακτήρισε «ζωτικής σημασίας για τους επαγγελματίες και οφείλουμε να το πετύχουμε».

Να ανοίξουν, ως εμβολιαστικά κέντρα, το Κέντρο Υγείας Γυθείου και το Κέντρο Υγείας Νεάπολης κατέθεσε ως αίτημα ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, ενώ ο βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας τόνισε τη σημασία υποχρεωτικής υποβολής σε Rapid Test στους επισκέπτες όλων των νησιών των Κυκλάδων.  

Της ευρείας μάζας

Στις ανησυχίες των βουλευτών απάντησαν οι αρμόδιοι υπουργοί Υγείας και Οικονομίας Βασίλης Κικίλιας και Χρήστος Σταϊκούρας, αντίστοιχα, οι οποίοι εξήγησαν τον σχεδιασμό των υπουργείων τους, συνόψισαν τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες τους και διαβεβαίωσαν πως κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για την ικανοποίηση της ευρείας μάζας του πληθυσμού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την πλευρά του, επεσήμανε στους βουλευτές ότι «η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και θα συνεχίζονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση», ενώ τους προέτρεψε να ενημερώσουν τις τοπικές κοινωνίες των εκλογικών περιφερειών τους για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση από τα αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού, ειδικά στην Αττική. Από τα 1.400 συνολικά, η πρωτεύουσα έχει περίπου τα μισά και συγκεκριμένα 687 από 231 προχθές, ενώ ανησυχία προκαλούν τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού και οι 320 διασωληνωμένοι ασθενείς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης εμφανίστηκε χθες το πρωί αισιόδοξος ότι πιθανόν να μη χρειαστεί παράταση του lockdown και τον Μάρτιο, ωστόσο οι ειδικοί είναι πολύ επιφυλακτικοί και περιμένουν τις επόμενες μέρες, όταν και η εικόνα είναι σαφέστερη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v