Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Τριπλό «φορτσάρισμα» για χιονιά, λειτουργία Βουλής και Δ. Λιγνάδη

Διακαναλική συνέντευξη του Α. Τσίπρα στους περιφερειακούς σταθμούς και τηλεδιάσκεψη με ανθρώπους του θεάτρου. Το «μπάχαλο» στη διαχείριση της κακοκαιρίας.

ΣΥΡΙΖΑ: Τριπλό «φορτσάρισμα» για χιονιά, λειτουργία Βουλής και Δ. Λιγνάδη

Ολόκληρες περιοχές είναι χωρίς ρεύμα (ή και νερό) εδώ και 25 ώρες, η Εθνική οδός «έκλεισε προληπτικά» με απόφαση του κ. Μ. Χρυσοχοΐδη παρότι και τα δύο ρεύματα ήταν καθαρά από χιόνι, κεντρικές αρτηρίες ακόμα και στην Αθήνα έμειναν εκτός λειτουργίας και οι δημόσιες συγκοινωνίες σήκωσαν χειρόφρενο, με την έλευση μίας (σφοδρής, όντως) κακοκαιρίας που ήταν αναμενόμενη από την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα παραπάνω αναδεικνύονται από όλες τις παρεμβάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει τον τόνο σε ανάρτησή του στα social media. Πλην απροόπτου μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα γίνει πιο αναλυτικός σήμερα στην εφ' όλης της ύλης διακαναλική συνέντευξη Τύπου που σχεδιάζεται από το επιτελείο του για τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει και ειδική τηλεδιάσκεψη του κ. Τσίπρα αύριο με ανθρώπους του θεάτρου για τις καταγγελίες των τελευταίων ημερών, με αποκορύφωμα το πολιτικο-ηθικό «θέμα Λιγνάδη», για το οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού Λένας Μενδώνη -ή την παραδοχή της ότι ενήργησε κατόπιν εντολών του πρωθυπουργού.

Κατά τις πληροφορίες, έχουν δηλώσει συμμετοχή στην τηλεδιάσκεψη ουκ ολίγοι ηθοποιοί (όπως ο Γιάννης Στάνκογλου, ο Μάριος Αθανασίου, η Ηρώ Μανέ κ.ά.), ενώ συζητείται, για λόγους συμβολισμού, να επιλεγεί ως «σκηνή» για τη συζήτηση η πραγματική σκηνή ενός θεάτρου.

Το «φορτσάρισμα» του κ. Τσίπρα προκύπτει και από την επιστολή που απέστειλε χθες στον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα, με την οποία θέτει ευθέως θέμα αντικοινοβουλευτικής συμπεριφοράς της κυβέρνησης. «Το κοινοβουλευτικό έργο δεν μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει από την καραντίνα, ανάλογα με τον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης», αναφέρει, κατηγορώντας τον κ. Τασούλα (και) για την άρνησή του να ορίσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη συρρίκνωση της δημοκρατίας με άλλοθι την πανδημία.

Ενδεικτικά αναφέρεται ο τρόπος που, πλέον, ψηφίζουν οι βουλευτές (σ.σ. στέλνουν την ψήφο τους στις γραμματείες των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα περιθώρια διαφωνιών που έχουν), καθώς και… οι χιονοστιβάδες τροπολογιών της τελευταίας στιγμής για μείζονα θέματα.

Το «δώρο» στα κανάλια και η «σιωπή» τους

Όσον αφορά στη διαχείριση της κακοκαιρίας, ο κ. Τσίπρας, αφενός, επιτέθηκε στην κυβέρνηση που «βούλιαξε στο χιόνι» και, αφετέρου, απέδωσε τη στήριξη που της παρείχαν αφειδώς οι τηλεοπτικοί σταθμοί στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ. Κι αυτό διότι, όπως επισημαίνει στην ανάρτησή του στα social media, το νέο κυβερνητικό δώρο στα ιδιωτικά κανάλια είναι «συν 20 εκατ. ευρώ», ενώ την ίδια στιγμή διπλασιάζονται οι μισθοί των «δικών της παιδιών» που μπήκαν στην ΕΡΤ μετά τις εκλογές του 2019.

Πρόκειται «για τα ίδια ΜΜΕ που δύο χρόνια πριν έσπαγαν τα μικρόφωνα αν η Εθνική Οδός έκλεινε για 15 λεπτά, ενώ σήμερα επαινούν νυχθημερόν τη φοβερή επιτελική ιδέα να κλείσει για δύο ολόκληρες ημέρες», αναφέρει καυστικά.

Για τα παρατεταμένα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, αρμόδια στελέχη του κόμματος και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας παραπέμπουν στο γεγονός ότι η κυβέρνηση άφησε τον ΔΕΔΔΗΕ, ενόψει ιδιωτικοποίησης, χωρίς επαρκές προσωπικό για να διορθώσει τις βλάβες.

Αρμόδια στελέχη κάνουν λόγο για «παντελή έλλειψη προετοιμασίας ενός αναμενόμενου από ημέρες χιονιά», παραπέμποντας στις κλειστές μεγάλες οδικές αρτηρίες («ο εκσκαφέας πήγε στο Κολωνάκι ενώ οι λεωφοριόδρομοι ήταν φρακαρισμένοι από το χιόνι») ή στην ακινησία των συρμών του ηλεκτρικού (άφησαν τις ράγες και τα κλειδιά τους να παγώσουν, αντί να θέσουν σε διαρκή κίνηση συρμούς που θα εξασφάλιζαν τη λειτουργία τους»).

Eπισημαίνουν, δε, ότι δεν ανακοινώθηκε εγκαίρως η απόφαση για απόσυρση των λεωφορείων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι... να ξεμείνουν στις στάσεις, μέσα στον χιονιά, χωρίς να υπάρχει άλλος τρόπος μετακίνησης.

Το «μπάχαλο», λένε, ακουμπά (πάλι) το υπουργείο Παιδείας, με απόφαση του οποίου συνεχίσθηκε χθες η τηλεκπαίδευση, παρότι ολόκληρες περιοχές δεν είχαν ρεύμα και Internet. Η αγωνία των γονιών μέχρι χθες το βράδυ για το αν θα υπολογιστούν ή όχι οι απουσίες των παιδιών τους από τα τηλεμαθήματα, λόγω των παραπάνω προβλημάτων, είναι ενδεικτική της απουσίας σχεδιασμού και ενημέρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v